Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CO

Gość

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich na forum

Moje pytanie dotyczy centralnego ogrzewania. Posiadam CO na piec węglowy współpracujące z grzejnikami aluminiowymi i instalacją ze stali.Obecnie planuję remont łazienki i chciałbym zainstalować podgrzewacz gazowy wody.Stąd moje pytanie czy może współpracować podgrzewacz gazowy z istniejącym już bojlerem podłączonym do CO .Chodzi mi o takie rozwiązanie abym mógł korzystać z ciepłej wody z podgrzewacza przepływowego wtedy gdy nie palę w piecu.I jeszcze jedno chciałbym przy okazji remontu łazienki schować rury CO w ścianie

i zmienić 20-letnie rury stalowe do wody ciepłej i zimnej, dlategochcialbym się Was poradzić na jaki materiał mam się zgodzić z instalatorem (słyszałem, że rury z miedzi szkodzą wodzie pitnej).

Instalator proponuje mi zmianę rur w łazience do CO na miedziane, ale ja zastanawiam się czy to nie będzie szkodzić dla grzejników aluminiowych(czytałem w "Muratorze", że powinien być jeden materiał). Z góry dziękuję za wszelkie wyjaśnienia i porady.

Przepraszam bardzo ale to ty zacząłeś z tym prostakiem jako pierwszy ja zaś chciałem się tylko czegoś dowiedzieć.Widzę jednak , że osoby na forum nie chcą i wogóle nie mają chęci komuś pomóc ani doradzić.

Spokojnie Panowie, uczestnicy forum chetnie pomagają, ale trochę cierpliwości. Jesteśmy tu z własnej chęci, nikt za to nie płaci. Anonimowy pytający - tak namieszałeś w pytaniu, ze trudno się doczytać o co Ci chodzi. Musisz bardziej składnie opisywać problem. Na pewno nie możesz łączyć rur miedzianych z grzejnikami alumin /było już o tym w wątkach - użyj funkcji szukaj/, w twoim przypadku łatwiej jest użyć PCV. Inne problemy opisz dokładniej. Majka

Połączenie instalacji z miedzi z grzejnikami aluminiowymi jest dopuszczalne pod warunkiem zastosowania specjalnych przekładek pomiędzy tymi materiałami (nie może być bezpośredniego styku miedzi i aluminium) oraz dodania inhibitora do płynu którym napełniona jest instalacja C.O. np. do wody. Inhibitor (także w postaci cieczy) jest do nabycia w sklepach z materiałami instalacyjnymi. Nazwy w tej chwili nie pamiętam. Jak będziesz zainteresowany to sprawdzę i napiszę. Pozdrowienia.

Anonimowy kup sobie szybsze złącze internetowe to nie bedziesz czekał długo ażeby wejść do wątku ,a potem się rozczarować że temat Cię nie interesuje.Ciągłe patrzenie na zegarek i liczenie impulsów szkodzi zdrowiu ,a patrząc ile jeszcze za te impulsy mógłbyś kupić cementu jest chore,poza tym jesteś wulgarny dla otoczeniu ,obserwuje twój numer identyfikacyjny i widzę że to nie jest pierwsza twoja wulgarna wypowiedź.Radzę Ci po przyjacielsku zaprzestań takim wypowiedzią.

Polecam SDI.