Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa budujących "AGNIESZKI"

SONYA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 556
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

A my dalej stoimy z budowa naszej Agnieszki,zmieniły sie plany co do naszej działki,walczymy teraz z biurokracją bo jak niedawno sie okazało nasze wymarzone miejsce (które niedawno odkrylismy )na naszą wymarzona Agnieszke jest na działce ,która w mysl naszego głupiego prawa jest niebudowlana mimo że wkoło jest kilka domów :( Agnieszka pasuje tam jak ulał...

Na szczęście co do Agnieszki nie zmienilismy zdania wręcz przeciwnie za kazdym razem jak oglądamy inne domy jesteśmy przekonani że nasz projekt jest najlepszy :)

Anielica-Piekna ta Wasza Agnieszka :p

super kolorki -

Pozdrawiam

Witam,

Gratuluję pięknych domków!!!!

Angelika, śliczne kolorki! Zdradzisz co to za dachówka? Ja planuję ciemny grafit i na razie mam na oku Roben Antracyt Plus. Najładnieszy jaki do tej pory widzialm na zywo.

W sobotę mamy wytyczanie budynku i ruszamy. Juz sie nie mogę doczekac..... :D

A! jeszcze jedno pytanie, czy zostawiacie kominek na zewnątrz? Zastanawiam się czy będzie praktyczny....

Pozdrawiam

Iwona

Witam,

Gratuluję pięknych domków!!!!

Angelika, śliczne kolorki! Zdradzisz co to za dachówka? Ja planuję ciemny grafit i na razie mam na oku Roben Antracyt Plus. Najładnieszy jaki do tej pory widzialm na zywo.

A! jeszcze jedno pytanie, czy zostawiacie kominek na zewnątrz? Zastanawiam się czy będzie praktyczny....

Pozdrawiam

Iwona

Witam ponownie,

Dzieki za komplementy to milo tak poczytac ze sie podoba nasza praca :wink: . Jesli chodzi o dachowke to jest to Euronit kolor grafitowy i naprawde niezle sie prezentuje :lol: .

Natomiast co do kominka zewnetrznego to my go jak najbardziej zostawilismy (zreszta wszystko juz pod niego przygotowane ) z mysla bardziej o zbudowaniu takiego bardziej grilla niz stricte typowego kominka :p a co z tego wyjdzie to zobaczymy.

Z nowosci to mamy juz piekne drzwi zewnetrzne Gerdy oraz brame garazowa z Novofermu kolorki to oczywiscie te slynne zlote dąby bo taka generalnie jest cała stolarka, więc wszystko razem bardzo ładnie się komponuje.

Pozdrawiam serdecznie,

// Angelika.

witam

my także nadal stoimy z budową naszej Agnieszki, czekamy na pismo z Mazowieckiego Konserwatora Środowiska, dzięki któremu nie możemy ruszyć z jakimi kolwiek pracami, ps. czekamy już od kwietnia...

czy ktoś z Was może kontaktował się z architektem Agnieszki w sprawie więźby dachowe..

podobno więźba jest źle rozrysowana, prznajmniej tak twierdzi 3 fachowców od dachu u których byłam...

pozdr

Witam,

U nas się ruszyło. Kopiemy fundamenty. Wreszcie cos się dzieje.

Temat konstukcji dachu już chyba był poruszany na tym forum. Mam nadzieję że moja ekipa sobie poradzi. U mnie raczej będzie łatwiej ponieważ dach będzie płaski, bez lukarn i balkonów.

Ku przestrodze...... Mój przyszły sąsiad jest w trakcie budowy. Piękny, duży dom. Dach podobny do Agnieszki, tyle że trochę większy i z 3 stron balkony. Jest właśnie na etapie układania dachówki (zrobione jakieś 90%) ale od 2 tygodni nic się u niego nie dzieje. Okazalo się, że ma żle zrobiony dach (prawdopodobnie już sama konstrukcja zostala spaprana). Dachówki nie schodzą się na rogach i nie mogą go wykończyć. Teraz zastanawiają się co dalej. Prawdopodobnie będą ściągać i robić od nowa.

mam nadzieję, że mnie to nie spotka. Jeszcze pamiętam jak robili mu ten dach to rozmawiałam z majstrem, który mówił że projekt dachu był źle wykonany ale on ze swoim doswiadczeniem poradził sobie znakomicie. Gdyby nie on, to nie wiadomo co by było. Niestety okazało się coś innego.

Jeśli coś jest nie tak w projekcie i nie ma się 100% zaufania do ekipy to trzeba pytać innych fachowców bo skutki mogą być bardzo poważne.

Pozdrawiam

Iwona

Witam wszystkich serdecznie. Jak widać na załączonych zdjęciach moja budowa Agnieszki jak na razie przebiega bezproblemowo. Aktualnie jestem na etapie układania dachu oraz rozpoczęły się prace tynkarskie w środku.

Anielica i Lunetka - gratki, ładnie wyglądają te wasze domki :)

http://i305.photobucket.com/albums/nn240/daren555/dom/DomAgnieszkaII280.jpg

http://i305.photobucket.com/albums/nn240/daren555/dom/DomAgnieszkaII276.jpg

http://i305.photobucket.com/albums/nn240/daren555/dom/DomAgnieszkaII282.jpg

Witaj Lunetka

Faktycznie, każdy coś tam pozmieniał w swoich projektach i pewnie jest już kilka indywidualnych wersji Agnieszki :)

Ścianka kolankowa bezpośrednio nad garazem faktycznie jest dość wysoka ale tak jest w projekcie i związane to jest z tak zaprojektowaną więźbą.

Jeżeli chodzi o mój wybór, to zamontowałem okna PCV firmy Bertrand (6-komorowe) w kolorze orzechowym. Muszę przyznać, że cała operacja od zamówienia do montażu przebiegła sprawnie tj. terminowo i bez problemów.

Na dach zakupiłem dachówkę ceramiczną firmy Roben typ S Bornholm w kolorze czarno-brązowym. Aktualnie fachowcy działają i mam nadzieję, że juz niedługo wkleję fotki z kompletnym dachem :)

Aha, kolor tynku domu jaki wybraliśmy będzie oliwkowy.

Pzdr.

Witam Wszystkich ponownie:)

nasza budowa Agnieszki narazie tonie w załatwianiu papierów do pozwolenia na budowe :( ale mam nadzieje ze jesczze max 2-3 miesiace i juz wszystko pozałatwiamy i zamierzmy ruszyc z budowa na wiosne. W zwiazku z tym do osób które buduja swoje Agnieszki w okolicach Warszawy mam prosbe o informacje jak spisuja sie Wasze ekipy budowlane? i czy moglibyscie mi jakas polecic? planujemy aby dom wybudowala nam praktycznie 1 ekipa, bo ze wzgledu na obowiazki słuzbowe nie mamy czasu aby zgrywac terminy kazdej z ekip wykonujacych dana rzecz :( bedziemy sie budowac koło miejscowosci Kampinos jadac w kierunku na Żelazowa Wole

prosze o pomoc i gratuluje wszystkim któych Agnieszki juz sa prawie na wykonczeniu :) naprawde jest co podziwiac:)

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam wszystkich miłośników Agnieszki i cieszę się z dużej aktywności Forumowiczów. To dobrze wróży na przyszłość!!

Przymierzamy się do realizacji Agnieszki II C w okolicach Trójmiasta, toteż już teraz dziękuję daren55 za deklarację udostępnienia swojego domku . To pomoże nam w ostatecznym podjęciu decyzji.

A tak przy okazji, czy ktos z Was mógłby podac sensowność podnoszenia ścianki kolankowej w domu z poddaszem? Poza pozyskaniem kilku dodatkowych metrów kawadratowych pow. użytkowej dom traci, w mojej ocenie, na wyglądzie (w mniejszym lub większym stopniu tworzy się grzybek). Czy nie lepiej zatem zbudować domy piętrowy z dachem kopertowym??

Pozdrawiam.

Witam wszystkich forumowiczow,

Zamierzamy budowac Agnieszke w okolicach Wroclawia. Przymierzamy sie do dokonaniu paru istotnych zmian. Jednak przed podjeciem koncowej decyzji o zmianach chcielibysmy obejrzec (chociazby tylko z zewnatrz) gotowa lub bedaca w budowie "Agnieszke".

Pozdrawiam

witam wszystkich

jestem nowy .zamierzam budowac w okolicach piaseczna dokladniej jeziórko -ustanówek.obecnie walczę z pnb i poszukuje ekipy do sso, także jak bym mogł prosić o jakieś namiary na sprawdzone ekipki to będe wdzięczny. mój mail: [email protected]

jak niebyło by kłopotliwe to chetnie też bym poprosił o w miare aktualny kosztorys budowy sso lub tez przybliżony koszt

a to link do Agnieszki :) :

http://mgprojekt.com.pl/domki/agnieszka/

pozdrawiam wszystkich i życze powodzonka w inwestycjach

gratulacje stanu surowego zamknietego .mam male pytanko.jak nie bylo by to klopotliwe to moglabys okreslic w przyblizeniu koszty do tego stanu .mam zamiar budowac agnieszke i niebardzo wiem na co sie porywam .pozdrawiam i zycze wytrwalosci pomyslnosci w inwestycji .info najlepiej na meila.z gory dzieki

witaj,

podnosić poddasza nie trzeba, ale można :) jest wygodniej i więcej miejsca a przy podniesieniu o 1 pustak nie psuje się jeszcze elewacji

co do pozostałych zmian to były juz opisywane w tym wątku

u nas zmiany dotyczyły (przypominam, że to dot. projektu Agnieszka II wersja z podwójnym garażem):

- podniesienie ściany kolankowej o 1 pustak

- poszerzenie garażu do 6m

- niekontrolowane (;)) podniesienie ściany kolankowej nad garażem o więcej niz 1 pustak

- zmiana funkcji pomieszczeń na dole (z łazienki i WC, powstało pom.gosp. i WC)

- dodanie 2 okien połaciowych w pomieszczeniach nad garażem

- troche powiększyliśmy łazienkę przy "sypialni rodziców" kosztem garderoby

- trochę zmieniliśmy ustawienie drzwi wejściowych do jednej z sypialni dzieci (tej środkowej)

- zrezygnowaliśmy z drzwi z garażu na zewnątrz, tych z tyłu domu

- w garażu zamieniliśmy okna na luksfery

my nie poszerzaliśmy schodów, ale sporo osób poszerzało je

na chwilę obecną więcej sobie nie przypominam

Witam,

Gratulacje dla tych co zakończyli już jakieś etapy budowy !!!!. Wasze Agniechy są wspaniałe. każda w swoim rodzaju, niepowtarzalna. Patrząc na zdjęcia i to co jest wybudowane widzimy ze to był dobry wybór.

Ponad powyższe zmiany my jeszcze zabudowaliśmy podcień w salonie powiększając go o przeszło 8 m2 a na tarasie zrobiliśmy lekkie przedłużenie dachu. Zrobiliśmy także zmianę szerokości schodów oraz wejścia do garażu przez pomieszczenie które pierwotnie stanowi WC. W wiatrołapie natomiast zrobiliśmy dużą garderobę bo potrzebujemy. Zrobiliśmy tj nanieśliśmy na plany bo jesteśmy dopiero na etapie przystosowywania planów. Ale mamy nadzieje że za miesiąc już będzie pozwolenie na budowę a potem z górki: walka z gangsterami o doprowadzenie wody i prądu, wylewka fundamentów no i sama budowa. No ale to ostatnie to pryszcz, prawda ;)?

Jednocześnie zwracam się z pytaniem do tych co budują w okolicy Piaseczna i Warszawy. Możecie polecić jakiś wykonawców ? Będziemy wdzięczni za namiary na pocztę. Może być na adres [email protected]

Co do więźby dachowej to kiedyś ktoś napisał ze autor projektu wprowadzi zmiany także w zakresie konstrukcji ścianek nad garażem i więźby dachowej. otóż w projektach jakie biuro projektowe rozsyłało w lipcu tych zmian nie ma. Pozostaje więc oddanie się do dyspozycji fachowców i baczne śledzenie Waszych uwag. Będą niezmiernie pomocne.

Witam ponownie

Mam pytanie, czy deskowaliście cały dach? Czytałm trochę na forum i jak zawsze zdania są podzielone. Niby deskowanie jest dobre ale potem trzeba stosować jakieś specjale rozwiązania wentylacji dachu. U mnie będzie dachówka ceramiczna, więc nie jest to konieczne.

Zastanawiam się czy warto? Proszę doświadczonych o radę.

Pozdrawiam