Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykusz a ocieplenie

agusiek.

Recommended Posts

witam,

mam pytanko odnosnie balkonu nad wykuszem. w pierwszej wersji projektu mielismy nad wykuszem balkon. potem uslyszelismy iz bardzo trudno jest zrobic izolacje pod balkonem i moze sie zdazyc ze w wykuszu beda powstawac zacieki albo grzyb!!

czy jest to prawda?? czy nie mamy co sie przejmować???

bardzo prosze o opinie doswiadczonych uzytkownikow....

pozdrawiam,

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej,

też mam w projekcie balkon nad wykuszem i mój wykonawca, kierownik budowy (ani architekt nawet) nie widzą żadnych problemów. Często ludzie mają balkony nad wykuszami, ale nie słyszałam od doświadczonych użytkowników żadnych opinii na ten temat, niestety... Może też powinnam zacząć się martwić? Na razie jestem na etapie zalewania fundamentów, więc wszystko przede mną.

Jeśli usłyszę coś na ten temat, zaraz dam znać, promise!

Pozdrawiam,

S.

no a ja bym chciala balkon bo jest na niego wyjscie z pralni...bo gdzie suszyc pranie??? tak jest najwygodniej przeciez!

nigdzie nie bede musiala beigac tylko myk z pralni na balkon i po sprawie....

ale jak widze opinie sa podzielone.chociaz ciesze sie ze sa osoby ktorym nic na glowe nie cieknie!

• 5 months później...

Ja mam wykusz. Stan na dzień dzisiejszy wygląda następująco:

- wewnątrz domu jest zabudowa kg (sufit podwieszany), 10cm styropianu, strop lany

- zewnętrzna strona na stropie jest 2 warstwy papy, 7cm styropianu (nie mogło być wiecej ze względu na drzwi balkonowe), 5cm wylewki.

Moje pytanie brzmi: co dalej?

Planuję:

1. zabezpieczyć folią w płynie

2. położyć płytki granitowe

3. dać wokół obróbke blacharską

Czy obróbke blacharską do takich wykończeń kupie gdzieś gotową? Jaki ona ma kształt (jest wykonana jak np. parapety czy zaokrąglona)? Ile cm wypuścić obróbkę poza obręb wykusza? Czy wypuszczać też 1cm płytkę poza wykusz?

Zaczynamy to wykańczać i chciałabym poznać opinie bardziej doświadczonych forumowiczów 8) :lol: