Aguś83 15.06.2007 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Mój kolejny dylemat dotyczy stalowej konstrukcji schodów. Jaką farbą pomalować ją żeby ładniej wyglądała i rdza się jej nie trzymała?? Czy są jakieś specjalne farby przeznaczone do tego celu? Jakie polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś83 15.06.2007 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Dodam tylko że konstrukcja jest już pokryta szarą powłoką antykorozyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 15.06.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 A z jakiej stali ta konstrukcja? Spawana czy skręcana?Zeby dobrze wygladalo mozna polozyc szpachlowke, przeszlifowac, dac podklad i na to lakier. Jak trzeba, nawet przepolerowac.Mozna dac do malowania proszkowego , jesli konstrukcja rozbieralna.Farba moze byc i w sprayu taka jaka uzywaja lakiernicy samochodowi.Farba moze byc Sikensa, Beckersa czy Duffy jest tego sporo - wszystko zalezy od finansow.Rdza nie wezmie nawet na dworze, jesli podklad dasz epoksydowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 15.06.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 A ja sie spytam czy to nie jest przypadkiem oksyda... takie cos co na bron sie nanosi... jak to jest czarne to wg mnie mozna smialo malowac korostopem albo hammeritem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś83 16.06.2007 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Konstrukcja schodów jest spawana, są to kształtowniki z rury kwadratowej. Schody znajdują się w osłoniętej klatce schodowej, są już pokryte warstwą antykorozyjną (szarą a nie czarną). Spośród wymienionych farb jedynie Hammerite coś mi mówi. Zda on egzamin?? Czy jest dostępna jakaś paleta kolorów?Czy lepsza będzie inna farba?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 16.06.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Konstrukcja schodów jest spawana, są to kształtowniki z rury kwadratowej. Schody znajdują się w osłoniętej klatce schodowej, są już pokryte warstwą antykorozyjną (szarą a nie czarną). Spośród wymienionych farb jedynie Hammerite coś mi mówi. Zda on egzamin?? Czy jest dostępna jakaś paleta kolorów?Czy lepsza będzie inna farba?? Powinna zdec egzam. kolorki sa rozne a nawet bardzo rozne. A korostop to to samo co hammetite tylko ze tansze a dziala rownie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hlasco 16.06.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Aguś83, czy możesz zamieścić zdjęcia Twojej konstrukcji oraz wizualizację efektu końcowego? właśnie dzisiaj kupiłem stal na schody i będę się zabierał za robotę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś83 18.06.2007 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Moje schody są właśnie w trakcie montowania. Wizualizacji nie posiadam. A efekt końcowy będzie nieprędko. Bo schody mają stopnie tymczasowe na czas budowy. Konstrukcja jest jeszcze niepomalowana i wygląda mało ciekawie. Ale myślę że najpóźniej za rok będzie ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 18.06.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 żadne hamerity bo one są bezpośrednio na rdzę i z nią wchodzą w reakcję wzmacniając powierzchnię. jeśli konstrukcja jest zaminiowana to nie zda egzaminu. do metalu najlepszy jest stary poczciwy chlorokauczuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś83 18.06.2007 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Hammerite się jednak nie nadaje?? I bądź tu mądry i pisz wiersze Co to takiego chlorokauczuk?? Proszę mnie oświecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 18.06.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 chemikiem nie jestem ale chlorokauczuk jest lepszy od emalii ftalowych a kiedyś olejnych. jego powierzchnia jest lekko elastyczna więc jest mniej podatny na uderzenia (nie odpryskuje)..... a z resztą w każdym dobrym sklepie chemicznym ci wytłumaczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 17.11.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Było już o farbach do wnętrz ,do elewacji. Ja szukam czegoś dobrego do metalu. Muszę pomalować barierki, bramę i furtki. Miałam dawać do ocynku i malowania proszkowego ,ale cena jednak zbyt duża.Polecano mi tikurille: podkład Temabond ST 200, na to Tematany 50. Mam jednak mało informacji o tych farbach. Może jest coś lepszego, albo równie dobrego a tańszego.Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 17.11.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Też ostatnio ten temat przerabiałam, poczytałam co tu u nas piszą w tym temacie i nadal szczególnie zachwalany jest chlorokauczuk (oczywiście pod niego podkład antykorozyjny) U mnie poszedł 2x podkład neokor (firmy polifarb dębica; zależało mi na czarnym kolorze) i po 2 tyg raz malowaliśmy chlorokauczukiem nobilesa (z polifarbu nie mieli u nas w sklepie ale powiedzieli że nie szkodzi jak będzie pomalowane farbą innej firmy niż podkład ) Niestety wszystkie chlorokauczuki w brązie jakie znalazłam występowały w wysokim połysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 19.11.2009 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Może jeszcze ktoś pomożę. Jakiej firmy szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 20.11.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Jeśli zależy Ci na większej liczbie zdań, to pytanie zadaj na wymianie doświadczeń a nie na wnętrzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts