KasiaiKrzyś 02.07.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 No tak. Tylko czy nie lepiej oczywiście teoretycznie wrzucić te pieniądze na konto i odpuścić solary oraz płaszcz wodny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ondik 05.07.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 No tak. Tylko czy nie lepiej oczywiście teoretycznie wrzucić te pieniądze na konto i odpuścić solary oraz płaszcz wodny Wszystko można. My chcemy płacić mniej za rachunki. Mamy nadzieję , że się uda. Zobaczymy w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaiKrzyś 07.07.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Macie rację! My czekamy na wycenę instalacji. Mam ją dostać jutro, i wtedy podejmiemy decyzję. Jak dostanę wycenę to podzielę się na forum spostrzeżeniami. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ondik 10.07.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Macie rację! My czekamy na wycenę instalacji. Mam ją dostać jutro, i wtedy podejmiemy decyzję. Jak dostanę wycenę to podzielę się na forum spostrzeżeniami. Pozdrawiamy Witam. Koszt samej instalacji dla kominka to kwota ok. 1400 z materiałem do solara ok 1900, tak wyszło instalatorom. ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaiKrzyś 18.07.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Koszt instalacji solara to ok 15-20 tys calosc. Kominek z płaszczem ponad 10. Całosc instalacji to ok. 60-70 tys. masakra. I teraz z czego zrezygnować a moze nie rezygnować?? Pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apieczyk 18.07.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Koszt instalacji solara to ok 15-20 tys calosc. Kominek z płaszczem ponad 10. Całosc instalacji to ok. 60-70 tys. masakra. I teraz z czego zrezygnować a moze nie rezygnować?? Pomocy Rozumiem, że chodzi Ci o instalacje do C.O. i C.W.U. Solar taki tylko do C.W.U. - nasz Hewalex płytowy ze zbiornikiem emaliowanym 300l z pełnym montażem kosztował nas ok 12,5tys. Z opcją do C.O. to powinno być właśnie nawet i te 20tys. Wg mnie co do solara to przemyślcie sprawę pod kątem jest ustawienia na dachu jakie Wam wyjdzie. Jeśli optymalnie będzie na południe, tak żeby łapał od rana do wieczora to można sobie taki do C.O. montować. U nas niestety połać montażowa jest bardziej południowo-zachodnia to łapiej słońce później, m.in. z powodu lukarny. Ale pierwszy sezon letni jest jak narazie ok. W tych najgorętszych dniach woda dochodziła do 80-90 stopni w zbiorniku (zastanawiałem się czy dawać jakieś ostrzeżenie przy kranach bo jak takie 80 stopni poleci ci na ręce z kranu to masakra) i nie miałem problemów z przegrzaniem. Tak jedziemy od kwietnia. Więc jak lokalizacja solara jest raczej kiepska to może warto właśnie go odpuścić. Co do kominka z płaszczem to powiem tyle, że kominek odpuściliśmy sobie, wystarczy mi grzebanie w piecu na pellet:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animurka 27.07.2010 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Hmm teoretycznie to może i tak byłoby rozsądnie ale myślę że w praktyce to i tak wydacie je na coś innego związanego z budową i z oprocentowania nici Jeśli budujecie dla siebie i zamierzacie pomieszkać chociażby kilkanaście lat w nowym domku to opłaca się inwestować w rzeczy które później będą obniżały koszty utrzymania domu. Lepiej znalezc tańszego wykonawcę np kuchni (tu naprawdę można przyoszczędzić kilkanaście kawałków nie schodząc z jakości nam za ten sam projekt kuchni ceny wahały się od 17-60! tys) Co do kominka z płaszczem wodnym - to kominek polecam - płaszcza wodnego nie (taka zabawa w kotłownię w salonie która potrafi się znudzić po 2 latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaiKrzyś 07.08.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Witajcie! My zrobiliśmy wakacyjną przerwę od tego szaleństwa budowlanego, ale niestety już po urlopie i czas wybrać instalatora. Znalazłem ciekawe rozwiązanie z kredytem z BOŚ banku gdzie zwracają 45% kosztów instalacji solarów. Zatem na tą chwilę zapadła decyzja o montażu solarów (muszę jeszcze potwierdzić z instalatorem kwestię ułożenia domu . Jednak płaszcz wodny odpuszczamy. Uznaliśmy tak jak - animurka, że nie będziemy robić z salonu kotlowni a do tego kto ma czas na ten kominek potem niestety. Jeśli macie jakieś doświadczenie odnośnie rodzaju instalacji chętnie posłucham. Sam nie wiem czy rurowe czy płaskie, a o firmie już nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animurka 08.08.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 My montowaliśmy cały zestaw od viessmanna - piec vitodens + 2 solary i zbiornik 300 litrów. Jeszcze nic nie mogę powiedzieć z praktycznego punktu widzenia, ale w teorii solary grzeją 200l wody w zasobniku a 100l grzeje piec. Jak solary nie mają słońca to piec nie musi dogrzewać całego zasobnika - nie wiem czy teraz przypadkiem wszystkie zbiorniki tak nie mają, ale napewno spotkałam się gdzieś z opinią (pewnie przestarzałą) że co się zaoszczędzi latem to zmarnuje zimą na grzanie większej ilości wody niż potrzeba. Temperatura wody w zbiorniku podobno spada 2 stopnie celsjusza na dobę więc nie jest to dużo. BARDZO WAŻNE !!!! Przy instalacji solarów warto zapytać instalatora jakie zabezpieczenie przed przegrzaniem płyty solara zamierza nam zafundować i koniecznie upomnieć się o jakieś. Pan, który był u nas na odbiorze instalacji jako pierwszy o tym wspomniał (a conajmniej 5 fachowców pytaliśmy o instalacje solarne) Problem polega na tym że lato jest u nas coraz cieplejsze - jak wyjedziecie na tydzień i nie będziecie korzystać z ciepłej wody to woda osiągnie swoją maxymalną temperaturę a ta substancja która jest w solarze nie będzie miała gdzie oddać ciepła w wyniku czego solar ulegnie zniszczeniu wskutek przegrzania. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie więc mogłam coś delikatnie przekręcić ale na pewno problem taki się zdarza i polecam zapytanie o to swoich instalatorów. Podobno zamontowanie zaworu który będzie spuszczał nadmiar ciepłej wody załatwia sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaiKrzyś 09.08.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Tak masz racje. Słyszeliśmy o tym problemie. Będziemy pamiętać. Sam nie wiem co z tymi solarami. Gdyby nie dofinansowanie pewnie byśmy się nie zdecydowali, ale teraz to kusi. Zobaczymy. Najpierw wybierzemy instalatora. a potem podejmiemy decyzję co z solarami. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apieczyk 09.08.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 My montowaliśmy cały zestaw od viessmanna - piec vitodens + 2 solary i zbiornik 300 litrów. Jeszcze nic nie mogę powiedzieć z praktycznego punktu widzenia, ale w teorii solary grzeją 200l wody w zasobniku a 100l grzeje piec. Jak solary nie mają słońca to piec nie musi dogrzewać całego zasobnika - nie wiem czy teraz przypadkiem wszystkie zbiorniki tak nie mają, ale napewno spotkałam się gdzieś z opinią (pewnie przestarzałą) że co się zaoszczędzi latem to zmarnuje zimą na grzanie większej ilości wody niż potrzeba. Temperatura wody w zbiorniku podobno spada 2 stopnie celsjusza na dobę więc nie jest to dużo. BARDZO WAŻNE !!!! Przy instalacji solarów warto zapytać instalatora jakie zabezpieczenie przed przegrzaniem płyty solara zamierza nam zafundować i koniecznie upomnieć się o jakieś. Pan, który był u nas na odbiorze instalacji jako pierwszy o tym wspomniał (a conajmniej 5 fachowców pytaliśmy o instalacje solarne) Problem polega na tym że lato jest u nas coraz cieplejsze - jak wyjedziecie na tydzień i nie będziecie korzystać z ciepłej wody to woda osiągnie swoją maxymalną temperaturę a ta substancja która jest w solarze nie będzie miała gdzie oddać ciepła w wyniku czego solar ulegnie zniszczeniu wskutek przegrzania. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie więc mogłam coś delikatnie przekręcić ale na pewno problem taki się zdarza i polecam zapytanie o to swoich instalatorów. Podobno zamontowanie zaworu który będzie spuszczał nadmiar ciepłej wody załatwia sprawę. Takim drobnym elementem, którym daje jakieś odprowadzanie ciepła bez zużycia wody jest pompka obiegowa, która przegania wodę po instalacji co powoduje, że woda się schładza, a w kranie jest gorąca woda ad hoc. Takie cudeńko np. u nas załącza się co 5 minut, a programuje się je w jednostkach godzinowych na każdy dzień tygodnia. I tak właśnie w lecie dopakowałem uruchamianie prawie non stop w dzień bo normalnie to nastawiam wtedy gdy się korzysta często z wody, np. rano, wieczorem itp. No i zbiornik nie jakiś malutki, 300l jest już ok. U nas z 3 panelowego płaskiego Hewalexa tego lata na solarze było już 90 stopni, a woda w zbiorniku miała 80stopnii i to równomiernie w całym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ondik 11.08.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Witam. My wybraliśmy Cubopur firmy Roto. Jeśli dobrze zrozumiałem te solary mają łukowy układ rurek , który w odróznieniu od rurowych prostych nie gromadzi osadów na dnie rur (dłuższa żywotność, większa przepustowość) oraz zabezpieczenie przed przegrzaniem podczas trybu wakacyjnego, polegające na rotacji płynu ls 40 do naczynia wzbiorczego, w którym się schładza i wraca do solarów ( rewelka). Po za tym estetyka wyglądu -jak okno dachowe. Zobaczymy w praktyce niedługo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sabawtor 06.09.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Agnieszkowicze, mam dwa pytanka: czy macie ścianę p-dzy kuchnią a salononem i jadalnią? Jesli nie macie to czy planujecie wstawic tam drzwi czy tez zostanie otwarta przestrzeń? Pytam dlatego, że ja zostawiłam sobie otwór na drzwi dwuskrzydłowe, ale otwór jest wyższy niż stanadrdowe drzwi i zastanawiam się czy te drzwi nie będą za ciężkie wizualnie?Jeśli ktos z was ma takie drzwi to prosze o fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdys 07.09.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Witam, Zakupiliśmy z mężem projekt Agnieszka, mam pytanie Czy ktoś z Państwa już pobudował ten domek? Chcielibyśmy go zobaczyć, jeżeli byłaby taka możliwość, jesteśmy z Lublina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daren55 07.09.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Witam Pozdrawiam wszystkich budujących Agnieszki i tych którzy już w nich mieszkają. Właśnie minął 1 rok od kiedy zamieszkaliśmy w naszej Agnieszce. Chciałbym w tym miejscu podzielić się z Wami kilkoma spostrzeżeniami: 1. domek sprawdził się w 100% jeżeli chodzi o utrzymanie ciepła zimą (a zima była konkretna), fakt nie żałowałem na docieplenie zarówno murów jak i dachu. Zamontowane ogrzewanie to piec Viesmanna oraz kominek (bez płaszcza) ale z rozprowadzeniami do pokojów na poddaszu. 2. strona użytkowa domu (rozmieszczenie pomieszczeń) również okazał się strzałem w 10 dla naszej rodziny - niestety dalej trwa zagospodorawanie tzw. terenu. Wyjątek od tej reguły stanowi wiatrołap - za mały jak na taki dom (ale może juz przesadzam) 3. żałuję że nie przedłużyłem troszkę garażu (mam 2 stanowiskowy) ale tragedii z tego powodu nie ma. 4. niestety, moim zdaniem rozwiązanie w projekcie dotyczące wywietrzników z kuchni jest do bani pomimo tego że wyciągnęliśmy je na dach. Nie spełnia w pełni naszych oczekiwań (patrz praca okapu/wyciągu nad kuchnią) 5. rynny dachowe musza być bardzo dobrze zamontowane - jest jedno newralgiczne rozwiązanie na rogu dachu w miejscu połączenia domu z garażem gdzie (w naszym przypadku) przy silnej ulewie woda się przelewa przez rynnę. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apieczyk 07.09.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Witam, Zakupiliśmy z mężem projekt Agnieszka, mam pytanie Czy ktoś z Państwa już pobudował ten domek? Chcielibyśmy go zobaczyć, jeżeli byłaby taka możliwość, jesteśmy z Lublina Są chyba dwie Agnieszki w Lublinie, teraz zgadnijcie kogo;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdys 08.09.2010 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Są chyba dwie Agnieszki w Lublinie, teraz zgadnijcie kogo;) Witam, podejrzewam, iż jedna z Agnieszek należy do "apieczyk". Jeżlei byłaby możliwość obejrzenia domku to proszę o kontakt mailowy (Mój e-mail: [email protected]) pozrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts