Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy gruntować wylewkę

Recommended Posts

Po jej wyschnięciu, przed rozpoczęcioem praz związanych z ociepleniem poddasza i płytami g-k czy raczej tuż przed ułożeniem podłogi pływającej.

Wolalabym wczesniej, zeby nie pyliła i można było łatwiej sprzątać. Ale mam obawy czy nie trzeba będzie powtarzać.

Po jej wyschnięciu, przed rozpoczęcioem praz związanych z ociepleniem poddasza i płytami g-k czy raczej tuż przed ułożeniem podłogi pływającej.

Wolalabym wczesniej, zeby nie pyliła i można było łatwiej sprzątać. Ale mam obawy czy nie trzeba będzie powtarzać.

Jeśli tak lubisz sprzątać i chcesz sobie ułatwić pracę to zagruntuj teraz, potem też będzie trzeba, bo ekipa która bedzie chodzić po posadzkach najnormalniej "wytrze" grunt.

A, swoją drogą, to ekipa nie sprząta po sobie na bieżąco?

pozdrawiam

Wg mnie nie ma potrzeby gruntować przed ekipą, która ma wejść na tę zagruntowaną posadzkę. Nakurzą, nanoszą piachu z zewnątrz itd i potem trzeba będzie to robić ponownie.

Grunty faktycznie mają napisane, że wnikają głęboko w podłoże, a jak jest? - któż to może wiedzieć, z gruntowaną posadzką tym bardziej. Na ścianach, na pow. bardziej chłonnych lepiej można to zauważyć.

Osobiście stosuję grunt w koncentracie. Po wielu próbach i błędach pozostałem przy MD16 Optiroca - na nim jeszcze się nie zawiodłem. Może w zakupie nie jest najtańszy (10L za ok. 200zł) ale w porónaniu z innymi o niebo lepszy.

Pozdrawiam