Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa budujących "AGNIESZKI"

SONYA

Recommended Posts

Komin trzeba troche przesunąć ponieważ poszerzamy schody,problem jest w tym -ile ? gdybyśmy chcieli przesunąc go aż do samej kotłowni to nie bedzie to ładnie wygladało-na dachu,nie wiem tez czy połaczenie pieca na eko-groszek bo tym bedziemy ogrzewać, rurą do komina będzie miało jakis wpływ na palenie? Musimy to jeszcze rozważyć.

Po przesunieciu ścianki w łazience na poddaszu zostaje słup który jest ukryty we właściwej scianie,nie da sie tez go zlikwidować ,dlatego przy powiekszaniu łazienki trzeba o tym wiedzieć i najlepiej zrobic betonowy .My planujemy zrobic w tym miejscu ścianke prostopadła i oddzielic tak wc.

Plany co do rozpoczęcia budowy troche sie nam pokrzyżowały jak dobrze pójdzie to zaczynamy na wiosnę :)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 556
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

cieszę się, że grupa ożywiła sie na wiosnę, coś się dzieje nie tylko na budowach.

Dziękujemy Kamak za możliwość obejrzenia Waszej Agnieszki. Jesteśmy coraz bardziej przekonani do tego projektu po tym co widzieliśmy. Projekt jest niesłychanie "skłonny" do zmian i bardzo tolerujący róznego rodzaju rozgrywki wewnątrz.

A te zmiany co widzieliśmy u Kamak są inspirujące i na pewno część spapugujemy (jeśli można ). Doświetlenie łazienki, podział garażu na kotłownię i część garażową to po pierwsze

Jeśteśmy z żoną pod wielkim wrażeniem. Warto zobaczyć dom już wybudowany zwłaszcza gdy aranżacja i funcjonalność jest przemyslana tak jak w tym domu co mieliśmy okazję widzieć.

pozdrawiamy

Właśnie dziś odebraliśmy nasz projekt AGNIESZKI w wersji B:):) Jesteśmy bardzoooooooo szczęśliwi chociaż nie zdawaliśmy sobie sprawy ile to trzeba papierkowych spraw załatwić:(

A co do naszych zmian to rozmawiałam dziś z naszym projektantem o przeniesieniu drzwi do garażu właśnie do pomieszczenia (dawnego wc które będzie w dawnej kotłowni) "schowka" pod schodami ale on nam odradzał ponieważ twierdzi, że podczas zapalania samochodu opary będą przenosiły sie bezpośrednio do domu a jeśli drzwi zostaną na swoim miejscu to opary będą wychodziły przedsionkiem na dwór. Co wy o tym sądzicie??????

Bardzo byśmy chcieli zobaczyć jakiś stan surowy naszej-waszej:) AGNIESZKI czy gdzieś niedaleko WYSZKOWA rośnie jakaś AGNIESZKA??? albo w Warszawie????

Witajcie, czy ktokolwiek wie o jakiejś budowie Agnieszki w województwie lubuskim (dolnośląskim bądź wielkopolskim)? Bardzo chętnie bym zobaczył jak ten dom wygląda w rzeczywistości... Jest wiele rzeczy, które mnie w nim zastanawiają, takie jak możliwość obniżenia okien połaciowych przy podniesionej o jeden pustak ścianie kolankowej, rozwiązania związane z wentylacją domu, ewentualną rekuperacją, ogrzewaniem, rozmieszczenia pokoi na poddaszu (pokrycie skosami) i pewnie wiele, wiele innych wątpliwości, które powstrzymują mnie i żonę przed zakupem tego projektu.

Jeśli wiecie i kimś z tych okolic (najlepiej lubuskie) albo sami się tu budujecie bądź wybudowaliście, proszę o informację - bardzo chętnie się spotkam, albo chociaż obejrzę z zewnątrz... :)

Właśnie dziś odebraliśmy nasz projekt AGNIESZKI w wersji B:):) Jesteśmy bardzoooooooo szczęśliwi chociaż nie zdawaliśmy sobie sprawy ile to trzeba papierkowych spraw załatwić:(

A co do naszych zmian to rozmawiałam dziś z naszym projektantem o przeniesieniu drzwi do garażu właśnie do pomieszczenia (dawnego wc które będzie w dawnej kotłowni) "schowka" pod schodami ale on nam odradzał ponieważ twierdzi, że podczas zapalania samochodu opary będą przenosiły sie bezpośrednio do domu a jeśli drzwi zostaną na swoim miejscu to opary będą wychodziły przedsionkiem na dwór. Co wy o tym sądzicie??????

Bardzo byśmy chcieli zobaczyć jakiś stan surowy naszej-waszej:) AGNIESZKI czy gdzieś niedaleko WYSZKOWA rośnie jakaś AGNIESZKA??? albo w Warszawie????

Witaj darekgrodzki,

Wiem że taki może być skutek przeniesienia wejścia z garażu. Ale taki sam efekt, może w mniejszej skali daje zostawienie drzwi tam gdzie są bo jakoś nie wierzę że w 100% zapach z garażu wydostanie się na zewnątrz poprzez wiatrołap. Dla nas najważniejsze jest posiadanie garderoby w wiatrołapie. Mamy dość łażenia z ciuchami po całym mieszkaniu, stosownia jakiś rozwiązań zastępczych jak np garderoba obok łazienki na parterze.

Wczoraj jednak wpadliśmy na nieco inny pomysł, który być może daje jakieś antidotum na nasze zmartwienia. Caly numer polega na "odwróceniu" schodów tj. zamienienia miejscami wejścia i zejścia schodów tak aby od strony witrołapu zyskać miejsce pod schodami na dużą wnękę. Oczywiście to zmieni trochę układ końcówki ściany przy pokoju dziennym (zejście ze schodów) oraz, co jest naszym utrapieniem teraz, chyba konieczność przesunięcia komina w stronę gabinetu a tym samym więźby dachowej. Schody jednak trzeba poszerzyć. Widzieliśmy już dom ze schodami 95 cm i 110 i wszystko wskazuje że koniecznie trzeba poszerzyć schody co powoduje że gdzieś trzeba "zgubić dodatkowe 30 cm na linii schody-gabinet.

Jak na razie z tym rozwiąznaiem to jest wolny pomysł bo trzeba to dokładnie przemyśeć czy uzyskana w ten sposób wnęka od strony wietrołapu będzie użyteczna i czy to ma jakiś sens dla wyglądu i funkcjonalności wnętrza. Prowizorycznie zakładamy, że po obejrzeniu przez nas dwóch domów i wnęk obok projektowej łazienki nastraja optymistycznie.

Wracając jeszcze raz na chwilę do oparów to myśę że to kwestia dobrej wentylacji. Dlatego rozwiązanie KAMAK czyli rekuperator z nawiewem wydaje się nam teraz bardzo dobrym rozwiązaniem.

Ale to wszystko to są niestety rozważanie teoretyczne jeszcze. Być może jest ktoś kto ma już podobny układ do planowanych przez nas więc z pokorą wysłucham sugestii.

A teraz cz.2 fotoreportażu z placu boju Anielicy :)

http://i3.photobucket.com/albums/y91/Lunetka/Agnieszka%20II/Picture001.jpg

http://i3.photobucket.com/albums/y91/Lunetka/Agnieszka%20II/Picture002.jpg

http://i3.photobucket.com/albums/y91/Lunetka/Agnieszka%20II/Picture003.jpg

http://i3.photobucket.com/albums/y91/Lunetka/Agnieszka%20II/Picture004.jpg

http://i3.photobucket.com/albums/y91/Lunetka/Agnieszka%20II/Picture005.jpg

http://i3.photobucket.com/albums/y91/Lunetka/Agnieszka%20II/Picture015.jpg

http://i3.photobucket.com/albums/y91/Lunetka/Agnieszka%20II/Picture006.jpg

http://i3.photobucket.com/albums/y91/Lunetka/Agnieszka%20II/Picture007.jpg

http://i3.photobucket.com/albums/y91/Lunetka/Agnieszka%20II/Picture009.jpg

http://i3.photobucket.com/albums/y91/Lunetka/Agnieszka%20II/Picture010.jpg

Gratulacje !

Lunetka !!!

Raz jeszcze wielkie dzieki za pomoc po raz kolejny przy "wklejaniu" zdjec :D Z nowosci to jest tak: ze wlasnie skonczyla dzialalnosc ekipa elektryczna i teraz czekamy na tynkarzy :)

Potem musimy pomyslec o porzadkowaniu terenu i wyborze jakiegos ogrodzenia :o , bo chcielibysmy (ba nawet chyba musimy) sie ogrodzic jeszcze w tym roku ze wzgledu na nasza psice :wink: .

Tak wiec jeszcze raz wielkie dzieki i pozdrawiam wszystkich serdecznie,

// Angelika.

Witajcie, jestem na etapie zalewania stropów w mojej agnieszce w wersji podstawowej, ale myślę już o więźbie i w czasie rozmowy z majstrem pojawiło się pytanie - problem:

Jak krokiew koszowa - wychodząca na rogu domu od strony garażu utrzyma ciężar dachówki.

Krokiew ta wystaje 215 cm poza budynek, czyli część która wisi ma ponad 2,5 m :o . Jak to się obciązy kilkoma setkami kg dachówki i drewna to całość chyba będzie dość mocno pracować.

Czy był to dla Was i dla waszych majstrów jakiś problem ? Czy stosowaliście jakieś specjalne rozwiązania? Może robiliście jakieś zmiany projektu więźby?

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Chyba czas najwyższy przyłączyć się go jakiejś grupy budującej...

Wypadnie na Agnieszkę, najprawdopodobniej z żoną właśnie ten projekt wybierzemy. Na razie jesteśmy "daleko w lesie", znaczy się kupiliśmy ziemię, ale wszystko wskazuje na to, że to właśnie Agnieszka na tej ziemi postanie. :)

Czy mógłbym prosić o jakieś zdjęcia z realizacji tego projektu? Najbardziej mnie interesują słupy na poddaszu, kuchnia i rozwiązanie łazienki i pomieszczenia gospodarczego na dole oraz schody.

Czytałem masę wątków na temat tego projektu, ale czy sądzicie, że dało by się usystematyzować wszystkie wiadomości i ułożyć listę zmian, które trzeba dokonać, które są przydatne, a których w ogóle nie powinno się robić?

Widziałem też dużo postów o problemach z dachem - więźbą. Na czym te problemy polegają? Co tak na prawdę jest zepsute w projekcie i z czym później budowlańcy nie dają sobie rady?

Z pozdrowieniami i życzeniami pomyślności na budowach Agnieszek.

• 2 weeks później...

jaro&magdus - takie samo pytanie zadał mój magik od dachu. Rozwiąznie jakie chcemy zastosować to element drewniany odchodzący od ściany i podpierający krokwie koszowe (nie jestem fachowcem i nie wiem czy jasno wytłumaczyłem). Po zabudowie nie będzie widać tych podpierajacych elementów.

Swoją drogą, to mistrzostwo świata - ściany kolankowe nad garażem muszą być na 3 różnych wysokościach aby zachować odpowiedni kąt nachylenia dachu :-?

W tej chwili właśnie czekam na więźbę dachową.

Anielica - fajne fotki twojej Agnieszki, mam nadzieję ze pod koniec czerwca też juz będę na takim etapie :)

daren55 dzięki za krótką informacje. Mam nadzieję, że mój "mistrz" sobie poradzi z tą więźbą :o

Pojawił się kolejny problem/niewiadoma: jak wyglądają ścianki kolankowe nad garażem? Każda z nich ma inną wysokąść, jak wygląda wieniec i łączenia tych różnych wysokości ?

Mógłby mnie ktoś poratować zdjęciami tych ścianek zrobionymi od środka z ułożoną już więźbą, please?

A może może ktoś udostępnić swój stan surowy do oglądnięcia w Warszawie lub okolicy :) ?

Z góry dziękuję.

Zdjęcia oczywiście mogą być na priva.

Rozmawiałem właśnie z Tadeuszem Gąsiorowskim z MG Projektu, który częściowo wyjaśnił mi mój problem.

Murłata kończy się w miejscu przecięcia krokwi koszowej ze scianą, w związku z tym w tym miejscu należy postawić słup żelbetowy łączący wieniec na dwóch różnych wysokościach. Pozostał przestrzeń rogu można później wypełnić cegłami. Pan Tadeusz obiecał zaznaczyć ten element na następnych wersjach projektu (niestety już nie skorzystam).

Jest to jakieś rozwiązanie, na zdjęciach, o których mówi daren55 częściowo widać to rozwiązanie, tylko że wieńce nie są złączone a słup pod koszową jest drewniany.

Przy okazji bardzo dziękuję Anielicy i Lunetce za zdjęcia, będą bardzo pomocne (i proszę o więcej, szczególnie więźby :D )

Jeszcze jedno autorem naszych Agnieszek jest Michał Gąsiorowski, który będzie w biurze dopiero w piątek po południu.

Lunetka, jeśli masz nad garażem wszystkie ściany tej samej wysokości, to szybko wezwij murarzy, niech domurowują!!

U nas bylo tak samo - wszystkie ścianki kolankowe były tej samej wysokości ok 130cm. Dopiero jak przyjechali cieśle robić więźbę, to wyszło, że dach się nie składa i murarze musieli szybko domurowywac. Sprawdź na projekcie więźby - na ściankach kolankowych powinnaś mieć napisane wysokości wszystkich ścianek.

U nas jedna ściana była o 30cm za niska, więc został wylany drugi wieniec. Druga ściana (najdłuższa) o kilkanaście cm za wysoka, więc trzeba było przesunąć dach nad garażem (zrobił się trochę dłuższy okap). Trzecią scianę trzeba było znacząco podwyższyć, więc domurowali z pustaków i wylali drugi wieniec.

Witam :) i dołączam.

Plany dopiero się krystalizują, ale na tyle wyraźnie jednak, bym mogła konkretnie zacząć się interesować ;).

Wybraliśmy Agnieszkę II (najprawdopodobniej z podwójnym garażem). Sprawa działki dopiero się klaruje, ale na projekt jesteśmy zdecydowani.

No, to po tych formalnościach zabieram się za czytanie 8)

--- edit:

I dopytuję od razu - czy gdzieś na trasie Szczecin - Bydgoszcz - Warszawa - Sudety - Szczecin byłaby możliwość obejrzenia projektu w realizacji? W grę wchodziłaby II połowa sierpnia/I połowa września. Bylibyśmy zobowiązani :)

kasia_ewa wtedy nasza Agnieszkę II będzie już miała ręce i nogi, więc jakby co, to zapraszamy pod Warszawę :)

u nas jednak ściany kolankowe nad garażem pozostaną wszystkie na tym samym poziomie, tym samym co i sciany kolankowe z poddasza - delikatnie dopasowaliśmy / przeprojektowaliśmy tylko część dachu nad garażem (tzn. nasz czarodziej od więźby) - zobaczymy jak to wszystko wyjdzie :roll: