bisia 11.03.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Zwracam uwagę na nasze błędy w temacie lukarn. Mianowicie podniesienie ścianki kolankowej przy zachowaniu okien na wysokości 90 cm skutkuje tym, że okna są zagłębione w dachu. Teraz okna bym zrobiła na wys. ok. 110, ale juz za późno. Dodatkowo, z powodu błędów przy małej zmianie więźby dachowej na lukarnach, naczółki są około 20 cm za wysoko, co jeszcze bardziej sprawia, że okno jest wbite w dach (co prawda, jak dojdzie ocieplenie na ściankach lukarn, to trochę się proporcje wyrównają, ale już nie będzię tak ładnie, jakbym chciała). Plusem tego jest mniejsze zacienienie okien przez daszek. No i w końcu fakt, że okapy nad lukarnami są za długie, przez co stykają się praktycznie rynnami, co może w przyszłości spowodować przeciekanie dachu w tym miejscu. I jeszcze kwestia okien połaciowych - nasz inspektor namówił nas na zamontowanie okien dł. 140 cm, faktycznie dobrze doświetlają, ale niestety umieszczone przy lukarnach prawie wchodzą w narożnik dachu, co znowu może spowodować przeciekanie. Ostrzegam też, że z powodu podniesienia ścianki kolankowej o jeden pustak, czyli ok. 25 cm, nasze okna połaciowe są zamontowane bardzo wysoko, tak, że ja ze wzrostem 160 nie widzę nic oprócz nieba, nie wspominając o otwarciu tego okna, bo nie wiedzieć czemu zamówiliśmy okna z otwieraniem na górze No to zamieszczam w koncu fotki naszej Agnieszki w aktualnym stanie. http://www.megilas.republika.pl/dom/imgp6336_1_1.jpg http://www.megilas.republika.pl/dom/imgp6337_1_1.jpg http://www.megilas.republika.pl/dom/imgp6348_1_1.jpg http://www.megilas.republika.pl/dom/imgp6349_1_1.jpg http://www.megilas.republika.pl/dom/imgp6344.jpg dandysowiczka, gdzie w Wilanowie się budujecie? To byłaby juz 3 ze znanych mi Agnieszek w tej okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 11.03.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Bisia, Po pierwsze wielkie dzięki za wklejone fotki! Po drugie dzięki za cenne uwagi - w życiu bym o tych oknach w lukarnach nie pomyślała, a też podnosimy o 1 pustak. No i po trzecie - dzięki za zaproszenie Anielica, Zgodnie z PNW, umieszczam również Twoje fotki: http://i3.photobucket.com/albums/y91/Lunetka/Agnieszka%20II/Anielica_IMG_0353.jpg http://i3.photobucket.com/albums/y91/Lunetka/Agnieszka%20II/Anielica_IMG_0352.jpg http://i3.photobucket.com/albums/y91/Lunetka/Agnieszka%20II/Anielica_IMG_0351.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandysowiczka 11.03.2008 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Witam, Ładne te wasze domki... Po obejrzeniu zdjęć zaczynam sie coraz bardziej przekonywać do tego projektu...Często okazuje sie ze projekt domu wygląda pieknie na zdjęciu,a w rzeczywistosci wychodzi niezgrabnie..W przypadku Agnieszki tak nie jest-to naprawde ładny dom.. Jeszcze raz gratuluję i życze szybkiego ukończenia budowy... bisia-my obecnie mieszkamy w okolicach Wilanowa,ale dom zamierzamy budować koło Góry Kalwarii - postanowilismy uciec od zgiełku wielkiego miasta i zaszyć sie w Chojnowskim Parku Krajobrazowym.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anielica 12.03.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Lunetka, jeszcze raz wielkie dzieki za umieszczenie moich zdjec! Jestes wielka !! A co do Twoich pytan, to jest tak: dach bedzie grafitowy (dachowka cementowa firmy Euronit), juz mam kominy oblozone grafitowym klinkierem i przyznam ze na tym etapie domu sa one ...najladniejsze Jesli chodzi o stolarke to jedyne co na razie jest pewne to kolor pt. 'zloty dab', bowiem okazuje sie ze to cos jako nieliczne dobrze trzyma wzor u roznych producentow. Natomiast ciagle miotamy sie pomiedzy wyborem: Jezierski vs Oknorex?! Moze ktos w was ma jakies doswiadczenia, szczegolnie jesli chodzi o Oknorex'a ... Natomiast drzwi zewnetrzne i brama garazowa to tez oczywiscie ten sam zloty dab. A uprzedzajac twoje nastepne pytanie to brama garazowna bedzie z firmy Wichers a drzwi od Gerdy. Pozdrawiam serdecznie, // Angelika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 12.03.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Anielica, nie ma za co - do usług . Z Oknorex'em nie miałam żadnych doświadczeń, my bierzemy z Thermoplastu, a bramę chyba Hormanna i też złoty dąb. A dlaczego wybraliście Wichers'a? Czy ktoś z Was myślał juz o elewacji? Ja wcześniej zafiksowałam się, że mają byc tynki, ale tak ostatnio mnie gryzie - jak by wyglądała nasza Agnieszka cała w jasnym klinkierze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonaWitek 14.03.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Wiam zwolenników Agnieszki. Dzisiaj zamawiam projekt, dokładnie Aganieszkę II. Czy ktoś w Toruniu lub okolicach buduje, budował lub panuje budowę tego domku? Pozdrawiam Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 14.03.2008 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Wiam zwolenników Agnieszki. Dzisiaj zamawiam projekt, dokładnie Aganieszkę II. Czy ktoś w Toruniu lub okolicach buduje, budował lub panuje budowę tego domku? Pozdrawiam Iwona To chyba ja najbliżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandysowiczka 15.03.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 bisia-Serdecznie dziekujemy za udostepnienie domu do zwiedzania...W rzeczywistosci okazał sie wiekszy niz sobie wyobrazałam ...Pokoje na poddaszu naprawde duze..Zobaczenie Agnieszki na żywo bardzo nam pomoze w zaplanowaniu ewentualnych zmian... Jeszcze raz dziekuję i zyczę szybkiego ukończenia budowy... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonaWitek 17.03.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Sonya, jak daleko jesteś z tym domkiem? Czy byłaby możliwość zobaczenia go na żywo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 17.03.2008 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Zaczynam wykańczać (dom, finanse i siebie ). Oczywiście zapraszam do obejrzenia naszej Agnieszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonaWitek 18.03.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Super! To jakoś się umówimy po świętach. Może w pierwszą sobotę kwietnia? Daj znać jaki termin Tobie odpowiada.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 18.03.2008 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Super! To jakoś się umówimy po świętach. Może w pierwszą sobotę kwietnia? Prawdopodobnie mogłoby być, ale konkretnie dopiero po świętach będę wiedzieć jak wyglądam z terminami. Wtedy odezwę się i ustalimy szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonaWitek 18.03.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 26.03.2008 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Super! To jakoś się umówimy po świętach. Poszło na priva! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonaWitek 28.03.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Sonya, którą wersję Agnieszki budujesz? Masz spiżarnię przy kuchni czy 2 duże okna? Ile pokoi u góry? Bo ja wybrałam Agnieszke 2 podstawową - bez spiżarni, 2 słupy przy wejściu, 4 pokoje u góry. ................... (wiesz, chcę się jakoś do tej wizyty przygotować ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 28.03.2008 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Sonya, którą wersję Agnieszki budujesz? Masz spiżarnię przy kuchni czy 2 duże okna? Ile pokoi u góry? Bo ja wybrałam Agnieszke 2 podstawową - bez spiżarni, 2 słupy przy wejściu, 4 pokoje u góry. Pozdrawiam Budujemy co do zasady Agnieszkę I w wersji C ale dół jest chyba taki jak w II (bez spiżarni - 2 duże okna), przy wejściu 2 słupy a na górze 3 pokoje z garderobami oraz jedna duża łazienka z wejściami z sypialni i korytarza. Trochę zmieniliśmy też okna - u góry wykończone łukami, przy czym z boku i z tyłu drzwi balkonowe, w wykuszu wszystlkie trzy elementy długie (dwa fixy i drzwi balkonowe) i szersze (3*90cm) wyjście na taras. Pisałam też już chyba że poszerzyliśmy także schody do 115cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonaWitek 30.03.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Dzięki Sonya za udostępnienie domku do zwiedzania i wszystkie wskazówki. Macie śliczyczny domek!życzę powodzenia i pozdrawiamIwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonaWitek 03.04.2008 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Witamy wszystkich forumowiczów, Budujemy Agnieszkę w wersji podstawowej. Zrobiliśmy podwójne okno w salonie, poszerzyliśmy schody, zrobiliśmy duże pomieszczenie nad garażem, podnieśliśmy część mieszkalną i ścianę kolankową nad garażem ... i to chyba tyle. Później planujemy wentylacje mechaniczną z GWC, chyba żwirowy. Właśnie dostaliśmy PNB, po ... 10 dniach czekania (Warszawa, gmina Wawer), aż nie mogłem uwieżyć, po tym co czytałem na forach. Przy okazji ma ktoś namiary na sprawdzonego kierownika budowy w Wawrze? Jaro&magdus, czy macie już projekt wentylacji i ofertę? Słyszałam że zrobienie wentylacji mechanicznej w domkach z poddaszam to nie taka prosta sprawa (łatwiej w parterowych). Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Pozdrawiam Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzy 05.04.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Iwona&Wojtek w zeszłym roku miałem robioną wycenę wentylacji z wymiennikiem Bartosza - ok. 15 tys. netto (robocizna + materiały). Teraz rozmawiałem z nimi i mówili, że ceny wzrosły minimalnie - wymiennik ok. 400 PLN. Za to dostałem też ofertę na żwirowy GWC i wprawili mnie w podziw - też 15 tys. Ale muszę przyznać - rzeczowi i dobrze się z nimi rozmawia. Pozdrawiam, Andrzej (też z Wawra) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 05.04.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 no ja też wycenę Bartosza mam na ok 16 tys. a Flexita na ok 17 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts