Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa budujących "AGNIESZKI"

SONYA

Recommended Posts

Witam.

Czy ktoś z Koleżanek lub Kolegów na forum, posiada faktyczne zastawienie materiałow dla stanu surowego "Agnieszki B"? :-? Czytałem , że ilości z zestawienia MG Projekt, nie zawsze zgadzają się ze stanem faktycznym, pustaki, strop i beton i dachówka... Please. I z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Witajcie,

U nas ze stanem pod dachówką (też Rupp), tynkami wewnątrz, oknami, instalacją elektryczną, częścią instalacji CO i pełną wody i kanalizacji, z bramą garażową ale jeszcze bez drzwi wejściowych za to z podbitkami poddasza z ociepleniem 25 cm koszt to ok 440000 PLN. Mówimy o wersji B.

zgadzam się, że 600000 nie jest wielkością szczególnie porażająco przesadzoną jeśli chodzi o ten dom.

• Odpowiedzi 556
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas ze stanem pod dachówką (też Rupp), tynkami wewnątrz, oknami, instalacją elektryczną, częścią instalacji CO i pełną wody i kanalizacji, z bramą garażową ale jeszcze bez drzwi wejściowych za to z podbitkami poddasza z ociepleniem 25 cm koszt to ok 440000 PLN. Mówimy o wersji B.

Dzięki za info, :-? Czy masz może jakieś szczegółowe zestawienie materiałow wersji B z faktycznie zużytych, czy też wykonawca całość załatwiał ?

Witam, mam pytanie jak u was wygląda klatka schodowa, chodzi mi czy coś przerabialiście żeby nie było tych 3 stopnii do pokoju nad garażem

pozdrawiam

p.s. jeżeli to możliwe to proszę o zdjęcia

zestawienia nie mam bo jak napisaliście załatwial to nasz majster. zresztą i tak by się to na nic zdało bo robiliśmy ściany trójwarstwowe.

Kwestia schodów do pokoju nad garażem. Od poczatku zmienialiśmy projekt tak aby zaradzić temu "problemowi" (zresztą czy to jest problem, to kwestia aranżacji).

I tak dom mamy podniesiony a garaż obniżony poziomem o niecałe 50 cm względem poziomu 0 salonu. Do tego nieco obniżyliśmy wysokość garażu. O ile pamiętam ma on wysokość 225 więc za wysoki nie jest. Ale dało nam to efekt taki że mam tylko jeden stopień na półpiętrze dokładnie wysokości 17 cm po wylewce. Drzwi do pokoju nad garażem otwierać się będą do tego pokoju.

Nie cierpimy z tego powodu :)

Dzięki za info, :-? Czy masz może jakieś szczegółowe zestawienie materiałow wersji B z faktycznie zużytych, czy też wykonawca całość załatwiał ?

Sugeruję zakasać rękawy i trochę popracować samemu - w tej chwili mam domek (ytnog 24 cm) ocieplony 15 cm styro pasywny, na to klej i siatka, drzwi, brama (Hoermman) i okna (Jezierski) z roletami elektrycznymi na parterze, dachówka (Rupp), instalacja gazowa, częściowo ocieplone poddasze i zapas wełny na resztę prac, instalacja elektryczna w trakcie - do dnia dzisiejszeo wydałem (licząc wszystko, od najmniejszej śrubki po wynajęcie kibla ;-)) 280 tys. nie licząc działki oczywiście. Sam zrobiłem, zaizolowałem i ociepliłem ławę, wymurowałem ścianki działowe, okleiłem domek styro, właśnie ocieplam poddasze i bawię się w elektrykę. W planach jeszcze samodzielnie wentylacja z reku "tymi" ręcami (najdroższe graty już mam), karton gipsy na poddaszu, instalacja wodna i kanaliza, tarasy i kostka. Dodam, że to mój pierwszy dom i nie miałem żadnego doświadczenia budowlanego. Dużo czytać na forum i naprzód, da się!!! Sporo można oszczędzić, no i satysfakcja jaka :lol: !!!!

No i jeszcze jedno - materiały lepiej kupować samemu - szukać gdzie się da, allegro itd. Ja np. kupowałem strop terriva z ....Oleśnicy. Transport całości do Warszawy gratis - nigdzie w okolicy nie mogłem znaleźć konkurencyjnej ceny, ba nawet się nikt nie zbliżył (różnica była ok 3 tys. na całnym stropie). Bloczki Ytonga zdobyłem po 6,45 zł itd itp. Szukać, negocjować i budować, bo domek naprawdę jest fajny :wink:

Sugerujesz budować samemu...hmmm... widzisz... Licząc że mógłbym poświęcić około 2 godziny dziennie (od 1900 - 2100) oraz soboty, to myślę, że budowa zajeła by mi jakieś..... 20 lat? Nie ukrywam, ze w planach mam wprowadzenie się troszeczkę szybciej...

Nie każdy jest - a wydaje mi się, że raczej powinienem powiedzieć że "większość nie jest" - w stanie samemu budować. Jeśli Ty zaliczasz się do osób, które mogą/chcą/potrafią - to nic nie pozostaje jak pogratulować! Ja niestety muszę się liczyć z większymi kosztami i wynajęciem ekipy budowlanej....

pozdrawiam,

MR

Witam wszystkich ponownie :D !

Nowych i starych "agnieszkowców" - chciałam pokazać parę fotek (trochę się pochwalić :oops: a co ) jak nam "wyszła" kuchnia w naszej Agnieszce wersja podstawowa !

http://i707.photobucket.com/albums/ww71/Anielica1/IMG_2444.jpg

http://i707.photobucket.com/albums/ww71/Anielica1/IMG_2445.jpg

http://i707.photobucket.com/albums/ww71/Anielica1/IMG_2446.jpg

http://i707.photobucket.com/albums/ww71/Anielica1/IMG_2447.jpg

http://i707.photobucket.com/albums/ww71/Anielica1/IMG_2451.jpg

http://i707.photobucket.com/albums/ww71/Anielica1/IMG_2452.jpg

Nowych i starych "agnieszkowców" - chciałam pokazać parę fotek (trochę się pochwalić :oops: a co ) jak nam "wyszła" kuchnia w naszej Agnieszce wersja podstawowa !

U nas kuchnia jutro będzie wykończona na 95% to też może coś wrzucę. Fronty w kolorze wenge, blat podchodzi pod piaskowy, wyposażenie sprzętowe Gorenje w inox-ie (tylko zmywarka Simensa bo była najmniejsza). Poza tym mamy zrobione cargo i wymyślamy teraz jak je wykorzystać.

Sugeruję zakasać rękawy i trochę popracować samemu...

No niestety nie każdy może żyć z kapitału...:-)

Sugeruję zakasać rękawy i trochę popracować samemu - w tej chwili mam domek (ytnog 24 cm) ocieplony 15 cm styro pasywny, na to klej i siatka, drzwi, brama (Hoermman) i okna (Jezierski) z roletami elektrycznymi na parterze, dachówka (Rupp), instalacja gazowa, częściowo ocieplone poddasze i zapas wełny na resztę prac, instalacja elektryczna w trakcie - do dnia dzisiejszeo wydałem (licząc wszystko, od najmniejszej śrubki po wynajęcie kibla ;-)) 280 tys. nie licząc działki oczywiście. Sam zrobiłem, zaizolowałem i ociepliłem ławę, wymurowałem ścianki działowe, okleiłem domek styro, właśnie ocieplam poddasze i bawię się w elektrykę. W planach jeszcze samodzielnie wentylacja z reku "tymi" ręcami (najdroższe graty już mam), karton gipsy na poddaszu, instalacja wodna i kanaliza, tarasy i kostka. Dodam, że to mój pierwszy dom i nie miałem żadnego doświadczenia budowlanego. Dużo czytać na forum i naprzód, da się!!! Sporo można oszczędzić, no i satysfakcja jaka :lol: !!!! :wink:

Podziwiam... :roll: , ale czasu nie wystarczy na wszystko. Wolę dać zarobić innym fachowcom, a sam zajmę się tym co umiem :D Fakt materiały trzeba szukać prawie wszędzie i negocjować, negocjować.. jak na razie robię zapasy, kupiłem stal, piasek, garaż na "klunkry" i odliczamy do uprawomocnienia PNB zostało 9 dni....

Witamy i gratulujemy zaawansowania. Nie widać lodówki... :D Czekamy na następne foto :-? A wykonawcy faktycznie "świetni" inaczej ?

Pozdrawiamy

[quote name="apieczyk

U nas kuchnia jutro będzie wykończona na 95% to też może coś wrzucę. Fronty w kolorze wenge, blat podchodzi pod piaskowy, wyposażenie sprzętowe Gorenje w inox-ie (tylko zmywarka Simensa bo była najmniejsza). Poza tym mamy zrobione cargo i wymyślamy teraz jak je wykorzystać.

Apieczyk czekamy na foty.

A tak przy okazji zapytam , macie projketanta wnętrz czy sami działacie?

My się zastanawiamy?

Witam, jesteśmy na etapie wyboru projektu i przyznam ,że Agnieszka to jest to czego szukamy.

Czy ktoś z Wrocławia lub okolic budował Agnieszkę ???Chętnie byśmy zobaczyli to cudo na żywo żeby podjąć ostateczną decyzję. :D