Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FARBA, farby do metalu

Aguś83

Recommended Posts

A z jakiej stali ta konstrukcja? Spawana czy skręcana?

Zeby dobrze wygladalo mozna polozyc szpachlowke, przeszlifowac, dac podklad i na to lakier. Jak trzeba, nawet przepolerowac.

Mozna dac do malowania proszkowego , jesli konstrukcja rozbieralna.

Farba moze byc i w sprayu taka jaka uzywaja lakiernicy samochodowi.

Farba moze byc Sikensa, Beckersa czy Duffy jest tego sporo - wszystko zalezy od finansow.

Rdza nie wezmie nawet na dworze, jesli podklad dasz epoksydowy.

Konstrukcja schodów jest spawana, są to kształtowniki z rury kwadratowej. :roll: Schody znajdują się w osłoniętej klatce schodowej, są już pokryte warstwą antykorozyjną (szarą a nie czarną). Spośród wymienionych farb jedynie Hammerite coś mi mówi. :oops: Zda on egzamin?? :wink: Czy jest dostępna jakaś paleta kolorów?Czy lepsza będzie inna farba?? :o

Konstrukcja schodów jest spawana, są to kształtowniki z rury kwadratowej. :roll: Schody znajdują się w osłoniętej klatce schodowej, są już pokryte warstwą antykorozyjną (szarą a nie czarną). Spośród wymienionych farb jedynie Hammerite coś mi mówi. :oops: Zda on egzamin?? :wink: Czy jest dostępna jakaś paleta kolorów?Czy lepsza będzie inna farba?? :o

Powinna zdec egzam. kolorki sa rozne a nawet bardzo rozne. A korostop to to samo co hammetite tylko ze tansze a dziala rownie dobrze

• 2 years później...

Było już o farbach do wnętrz ,do elewacji. Ja szukam czegoś dobrego do metalu. Muszę pomalować barierki, bramę i furtki. Miałam dawać do ocynku i malowania proszkowego ,ale cena jednak zbyt duża.

Polecano mi tikurille: podkład Temabond ST 200, na to Tematany 50. Mam jednak mało informacji o tych farbach. Może jest coś lepszego, albo równie dobrego a tańszego.

Co polecacie?

Też ostatnio ten temat przerabiałam, poczytałam co tu u nas piszą w tym temacie i nadal szczególnie zachwalany jest chlorokauczuk :) (oczywiście pod niego podkład antykorozyjny) U mnie poszedł 2x podkład neokor (firmy polifarb dębica; zależało mi na czarnym kolorze) i po 2 tyg raz malowaliśmy chlorokauczukiem nobilesa (z polifarbu nie mieli u nas w sklepie ale powiedzieli że nie szkodzi jak będzie pomalowane farbą innej firmy niż podkład :roll:) Niestety wszystkie chlorokauczuki w brązie jakie znalazłam występowały w wysokim połysku :x