Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa budujących "AGNIESZKI"

SONYA

Recommended Posts

daren55

super chatka ! i taka zupelnie ... inna od modelowej Agniechy :wink: A i widze ze kolumne odwaznie zostawiliscie "na okraglo", my ja wyprostowalismy i mamy tam scianke barowa oddzielajaca kuchnie i spizarnie nasze a u was widze przestrzenie ooogromne. No to pozdrawiam serdecznie i czekam na dalsze fotki budowlane z ciekawoscia jak to dalej rozwiazecie.

Pozdrawiam :D [/code]

• Odpowiedzi 556
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Anielica - troszkę w projekcie Agnieszki namieszaliśmy ale to tylko takie kosmetyczne zabiegi z lukarnami i wykuszem :)

Wnętrze jest aktualnie w fazie projektowej i słup okrągły zmieni się w prostopadłościan. Generalnie wnętrze zachowa charakter tzw. kątów prostych i nie będzie żadnych obłych kształtów czy też krągłości :). Kuchnia będzie oddzielona częściowo od jadalni lekką ścianką działową z prześwitem aby zachować pewną formę otwartego kontaktu wzrokowego.

Jak to wszystko wyjdzie przedstawię w kolejnych odcinkach naszej budowy.

Pzdr.

• 1 month później...

Witajcie tuż przed końcem roku, pewnie ostro budujecie lub wykańczacie wasze domeczki, stąd taka cisza na forum.

U nas kryją dach obecnie więć mam nadzieję, że po nowym roku w końcu pochwalę się wam naszą Agnieszką, było ciężko ale wszytsko idzie powolutku do przodu.

Wszytskim fanom Agnieszki, składam najlepsze życzenia na Nowy rok 2009, zdrówka, pomyślności oraz wiele cierpliwości i siły na czas budowy.

• 2 weeks później...

Witajcie w Nowym Roku

Cieszę się, że to mnie właśnie przypadło w udziale rozpoczęcie tegorocznego forum. A powód mej radości jest tym bardziej uzasadniony, ponieważ wkrótce rozpoczynam realizację Agnieszki IIC (wariant odwrócony).

Interesują mnie zatem informacje dotyczące kosztów realizacji poszczególnych etapów budowy - stan surowy, dach, ocieplenie, podłączenia itp.

Proszę o informacje na mojego maila.

Przy tej okazji, dziękuję deren55 za udostępnienie swojej budowy do oglądania i cierpliwość w odpowiedzi na moje liczne pytania.

• 2 weeks później...

Witam,

Serdecznie witam wszystkich użytkowników forum i wszystkich budujących Agnieszki. Ja zaczynam budowę Agnieszki II w wersji podstawowej (bardziej funkcjonalna jest w wersji C ale nie dopasuje mi się do warunków zabudowy) jak tylko mrozy puszczą. Nasza Agnieszka stanie na północ od W-wa, gmina Wieliszew.

Będę wdzięczny wszystkim za porady i sugestie dotyczące budowy (zaczynam dopiero kopać) na email: [email protected]

pozdrawiam serdecznie

dylas

Witamy wszystkich,

Mamy w planach rozpocząć budowę naszej Agnieszki w wersji C na wiosnę tego roku. Domek powstanie w okolicach Zgierza k/Łodzi. Czy ktoś może buduje również w tej okolicy (ewentualnie gdzieś w miarę blisko)? Chętnie spotkałbym się i zobaczył jak wygląda Agnieszka w realu.

Będę wdzięczny za informację na priva na temat kosztów budowy Waszych Agnieszek.

Pozdrawiam wszystkich budujących Agnieszki,

Andrzej

• 2 weeks później...

Witam serdecznie.

My mamy wentylację mechaniczną, rekuperator z gruntowym wymiennikiem żwirowym. Jeszcze nie mieszkamy więc o użytkowaniu domu z rekuperatorem nie możemy się wypowiadać, ale mam nadzieję, że już za kilka miesięcy będzie to możliwe.

Pozdrowienia dla wszystkich miłośników "Agnieszki"

Kamak

• 3 weeks później...

Czesc Lunetko kochana :D !

dzieje sie dzieje :lol: ino czasu przez to czlowiek nie ma zeby na forum cos popisac. U mnie caly czas wykonczeniowka leci i to nas najbardziej wykancza :wink: Pod koniec stycznia doprowadzili nam wreszcie gaz i teraz mamy w domku cieplutko i to bardzo (a trwalo to bagatela 1 rok :evil: ). Jak troszke posprzatam to postaram sie wrzucic nowe fotki , mamy juz zrobiona prawie cala gore naszej "Agnieszki" ale w miedzyczasie ciagle jakies nowe usterki sie zdarzaja i trzeba cos popoprawiac :( i te ogony na zasadzie drobnych pierdul zajmuja naaajwiecej czasu jak sie okazuje. Teraz na wiosne - mysle ze na poczatku kwietnia - planujemy sie wreszcie ogrodzic, a musimy troche poczekac az nam slonko grunt wysuszi bo u nas glina niestety :evil: . Mysle ze maj/czerwiec to bedzie najlepsiejszy moment na przeprowadzke. Juz sie nie moge doczekac :wink:

pozdrawiam serdecznie !

lunetka ... cicho bo ludzie pochlonieci praca badz tez zmeczeni atakami zimy.

fajnie masz anielica juz jestescie na finiszu niedlugo sie wprowadzacie...a my moze w polowie marca ruszymy z wykopkami.o ile bank bedzie laskawy...narazie same z nim problemy...czekam na decyzje...ale niespieszno im..a szzkoddaaa..bo juz mam wszystko nagrane oprocz kierbuda...i moglbym juz ruszac..anelica czekamy z niecierpliwoscia na twoje fotki wnetrz..i mialbym prosbe mianowicie jak byc mogla na meila wrzucic namiar na okna(masz chyba pcv powlekane) i brame garazowa.pozdrawiam wszystkich i zycze owocnego budowania i wykanczania...

Witam serdecznie budujących :)

Dłuższy czas śledzę niniejsze forum i nareszcie postanowiłam się ujawnić :)

Przy okazji serdecznie dziękuję darenowi za udostępnienie do wglądu swojej Agnieszki ;) Jak widzę nie tylko nas wspomógł swoim doświadczeniem zebranym na placu boju :)

Obecnie oczekujemy na pozwolenie na budowę i dłuży mi się ten okres niesamowicie. Będziemy budować Agnieszkę II w wersji C lustro. Na razie pozostaje mi podpatrywanie zdjęć waszych stojących już Agnieszek ;) I tu wielka prośba powrzucajcie coś nowego - może jakieś ujęcia pokoju nad garażem i rozwiązań łazienki na górze ?

Mam też pytanko do Lunetki - widziałam że pisałaś o zrównaniu poziomu garażu z poziomem wejścia do domu, aby przesunąć drzwi z domu do garażu w związku z tą nieszczęsną szafą w przedsionku. Jeśli dobrze zrozumiałam to chodzi ci o wysunięcie ściany garażowej do przodu - ja również rozważałam taką opcję tylko nie wiem czy w naszym przypadku nie jest już za późno. Jak możesz to napisz proszę jak to wyszło w praktyce i czy ta zmiana wymagała naniesienia przed złożeniem dokumentów o pozwolenie na budowę.

Pozdrawiam forumowiczów :)

A u nas zaczęły się glazury, kończą gładzie, od tygodnia chodzi kominek (bo gaz to też pewnie za rok nam podłączą....). W następnej kolejności jak zmieni się aura tynkujemy i ogradzamy. Plany mamy podobne do Anielicy - wprowadzka na czerwiec, ale zobaczymy jak to wyjdzie, bo roboty jeszcze od groma....

Mam też pytanko do Lunetki - widziałam że pisałaś o zrównaniu poziomu garażu z poziomem wejścia do domu, aby przesunąć drzwi z domu do garażu w związku z tą nieszczęsną szafą w przedsionku. Jeśli dobrze zrozumiałam to chodzi ci o wysunięcie ściany garażowej do przodu - ja również rozważałam taką opcję tylko nie wiem czy w naszym przypadku nie jest już za późno. Jak możesz to napisz proszę jak to wyszło w praktyce i czy ta zmiana wymagała naniesienia przed złożeniem dokumentów o pozwolenie na budowę.

Animurko, jestesmy badzo zadowoleni z tego "myku", ale nestety do tej operacji konieczne sa poprawki w projekcie. To niestety zmiany istotne i wymagały przeliczeń konstruktora. Szczerze mowiąc nie mam pojecia jak można bez tego przesuniecia najlepiej wykorzystc te przestrzen na szafe, chyba trzeba zrobic płytką szafę z wieszakami wpoprzek, opuszczanymi za pomocą specjalnej rączki. Kiedyś widzialam takie rozwiązanie, ale na pewno mniej sie w takich szafach zmeisci. Nam bardzo zalezalo na tej przestrzeni.

Lunetka!

pytalas zdaje sie o drewno kominkowe - wg mnie najlepsze jest w Łazach od pani Moniki P. (w razie czego kontakt moge przeslac na priva :D ). Przetestowalam juz paru dostawcow drewna w naszych okolicach ale tylko to z Łaz dla mnie osobiscie bylo najlepsze pod wzgledem jakosci a i kontakt oraz dostawy bez zarzutu. Bardzo milo mi sie z nimi wspolpracuje i takze od nich zamierzam nabyc kolejny transport drewna z mysla o kolejnym sezonie grzewczym. Mysle ze zakupie juz w kwietniu coby do pazdziernika/listopada zdazylo sobie troche podeschnac !

A my po krótkiej zimie (chodzi o śnieg), zbieramy siły na wykończenie. Wyszło nam coś takiego:

http://img88.imageshack.us/img88/2554/dom070209.jpg

Udało nam się pokryć budynek nie bez problemów (jeden wykonawca tuż przed umawianym terminem przestał odbierać telefony....) Dach już przeszedł test zimowy i o to nam chodziło.

Teraz latam za oknami, drzwiami i bramą garażową i następną serią wykonawców (dociepleń, elewacji, tynków i wylewek).

U nas garaż właśnie zostało poszerzony (niedużo, bo działki nie starczyło, ok. 0,5m) i wydłużony (ponad 1m) i to był dobry krok.

Na co mogę zwrócić uwagę innych:

- otwory drzwiowe w środku zrobić 210cm (standard), bo przynajmniej u nas było 200cm, szczególnie warto zastanowić się nad drzwiami wejściowymi - po wylewce wys. otworu to 230-235cm, a to wymiar ni w pięć ni w dziesięć bo na standard za dużo (210cm), a na górne prześwietlenie za mało (zostaje maks. 25cm to szybka wyjdzie śmiesznie mała).

Pozdrowienia i wytrwałości dla budujących:-)

Arek

Serdecznie dziękuję Lunetce za szybciutką i wyczerpującą odpowiedź :)

Wczoraj otrzymaliśmy już pozwolenie na budowę więc lada dzień ruszymy z pierwszymi wykopkami :)

Okazało się, że można wysunąć przód garażu mimo że otrzymaliśmy już pozwolenie na budowę. Bardzo nas to ucieszyło ponieważ też jesteśmy zdecydowani na wprowadzenie tej poprawki.

Jeśli można jeszcze raz zawrócić głowę Lunetce - to baaaardzo bym prosiła o fotkę z zewnętrznej wizualizacji domku po tej przeróbce. Może być na priva jeśli to mniejszy problem :) Będę niezmiernie wdzięczna :) Wiem, że wcześniej jest zamieszczona fotka z tej strony domku jednak nie do końca mogę ją sobie wyobrazić po położeniu elewacji.

Poza tym interesuje mnie również w jakich zestawieniach kolorystycznych nasze Agnieszki wyglądają najkorzystniej. Ja na razie jestem zdecydowana na grafitowy dach... co do reszty nie mam jeszcze wizji :)

Pozdrawiam budujących i wykańczających :)