Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa budujących "AGNIESZKI"

SONYA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 556
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie do tych którzy postawili wersję C Agnieszki II i już wstawiali drzwi wewnętrzne. Między przedsionkiem a holem są w projekcie drzwi dwuskrzydłowe otwierane w stronę salonu. Wstawialiście je czy rezygnowaliście z nich? Zastanawiam się co z nimi bo i wysokość w tym miejscu pomieszczenia to 2,8m więc jest problem jak to zabudować od góry ewentualnie.

pozdr

Arek

Witam! Jesli bedzie trzeba to zabudujemy to płytą ;) Pozdrawiam

witam all

uprzejmie donosze ze ruszylem z budowa zainteresowanych zapraszam do dziennika..pozdrawiam wszystkich i zycze owocnego sezonu budowlano wykonczeniowego

Z zainteresowaniem obejrzałem Wasz dziennik budowy. Jakość i tempo prac wygląda imponująco!!! Jesteśmy na podobnym etapie zaawansowania z naszą "Agnieszką", którą budujemy w okolicach Łodzi. Też chcieliśmy wrzucić trochę zdjęć, ale nie bardzo wiemy jak to zrobić? Byłbym wdzięczny za jakąś pomoc, to spróbujemy się pochwalić naszą budową...;-) Pozdrawiam serdecznie wszystkich budujących "Agnieszki".

• 2 weeks później...

Cześć Wszystkim budowniczym,

Pomocy !!!! Zwracam sie do tych co wlaśnie wybudowali lub budują Agnieszkę. Jaka jest wysokość ścinaki dolnej przy wykuszu w jadalni na parterze ???? 55 cm netto czy brutto (czyli przed wylaniem szlichty i położeniem styropianu).

Czy podnosiliście tą ścianke?

Będę wdzięczny za odpowiedź[/b]

Mclip,

popatrz na to od strony nadproży... wszystkie powinny być na tym samym poziomie, bo inaczej to głupio będzie wyglądać, czyż nie? :-?

A więc tak, okna mamy na wysokości 85 cm licząc od "zera" czyli docelowego poziomu wykończonej podłogi. Okna mają wysokość 150 cm, a więc 85+150=235 cm. Teraz liczymy wykusz, który ma wg projektu wysokość 180 cm, a więc 235-180=55 cm :D

No i wszyskot jasne, liczymy od tego samego poziomu co okna czyli "zero". Pamiętaj, że jeżeli chcesz mieć okienaka takie jak w projekcie to otwory powinny być nieco większe - u mnie dodali 5 cm na wyskości i 3 na szerokości - oczywiście przy wykuszu to trochę inaczej :wink:

Pozdrawiam i życzę owocnych prac budowlanych

Jacek (Agnieszkowicz w budowie :D )

a my nadproża początkowo zrobiliśmy na tym samym poziomie okien i wykuszu,

a potem z uwagi na to, że drzwi balkonowe wyszły baardzo wysokie (podnosiliśmy okna o 1 pustak) i nie dawano nam na nie gwarancji, wykusz obniżyliśmy o kilka cm i mamy różne wysokości nadproży okien i wykuszu i nie jest to zauważalne - dla nas :)

http://i3.photobucket.com/albums/y91/Lunetka/Agnieszka%20II/20090428_011.jpg

już prawie majowe pozdrowienia dla Agnieszkowiczów !

A ja dalej pociągnę mały sondażyk co kto robił i jak. Chodzi mi mianowicie o:

- stryropian w wylewkach w części mieszkalnej. Z innych postów wyczytałem, że 12 cm stryro na dole to aż nadto (10cm to już podobno b.dobrze). Dawaliście go na przekładkę 2x6cm?

- sprawa wylewki w garażu, tam nie ma stryro w projekcie. Garaż jest ogrzewany, więc chyba powinien być jakiś stryrodur położony, bo co z tego ogrzewania będzie. Ktoś zmieniał konstrukcję wylewki w garażu pod tym względem. A może ktoś dawał też styropian na tę ścianę oddzielającą garaż od części mieszkalnej. Podobno to aż nadto w przypadku tego projektu?

A ja dalej pociągnę mały sondażyk co kto robił i jak. Chodzi mi mianowicie o:

- stryropian w wylewkach w części mieszkalnej. Z innych postów wyczytałem, że 12 cm stryro na dole to aż nadto (10cm to już podobno b.dobrze). Dawaliście go na przekładkę 2x6cm?

- sprawa wylewki w garażu, tam nie ma stryro w projekcie. Garaż jest ogrzewany, więc chyba powinien być jakiś stryrodur położony, bo co z tego ogrzewania będzie. Ktoś zmieniał konstrukcję wylewki w garażu pod tym względem. A może ktoś dawał też styropian na tę ścianę oddzielającą garaż od części mieszkalnej. Podobno to aż nadto w przypadku tego projektu?

Cześć,

Przede wszystkim Wielkie Dzięki za wskazówki i opinie dotyczące wysokości ścianki w wykuszu jadalnianym !!!!!

W części mieszkalnej kładziemy 10 cm styropianu a w garażu jest już 5. Między garażem a częścią mieszkalną nie będzie izolacji. Zmiany w garażu wyszły jakoś przy okazji bo akurat garaż obniżyliśmy względem projektu o ok 30 cm.

pozdrawiam Walczących z projektem Agnieszki i tych co już z tego wyszli

Jeśli chodzi o garaż to my świadomie zrezygnowaliśmy z ogrzewania go. Natomiast ociepliliśmy za to porządnie ścianę pomiędzy domem a garażem i jest tam chyba z 15 cm sytorpianu. My wogóle mamy tego ocieplenia ponad normatyw - bo na zewnatrz domu też 15 a poddasze to chyba ze 30 ma :roll: Ale wszystko w trosce o ... oszczędzanie ! I już daje się to odczuć bo np. tej zimy kiedy było tak parę dni po prawie -20stopni a my nie mielismy jeszcze ogrzewania w domu tylko grzalismy kominkiem to i tak w domu bylo calkiem przyzwoicie i trwały prace wykończeniowe :D Więc chyba dobrze jest :wink:

pozdrawiam serdecznie.

Jeśli chodzi o garaż to my świadomie zrezygnowaliśmy z ogrzewania go. Natomiast ociepliliśmy za to porządnie ścianę pomiędzy domem a garażem i jest tam chyba z 15 cm sytorpianu. My wogóle mamy tego ocieplenia ponad normatyw - bo na zewnatrz domu też 15 a poddasze to chyba ze 30 ma :roll: Ale wszystko w trosce o ... oszczędzanie ! I już daje się to odczuć bo np. tej zimy kiedy było tak parę dni po prawie -20stopni a my nie mielismy jeszcze ogrzewania w domu tylko grzalismy kominkiem to i tak w domu bylo calkiem przyzwoicie i trwały prace wykończeniowe :D Więc chyba dobrze jest :wink:

pozdrawiam serdecznie.

Powiem Ci Anielica, że wcale to co zrobiliście to nie fanaberie. U nas też będzie 15cm styro na zewnątrz (przy gazobetonie 24cm), choć musiałem żonę przekonywać trochę do tego. Z poddaszem podobnie, jeden fachowiec przekonywal nas też do 30cm wełny, będzie na pewno 25cm, ale zobaczymy jak będzie z kaską w momencie zakupu, to się ewentualnie dołoży do 30cm.

Z garażem to u nas też stwierdził hydraulik, że tych grzejników to za dużo, tylko jest u nas taka sytuacja że przyłącze wody wchodzi od zewnętrznej ściany garażu i hydraulik boi się żeby właśnie przy takich temperaturach ok. -20 nie zamarzła woda w rurze w garażu, więc garaż zostawiamy ogrzewany, tym bardziej że mamy kotłownie na paliwo stałe to i od niej będzie szło ciepło. Dlatego też rozważam styropian w wylewce dla całościowego rozwiązania, żeby tam było zawsze coś powyżej 0 stopni.

A ocieplenie ściany dom/garaż bez jego ogrzewania to chyba mus, przy ogrzewaniu to można zostawić, ale też parę centymentrów styropianu można dać, bo koszt nie jest powalający, a ciepełko z domu tak nie umyka. I tu też się zastanawiam na jakąś warstwą z 5cm.

A tak poza tym to jutro wstawiamy okna i trzeba zacząć pilnować budowy całodobowo, ehhh....

witam widze ze nie tylko ja ide sladem docieplenia nad wymiar...planuje dac na podloge 14 cm styro na sciany 16-17 w kropki a dach 30 welna...tak by zapotrzebowanie na cieplo bylo jak najmniejsze ..do tego wszedzie podlogowe i grzejniki w lazienkach i garaz..mysle ze bedzie git...do tego rozwazam szybe u 0.7 zamiast 1 ...wydatek jednorazowy a oszczednosci na lata....tak mysle :)

witam widze ze nie tylko ja ide sladem docieplenia nad wymiar...planuje dac na podloge 14 cm styro na sciany 16-17 w kropki a dach 30 welna...tak by zapotrzebowanie na cieplo bylo jak najmniejsze ..do tego wszedzie podlogowe i grzejniki w lazienkach i garaz..mysle ze bedzie git...do tego rozwazam szybe u 0.7 zamiast 1 ...wydatek jednorazowy a oszczednosci na lata....tak mysle :)

No właśnie !!! Skoro jesteśmy przy oknach. jakie okna wstawialiście ? Tj. jakich firm ? Właśnie teraz jesteśmy na etapie rekonesansu z tym tematem.

W uzupełnieniu wcześniejszego tematu donoszę że my zdecydowaliśmy się na budowę ściany trójwarstwowej z 10 cm styropianu. Kosztowo wynosi to mniej więcej tyle samo co jednowarstwowa a i tak zastanawiam się czy na zewnątrz nie dać jeszcze z 5 cm styropianu.

Ja wybrałem okna Jezierskiego, z wersją 3 szybową, z kolorkiem obustronnym, profile 5 komorowe - cena za same okna z montażem wyszła mi coś ok 17 tys. Do tego wziąłem na cały dół rolety z silniczkami.

Mam pytanko do tych osób które mają już dach - odchudzaliście więźbe?? Strasznie grubaśne powstawiali te słupy i krokwie koszowe.... zastanawiam się czy aby nie przesadzili :-?