Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa budujących "AGNIESZKI"

SONYA

Recommended Posts

pow. 210 tys za stan surowy otwarty????? bez okien? :-? To trochę wyszło :cry: Jednak ten dach trochę podnosi koszty, co? :evil:

Niestety trochę wychodzi :evil:

Po pierwsze części materiałów nie ma w kosztorysie :evil: (przynajmniej Agnieszki I). Po drugie poszerzyliśmy garaż a więc i dłuższe belki terivy, i więcej betonu, piachu itd. Poza tym koszt dachu nie jest mały - szczególnie gdy się decyduje na dachówkę ceramiczną. No i jeszcze na dokładkę wzrost cen materialów - choć część kupiliśmy jeszcze przed szczytem podwyżek - i wzrost cen robocizny. Jak dodać to do kupy to niestety nie chce wyjść mniej (żeby tylko ostatecznie dużo wiecej nie wyszło :evil: )

• Odpowiedzi 556
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ile za godzinę pracy pana koparkowego będziecie płacić, ja znalazłam za 100 zł, ale coś mi się wydaję, że cena wzrośnie, jak usłyszał co bedzie musiał powyrabiac na naszej działcej to się tak troszkę zająkną... :-)...

My też nie mieliśmy prosto :) To chyba taki urok Agnieszki :)

W naszych stronach raczej Panowie Koparkowi życzą sobie za m3.

No więc płaciliśmy 7zl. Co dało razem 700 zł. :)

Ale średnia cena to 10 zł/m3. :evil:

My też podnieśliśmy ściankę kolankową o 25 cm.

Poskutkowało to 2 poważnymi zmianami: wydłużenie krokwi o 15 cm, żeby okap był ciut niżej (ok. 11cm), co da lepsze proporcje domu, ale nie jest konieczne oraz zrobienienie słupków żelbetowych w ściance kolankowej, bo przy wys. 110 cm już to jest pożądane (w projekcie nie ma). Obie te zmiany niestety zwiększają koszty.

czekam na zdjątka... bisia...

dobrze, że Agnieszka ma ładną czapeczkę.. :)

i nie ma większej różnicy wizualnej jak się doda jeden pustak więcej i wydłuzy krokwie.... my tak robimy... ale nie odwazyłabym się o więcej.....

widziałam dom, w których zastosowano zabieg podnoszenia ścianki kolankowej... nie można z tym przesadzić.... domy tracią wiele w wyglądzie zewnętrznym...szczególnie jak są balkony nad wejściem i te nienaturalnie przedłużone okna... albo nieproporcjonalne odległości okna od dachu...

pewnie, że na plus więcej miejsca w środku... ale agnieszka i tak ma wyższą ściankę kolankową niż w innych projektach i sporo przestrzeni... a jedne pustaczek nie zakłuca wizerunku agnieszki.... :) jak się przedłuży jeszcze krokwie...

a tak BTW... to przejechałam ostatnio samochodem połowę Polski...na siedzeniu pasażera... co dało mi możliwość przyklejenia się do szybki okna i oglądania architektonicznych upodobań Polaków... i wydaje mi się, że mało jest naprawdę ładnych domków.. albo klocki albo stodółki...kolory elewacji zaskakujące.... nasza agnieszka to jednak urodziwa dziewczynka... :) nie najtańsza ale...

a co do koparkowego... to miałm na mysli 100 zł za godzinę... plus dojazd... i nieprzewidziane utrudnienia... nie znalazłam nikogo co na m3 by liczył....hmmm.. :-? chyba będę szukać jakiegoś innego dołokopacza...

a może ....możecie kogoś sprawdzonego polecić?? w okolicy sękocina... lesznowoli... itd.

• 2 weeks później...
I w związku z tym pytanko, czym ocieplaliście fundamenty?

PS. czy wam również wyszło dużo więcej betonu B-20 niż zapisane w projekcie? :evil:

Zdecydowaliśmy się na styropian FS 20 gr 10 cm.

Co do betonu wyszło nam troche wiecej ale liczyliśmy się z tym bo poszerzaliśmy garaż. Przy tym róźnica w ilości i tak nie była zbyt wielka, gorzej z różnicą w cenie :evil: :evil: :evil:

• 2 weeks później...

wazna kwestia jeszcze odnosnie podniesienia ścianki kolankowej:

jak u was wyglada sprawa lukarn i przerwy w dachu???

dzisiaj u nas sie okazalo, ze poniewaz scianka jest podniesiona o 25 cm a okno zostaje na poprzedniej wysokosci (85 cm), to pojawia sie problem, ze przed oknem w lukarnie pojawi sie spora przerwa w dachu, gdzie trzeba bedzie zrobic taki bardzo szeroki parapet!! to chyba nie bedzie dobrze wyglądac! jestem trochę załamana, bo ścianka kolankowa już stoi razem z wiencem.

Witajcie.

Sporo czasu zastanawialiśmy sie nad wyborem projektu. W końcu po wielu bojach i przebojach wybór padł na Agnieszkę II. Rozkład pomieszczeń jest właściwie najbardziej optymalny i nam odpowiadający. Oczywiście myślimy o kilku zmianach poprawiających funkcjonalność domu np. poszerzenie wewnętrznych schodów czy też podwyższenie kolanka o 1 cegłę. Ale najbardziej zastanawiamy się nad powiększeniem o dodakowe dużego okna z wyjściem do ogrodu. Czy ktoś z Was myślał może o takim rozwiązaniu, jakie są Wasze opinie na ten temat.

Pozdrawiamy wszystkich którzy zdecydowali sie na ten projekt.

Dzięki za informację. Właśnie zastanawialiśmy się czy wybrać przesuwane czy otwierane. My zapewne będziemy chcieli zamontować w sumie cztery otwory aby widok na ogród był jak największy. Zawsze o tym myśleliśmy.

Aktualnie jesteśmy na etapie załatwiania papierków wraz z pozwoleniem na budowę. Jak dobrze pójdzie to zaczniemy na wiosnę - może zima będzie lekka i będzie to marzec? :)