Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie okna tarsowego od spodu !

Recommended Posts

Po monterach okien została mi nierozwiązana sprawa umocowania okien tarasowych od dołu.

Oczywiście jest to standardowy przypadek 20 cm wolnej przestrzeni pod oknem - na izolacje wylewki i inne tam - inaczej myślałem bo mi mówili a inaczej ma być alle

wymyśliłem coś takiego - od wewnątrz przykręcone do chudziaka wzmocnione kątowniki stalowe [4 sztuki na 1,8 okna] które były by skręcone [przewiercona na wylot i skręcona] z listwą montażową okna

okna Jezierskiego na profilu schuco

i pytanie czy mocowanie listwy montażowej do profilu jest na tyle mocne że będzie trzymało okno ?? - okno ciężkie ze 100 kilo

czy wywalić listwę montażową i kątowniki skręcić z wygiętymi pod kątem 90 kotwami

pod oknem, metodą forumowicza Janzara, podmurowanie z ytonga na szerokość profilu i zaizolowanie

Qba

Skoro podmurowane pod oknem to po co jakieś cuda z kątownikami? Daj po prostu dyble (uszczelnione dodatkowo silikonem) w progu...

Listwa montażowa powinna być przykręcona do profilu ale nie jest to jakieś super mocne połączenie.

bo podmurowuje to ytongiem - 5 cm w którym dyble dość słabo siedzą - dybel rozsadza bloczek, dodatkowo bloczki stoją na papie więc to dodatkowo słaba stabilizacja - bloczki stanowią raczej wartswe izolacyją niż konstrukcyjną

kątowniki pozwolą ściągnąć dół okna do środka i ustabilizować

Qba