Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lekko pokręcona droga do Uroczyska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 342
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Usiadłam i myślałam … U niektórych czynności te skutkują czasami bardzo głupimi efektami … Nie stwierdzę obiektywnie, czy efekt mojego siedzenia i myślenia jest głupi czy mniej głupi, bo nie potrafię, ale stwierdziłam, że zrobię post porównawczy – tak gwoli przypomnienia i jednocześnie podsumowania tych 3 lat mieszkania na odludziu i walki o stworzenie z czyjegoś domu

własnego .

No to luuuu panienki:

Salon 3 lata temu i w tak zwanym międzyczasie:

P1020601 (Kopiowanie).jpg

20090307_85x (Kopiowanie).jpg

Ten sam salon a jakby nie ten sam teraz, grudzień 2012:yes:

2012-12-20 13.52.44 (Kopiowanie).jpg

2012-12-20 (24) (Kopiowanie).jpg

2012-12-16 11.08.11 (Kopiowanie).jpg

Pragnę zauważyć, że ubraliśmy już choinkę ... Nie mogliśmy się doczekać:yes:

Kolejne porównania w następnych postach, nadal zadziwia mnie możliwość wrzucenia tylko 5 zdjęć!!

Upiekłam paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami i .... powinnam sprzątnąć trochę na górze ... powinnam .... Chyba mi się jednak nie uda, komputer tak wymownie na mnie patrzył ....;)

Postów porównawczych ciąg dalszy ... chociaż nie wiem, czy komuś to potrzebne ... nie zaglądałam jeszcze do komentarzy ...

Kuchnia 2009 i tzw. "międzyczas":

20090307_112 (Kopiowanie).jpg

CIMG6918 (Kopiowanie).jpg

Marzyłam o kuchni z prawdziwego zdarzenia, wygodnej i ładnej i moje marzenie się spełniło:rolleyes:

2012-12-20 (26) (Kopiowanie).jpg

2012-12-14 12.31.41 (Kopiowanie).jpg

2012-12-16 11.08.59 (Kopiowanie).jpg

Zmiana w kuchni jest diametralna, nawet ja to widzę! Co prawda twierdzenie, że wszelkie prace kuchenne wykonuję teraz ze śpiewem na ustach byłoby zbyt przesadzone a wręcz powiedziałabym nieprawdziwe, jednak przyznaję, robię to wszystko bez uruchamiania kanalików jadowych ;)

Ciąg dalszy nastąpi, chociaż nie wiem kiedy ...

• 3 months później...

Porównań ciąg dalszy, w końcu nie tylko kuchnia i salon zmieniły swój image ...

Poddasze przeszło chyba największą metamorfozę. Nic dziwnego, właściwie to nic mi się w nim nie podobało;)

Poniżej pokój nie wiadomo do czego tak naprawdę służący, przez nas pieszczotliwie zwany "trumną" z powodu wąskiej, długiej dziury usytuowanej pomiędzy ścianką kolankową a ścianą oddzielającą schody.

20090307_92 (Kopiowanie).JPG

Owa "trumna" połączona z tym pokojem .....

20090307_93 (Kopiowanie).jpg

... dała początek azylu Córci:

2012-11-16 21.38.39 (Kopiowanie).jpg

2012-11-16 21.37.21 (Kopiowanie).jpg

cdn.

Oberwało się też schodom ale nie mogło być inaczej, nie lubiłam ich za całokształt po prostu, nawet zmiany kolorów nie pomagały ;)

Zdjęcie0971 (Kopiowanie).jpg

20091031_13 (Kopiowanie).jpg

Taki widok bardziej mi odpowiada że nie wspomnę już o przyjemności pokonywania ich nawet kilka razy dziennie

2012-12-01 09.24.19 (Kopiowanie).jpg

2012-12-01 09.23.52 (Kopiowanie).jpg

2012-12-16 11.07.10 (Kopiowanie).jpg

Aktualnie chyba koniec porównań.

Remont w tej najgorszej odsłonie właściwie zakończony, teraz mogę już powiedzieć, że jestem u siebie.

Żeby jednak nie było za fajnie .... Czeka nas walka z łazienkami i wiatrołapem, nawet taras mi wyje ... Jest szansa, że się uda ....

• 5 weeks później...

Zostałam obsobaczona jak pies, skopana, jak ogródek na wiosnę i to za co??? A za brak zdjęć!!!! No wiecie co, żeby zaraz tak agresywnie ....

Okey, przyznaję, te kopy to sama zaproponowałam ....

Dom się ociepla! Potrzebował tego jak kania dżdżu: w kuchennych szufladach wędlina spokojnie 3 dni wytrzymywała :D

I tak oto dwa oblicza tej samej ściany szczytowej:

15-23.04 (37) (Kopiowanie).jpg

Przez chwil parę miałam nawet dom rasy dalmatyńczyk

15-23.04 (56) (Kopiowanie).jpg

Mój ulubiony p. Andrzej, zwany przez nas pieszczotliwie "Panem Demolką" poszedł ostro i dom już osiatkowany i oklejony czeka na tynk, a tynk na przypływ gotówki

24-25.04 (17) (Kopiowanie).jpg

Umawiamy się, że nikt nie zwraca uwagi na remontowo-budowlany bajzel!!!! Pragnę zwrócić za to uwagę na leżaki - era t(a)rasowa rozpoczęta!!!!

Za jakiś tydzień (oby) demolujemy (no okey, Pan Demolka demoluje) wiatrołap!! Jestem cholernie ciekawa, co z tego wyjdzie ...???:cool:

Czy ktoś pamięta, jak wygląda podwórko przed domem?? Pewnie nikt .... Ano, nierówno wygląda, bardzo nierówno!! Mniej więcej tak:

Zdjęcie1684 (Kopiowanie).jpg

Powinnam jednak użyć czasu przeszłego ... Od dzisiaj wygląda już nieco inaczej ...

24-25.04 (12) (Kopiowanie).jpg

Na zdjęciu tego nie widać, ale cały teren przed domem, do fundamentów po gniocie garażowym był straszliwie nierówny! Przejechanie tam kosiarką wymagało iście herkulesowej siły a ponieważ to ja zazwyczaj koszę a Herkulesem nie jestem ... musiało się tak stać:yes:

Dobra, koniec budowlanych nudów, idę sobie zapalić a gdy już się napalę i wrócę będzie ogrodowo ...

3 lata z rzędu przekopywałam ogród (zwany nie wiedzieć dlaczego "warzywnym"; nie wiedzieć dlaczego, bo warzyw w nim niewiele :D) podwójnie: raz na jesieni, jak tradycja nakazuje, drugi raz wiosną (tradycja nic o drugim razie nie mówi). Wszystko dlatego, że za diabła nie wiedziałam, jak ten mój ogród ma wyglądać; ciągle miał jakieś wady, nawet dość poważne!!

W tym roku w końcu chyba zbliżyłam się do swojego ideału ... Chyba, bo nie wiem jeszcze, jak to bedzie wyglądało, gdy wszystko co tam wsadziłam zakwitnie:yes: Jednakowoż kształt rabat raczej pozostanie - oto co mi wyszło:

24-25.04 (20) (Kopiowanie).jpg

Osobiście też (no kretynka koncertowa!!!!!) wykopałam tę oto rabatę naprzeciwko okien salonu i sypialni

24-25.04 (8) (Kopiowanie).jpg

Ciekawa jestem ogromnie, czy pinia nabyta niedawno drogą kupna dorośnie do jakiś bardziej zauważalnych rozmiarów ...??? Gdsyby ktoś miał problem, to jest mała zielona plamka u góry rabaty ;)

Tuż obok znajduje się rabata "cebulowa", parę dni temu zakwitł pierwszy tulipan - na marginesie dodam, że nie pamiętałam o tym, że taki rodzaj tulipanów tam wsadzałam :D

24-25.04 (5) (Kopiowanie).jpg

Ponieważ (późno, bo późno, ale lepiej późno niż wcale) uświadomiłam sobie, jaką kretynką jestem przekopując osobiście, własnymi rencamy wszystko, co jest do przekopania zawołałam do pomocy człowieka do wszystkiego i kolejna rabata, przed drzwiami tarasowymi "rodziła się" już bez mojego czynnego udziału, przynajmniej w tym najgorszym momencie. A powstała (ta rabata) tylko z jednego powodu: żeby było gdzie posadzić jakiś krzew lub nieduże drzewko, na którym można by zawiesić lampki choinkowe:yes:

24-25.04 (36) (Kopiowanie).jpg

Tak wygląda patrzac z drzwi tarasowych

24-25.04 (1) (Kopiowanie).jpg

Jak widać na powyższych zdjęciach, są tam między innymi: trzmielina oskrzydlona, berberys (Yetusiowy), rokitnik (albo coś w tym stylu) nie ma tylko niczego, na czym dałoby się powiesić lampki .... Myślę jednak, że to jest jeszcze do nadrobienia:)

I tak przy okazji chwalenia się rabatką przechodzę do najważniejszego punktu programu, dla którego wszystkie te posty są dzisiaj pisane .... do Tyriona :D Ale to za chwilę .... idę sobie kawę zrobić .....

Tyrion .... Dla własnej wygody napiszę krótko, co i jak:

- pojawił się u nas 23 lutego b.r. z hodowli Owczarków Niemieckich. do której linka dostałam od naszej forumowej Gagatki. Forumowa Gagatka mieszka na drugim końcu Polski, hodowla mieści się jakieś 20 km ode mnie - to taki humorystyczny akcent, ja o tej hodowli nie miałam pojęcia:)

Imię nasze cudo otrzymało oczywiście na cześć serialowe karła z "Gry o Tron" - owa postać jest uwielbiana przez całą rodzinę!

Rośnie ten ONek w oczach, coraz więcej pyskuje ale i też coraz więcej umie (najlepiej mu wychodzi przeszkadzanie mi we wszystkich pracach)!!

Czas na sesję zdjęciową:

15-23.04 (65) (Kopiowanie).jpg

15-23.04 (69) (Kopiowanie).jpg

15-23.04 (83) (Kopiowanie).jpg

15-23.04 (44) (Kopiowanie).jpg

15-23.04 (72) (Kopiowanie).jpg

I koniec - 5 zdjęć i ani piksela więcej!!!!

Mamuniu, ale się zmęczyłam!!!!

• 3 weeks później...

W dziennikach budowy moda na ogrody nastała. Jak wszyscy to wszyscy, Braza też swój ogród ma. Słów krytyki nie przyjmuję do wiadomości, dopiero od niedawna nabrałam prawdziwej chęci do prac ogrodowych więc bez psioczenia proszę:no:

Ciekawe, czy będą z tego czereśnie? Wbrew pozorom, to wcale nie jest takie oczywiste ...

04-11.05 (47) (Kopiowanie).jpg

04-11.05 (45) (Kopiowanie).jpg

04-11.05 (98) (Kopiowanie).jpg

04-11.05 (57) (Kopiowanie).jpg

04-11.05 (100) (Kopiowanie).jpg

cdn.

• 2 weeks później...

Gdyby nie zakładki za cholerę bym swojego dziennika nie znalazła.

Coby formalności stało się zadość a i na przyszłość ślad jakiś pozostał po mojej tegorocznej radosnej twórczości ogrodowej wrzucam ponownie trochę zdjęć natury ... W domu nic się nie dzieje, wiatrołap musi poczekać na lepsze (gotówkowo) czasy to co mi pozostało??

Moja duma tawuła szara - duma, bo udało mi się jej nie zniszczyć:) Dopiero zaczęła kwitnąć, przez najbliższe dwa-trzy tygodnie będzie cieszyć oczy ...

15-23.05 (52) (Kopiowanie).jpg

Nie mam pojęcia co to za odmiana berberysa, ale jest wspaniały!!! Z wdzięczności za uratowanie z ciasnego pnia, w którym ktoś go radośnie umieścił, od ubiegłego roku kwitnie - kolejny powód do dumy (w samouwielbienie wpadnę jak nic)

15-23.05 (70) (Kopiowanie).jpg

Tyle zostało z ogromnego okazu w ubiegłym roku. Albo przemarzł albo mu nie pasuje miejsce - perukowiec czerwony - moje samouwielbienie sięgnęło dna ..

15-23.05 (74) (Kopiowanie).jpg

Nabytek tegoroczny - perukowiec goldencośtam i ta sama odmiana ubiegłoroczna - też się zmniejszył, cholera ...

15-23.05 (69) (Kopiowanie).jpg

15-23.05 (72) (Kopiowanie).jpg

... no to lu dalej ....

Nie mam pojęcia co to, ale wygląda fajnie więc zostanie

15-23.05 (71) (Kopiowanie).jpg

Ubiegłoroczny orlik pięknie się rozrósł i jest bliski rozkwitnięcia. Tegorocznego nie pokażę, bo pypeć mały jest

15-23.05 (75) (Kopiowanie).jpg

Ubiegłoroczna tawułka też zakwitnie (na to wygląda), kupiona w tym roku ma gdzieś, ledwo ją widać - okey, dam jej czas

15-23.05 (82) (Kopiowanie).jpg

Żółta azalia zakwitła - nie mam pojęcia co to za odmiana - za to kwitnąca w ub.r. razem z nią koralowa - ni hu hu ... psia krew, dlaczego???

15-23.05 (90) (Kopiowanie).jpg

Rododendron też się szykuje .... matko, czym ja się chwalę???? Jamlesik to ma rododendrony!!!!!!!

15-23.05 (91) (Kopiowanie).jpg

No nieźle mi się ta natura rozrosła, kolejny post ....

Parzydło jak co roku niezawodne

15-23.05 (93) (Kopiowanie).jpg

Agdusiowy buk idzie w górę i ma się dobrze

15-23.05 (104) (Kopiowanie).jpg

A zeżarty przez gnidę Tyriona rozwiąz ... odbił!!!

15-23.05 (105) (Kopiowanie).jpg

Leszczyny czerwona i zielona wspólgraja ze sobą jak zgrany duecik

15-23.05 (107) (Kopiowanie).jpg

Wierzba rośnie w górę i dobrze, bo ja lubię gdy widać:yes:

15-23.05 (113) (Kopiowanie).jpg

................A pod modrzewiem trwa walka o przetrwanie ... Wczoraj dosadziłam liliowce, zdjęcie z lekka nieaktualne ...

15-23.05 (123) (Kopiowanie).jpg

Chciałam na tym zakończyc .... po zastanowieniu jednak doszłam do wniosku, że to móglby być wieeelkiii błąd ..... No to kontynuuję ....

Lanister rośnie

15-23.05 (37) (Kopiowanie).jpg

15-23.05 (131) (Kopiowanie).jpg

Stosunki międzygatunkowe

15-23.05 (22) (Kopiowanie).jpg

.... i moje własne, prywatne terminatory

15-23.05 (27) (Kopiowanie).jpg

Moja próżność została aktualnie zaspokojona, dziennik przez chwil parę będzie ponownie na pierwszej stronie:D

• 3 weeks później...

Wydarzenie roku: księżniczka Brazylia (dla niewtajemniczonych, nasza ukochana klaczka) coraz bliżej domu ... juz tylko 20km dzieli nas od niej! 20 km to nie 100 - w pół godziny się dojedzie, a jaka radość!!!

Świetnie się zasymilowała, czuje się dobrze, chociaż trochę kuleje - w lipcu rentgen trzeba robić.

A oto i ona z nowymi towarzyszami i towarzyszkami (dla ułatwienia i jasności: druga z lewej, ta najpiekniejsza:D !!

06.08 (1) (Kopiowanie).jpg

06.08 (24) (Kopiowanie).jpg

Sama ona z przeszczęśliwą a jakże Córcią!!

06.08 (7) (Kopiowanie).jpg

Miejsce fajne, chociaż z koszmarnym dojazdem. Pastwiska, spokój, opiekunowie wyglądają na kompetentnych i lubiących to co robią!!