Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybki matowe w drzwiach wewn. - czym czyścić?

Recommended Posts

Taki może błachy problem, ale przy 11 szt. drzwi po 4 szt. szybek matowych to już trochę większy problem.

Szybki z jednej strony są matowe z drugiej gładkie, na matowej stronie odbijają się tłuste plamy (np rączki dzieci)

Czym to czyścić?

Czysta woda, płyn do szyb - tłuste plamy zostają dalej.

Aż mi trochę straszno. Zakochałam się w drzwiach o takim wyglądzie jak Twoje.

Może płyn do naczyń - powinien być wyspecjalizowany w tłuszczach.

Przy okazji rozmów o szybach kabin prysznicowych jeden miły Pan zdradził , że Koralle robi płyn "glass comfort", który nanosi się na szkło i wtedy przez kilka miesięcy jest

atwiej z niego zmywać zanieczyszczenie. Nie mam bladego pojęcia czy można go zastosować do matowych szyb w drzwiach,ale popytać można. Miły Pan - to pracownik salony Bomar 2 w okolicach Ronda Bronowickiego.
    Pzdr.

Niestety nie mam pomysłu... Ale od soboty mam zamontowane drzwi z takimi właśnie szybami.. :p .

O Twoim dylemacie powiedziałem żonie... wpadła w przerażenie :evil: , nieśmiało coś bąknęa o denaturacie...

Było nie było także czekam na rady. :lol:

Pozdrawiam

Zielona,mam takie szybki i spryskuje je po prostu plynem do szyb,czyszcze miekka szmatka ,a pozniej czysta woda.Nie musisz suszyc ,kiedy same wyschna sa nieskazitelnie czyste.

Nie myj detergentami,poniewaz trudno pozbyc sie piany, ktora sie rozmazuje.Jak na razie, przez przeszlo dziesiec lat nic sie z nimi nie dzieje.

Tylko nie przeraz sie jesli po zmoczeniu szyby beda wygladaly jak pozbawione mlecznego matu.Po wyschnieciu wszystko wraca do normy.

• 2 weeks później...

Zdaje się, że mam odpowiedź na zadane pytanie.

Wczoraj z powodu złożonej reklamacji "gościłem" na swojej budowie serwisantów producenta moich drzwi. Bardzo sympatyczni panowie odpowiedzieli likwidując drobną usterkę na kilka moich pytań i wątpliwości. Poradzili by zabrudzenia na matowionej szybie czyścić tylko terpentyną. Pryznali, że zatłuszczenia są trudniejsze do usunięcia niemniej jest to tylko kwestia czasu i cierpliwości pani (pana) domu. :p

Jednocześnie odradzali obfite używanie wody ze względu na możliwość odklejenia forniru (okleiny).

Pozdrawiam