szarak 25.08.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Gybym jeszcze raz zaczynał budowe i dostał taki projekt napewno odesłalbym i wybrał inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 25.08.2007 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Gybym jeszcze raz zaczynał budowe i dostał taki projekt napewno odesłalbym i wybrał inny. Na co jeszcze, poza więźbą, trzeba zwrócić szczególną uwagę żeby nie władować się na minę? Ja niestety widzę że musze wszystko codzienne dokładnie ustalać z wykonawcą bo okazuje się dodatkowo że przy adaptacji nie wszędzie naniesiono poprawki i moga wyjść niezłe kwiatki. Jak jeszcze nałoży się to na blędy w oryginalnym projekcie to w ogóle może byc kanał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaiKrzyś 28.08.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Nie przesadzajmy! Nie jest łatwo z tą Agnieszką, ale w wielu projektach są błędy. Faktycznie są lepsze biura i to nie jest idealne. Ma kilka mankamentów, ale bez przesady. Poza tym Agnieszka jest śliczna :). Witam też Pana Panie Szarak. Rozmawialiśmy ostatnio dłuższy czas na temat więźby jak Pan pamięta. Poradzili sobie dodali belkę podtzrymującą tą krokiew i ponoć starczy. Jeszcze raz dziekuję za cenne uwagi. Pewnie będzimy się jeszcze kontaktować. Z tego co pamiętam nie pasuje ścianka frontowa w pomieszczeniu nad garażem w projekcie jest za niska!!! Więźba ma kilka niedociągnięć dlatego nie oszczędzałbym na cieślach tylko wziął dobrych i doświadczonych. Pozdrawiamy serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaiKrzyś 28.08.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Więźba rzeczywiście ma kilka błędów. Sprawdźcie np. czy macie dodrukowany przekrój lukarny. Ja nie mialem i problem byl z umiejscowieniem jednej belki. Okazało się że jest przecięta na pół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 28.08.2007 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Co do więżby jestem właśnie pełna obaw bo adaptowaliśmy projekt poszerzając garaż i niestety złapaliśmy już kilka niedoróbek w adaptacji na wcześniejszym etapie. Mam nadzieję że wykonawca wychwyci ewenttualne problemy w tym zakresie, poza tym że niestety musimy być codziennie na budowie i wszystkie watpliwości i problemy rozwiązywać na bieżąco - ale to chyba zwykłe uroki życia inwestora A poza tym jestem w tej chwili na etapie wyboru okien połaciowych. Zastanawiam się nad fakro FPP lub Velux GPL. Wybito mi na razie z głowy Roto wysokoosiowe. Ale cały czas bije się z mysłami. Jakie Wy wybraliście okna dachowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kociarka 28.08.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 SONYA co do firmy okien połaciowych nie wim, która lepsza. Mam doświadczenie z veluxami, nie sprawiają mi problemów na roto dają tylko 5 letnią gwarancję tyle wiem... ale jezeli bedzie możliwość w tej jak widać kłopotliwej konstrukcji wieżby, coś wyczarować i zamiast szerokości okna 78, chciałabym mieć 94 . Moi znajomym dachowiec tak wyczarował i mają 94, dla mnie rewelka, doświetlają prawie jak drugie okno przy 78. wydaje mi się, że jest to bardzo dobre rozwiązania, w moim przypadku szczególnie, wysokie drzewa ograniczą z pewnością dostęp światła..... tylo czy możliwe jest to konstrukcyjnie, tego jeszcze nie wiem... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 28.08.2007 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 My wymyśliliśmy nad garażem trzy okna 78*140 złączone we wspólnym kołnierzu (pod tym kątem też jest przeprojektowana więźba). Co do roto podobało nam się rozwiązanie otwierania i kolor (mamy mieć brazowy dach a roto ma brązowe elementy z blachy i brązowe kołnierze) ale przede wszystkim wykonawca nam odradzał. Dlatego chyba zdecydujemy sie na fakro - podobnież jakość jest zbliżona do veluxa a kolor mnniej by się odbijał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kociarka 29.08.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 My wymyśliliśmy nad garażem trzy okna 78*140 złączone we wspólnym kołnierzu (pod tym kątem też jest przeprojektowana więźba). Co do roto podobało nam się rozwiązanie otwierania i kolor (mamy mieć brazowy dach a roto ma brązowe elementy z blachy i brązowe kołnierze) ale przede wszystkim wykonawca nam odradzał. Dlatego chyba zdecydujemy sie na fakro - podobnież jakość jest zbliżona do veluxa a kolor mnniej by się odbijał. SONYA fajny pomysł z trzema oknami razem.. Ja mam projek Agnieszki II wersję B i z pojedynczym garażem, pomieszczenie nad garażem podzieliłam na pół w jednej cześci będzie suszarnia w drugiej pomieszczenie na niezidentyfikowanie przedmioty męża... ale jak ktoś planuje pokój w tym miejcu to dobre rozwiązanie... a jakie zastrzeżenia miał Twój wykonawca do okien ROTO?? Mnie również wizualnie się podobają okna Roto, na dach będziemy kłaść najprawdopodobniej blachodachówkę SARĘ brąz, i uważałam okna Roto za dobrą alternatywę. Ponoć mają w ofercie okna PCV... do łazienki w sam raz... Z tą więźbą dobrze wiedzieć, że są problemy, jeszcze przed jej wznoszeniem... dzięki wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 29.08.2007 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Wykonawca twierdził ,że jakość ROTO jest dużo gorsza niż w przypadku veluxa i fakro. Podobnież też lepsze są okna dachowe z drewna - inaczej pracują niż PCV. Dodatkowo podobno dużo trudniej zdemontować okno - na zimę chcemy zdjąc skrzydła żeby kogoś nie skusiły. Trochę nas przekonało także to że własciciel zaprzyjaźnionej hurtowni też ROTO nie polecał.Na razie biegam po znajomych i pytam jak im sie okna sprawują. Nasze pewnie będą raczej często używane bo w pomieszczeniu nad garażem kolega małżonek wymyślił sobie pomieszczenie rekreacyjne z jakimiś sprzętami sportowymi a jak się uda to może i saunę. Tak że otwieranie okien zapowiada się dość często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarak 29.08.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 My mamy fakro jak narazie wszystko ok ale ponoć veluxy sa lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 29.08.2007 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 My mamy fakro jak narazie wszystko ok ale ponoć veluxy sa lepsze Który model? Poszukuję kogoś kto ma doświadczenia z uchylno - obrotowymi (FPP)- jak to się sprawdza i czy warto w to się ładować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaiKrzyś 30.08.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Właśnie zamówiliśmy okna FAKRO! Z tego co wiem okna Roto są daleko jeszcze za Veluxem i Fakro. Różnica między Fakro a Veluxem jest istotna w kwestii otwierania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaiKrzyś 30.08.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Nie przejmuj się poszerzeniem garażu. My też poszerzyliśmy go troche. Ważne aby krokiew zbyt mocno nie wystawala za ścianę ponieważ nie będzie jej na czym oprzec. Wiec nie polecałbym zbyt szerokiego tego garażu. Chyba ze chcecie miec dodatkowy słup w tym pomieszczeniu nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaiKrzyś 30.08.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Przypomniało mi się jeszcze, że jak zamawiacie wieźbę to skonsultujcie z murarzami i cieślami ilość słupów. Moi tak wkombinowali ze postawili tylko jeden na calej chacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 30.08.2007 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Przypomniało mi się jeszcze, że jak zamawiacie wieźbę to skonsultujcie z murarzami i cieślami ilość słupów. Moi tak wkombinowali ze postawili tylko jeden na calej chacie. Budujemy wersję C - słupy na szczęście są w ścianach więc nie przeszkadzają- za wyjątkiem jednego w pomieszczeniu nad garażem. Garaż poszerzyliśmy do 6m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 30.08.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 A tak z innej beczki, to z czego budujecie ściany?Z Porothermu 25 P+W i Porothermu 11,5 P+W? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 30.08.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Garaż poszerzyliśmy do 6m. My też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 30.08.2007 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 A tak z innej beczki, to z czego budujecie ściany? Z Porothermu 25 P+W i Porothermu 11,5 P+W? My też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 30.08.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 A okna? (nie dachowe tylko te zwykłe)Zatanawiam się czy można gdzieś dostać i ile to drozej kosztuje - zamówienie okien nie ze szprosami, tylko takie zeby miały 4 szybki.W naszej wersji są takie okna dzielone na 4 czesci. Nie wiem czy sie jasno wyrazam... Wkleje fotke....http://www.mgprojekt.com.pl/domki/agnieszka2/images/agnieszka.jpgNo i chodzi mi o to żeby nie były 2 szybki + 2 szprosy tylko 4 szybki.Tak się da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 30.08.2007 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Co do okien jestem jeszcze przed decyzją ale na pewno robimy bez szprosów. więc nie potrafię Ci pomóc. Na razie drżę cała czy nie przyjdzie zbyt wczesna zima i czy zdążą mi położyć dach Na razie jestem przez problemy pogodowe tylko ok. 4 tygodnie do tyłu w stosunku do planu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts