Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lekko pokręcona droga do Uroczyska

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 342
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...
  • 3 months później...

Bój o drewutnię był to nasz ostatni!

Rozpisywać się nie będę, zdjęcia powiedzą wszystko. Jedno jednak muszę głośno powiedzieć, a nawet wykrzyczeć: GDYBY NIE POSIŁKI W OSOBIE AGDUSIOWEGO CZARODZIEJA ANDRZEJA poleglibyśmy w tym boju po raz kolejny, jak Niemcy pod Stalingradem!

Andrzeju, jeszcze raz serdeczne: DZIĘKUJEMY!

Ruszamy:

05.08.-29.08 (6) (Kopiowanie).jpg

05.08.-29.08 (12) (Kopiowanie).jpg

05.08.-29.08 (20) (Kopiowanie).jpg

05.08.-29.08 (23) (Kopiowanie).jpg

Konstrukcja oparta o ścianę z tabliczką to drabina - dzieło wiekopomne Szanownego Pana!

05.08.-29.08 (25) (Kopiowanie).jpg

Braza osobiście (z narażaniem życia) mocuje wiechę pionową!

Wiecha pionowa zamocowana, dzień się skończył. Można było zasiąść do "Przystanku Alaska" lub "PentaRex"... Z Agdusiami wieczory zawsze są fajne!

Dzień kolejny:

05.08.-29.08 (31) (Kopiowanie).jpg

05.08.-29.08 (45) (Kopiowanie).jpg

05.08.-29.08 (47) (Kopiowanie).jpg

05.08.-29.08 (51) (Kopiowanie).jpg

05.08.-29.08 (59) (Kopiowanie).jpg

Wiecha pionowa i koniec pracy w tym dniu! Poniżej będzie inspektor nadzoru...

Kolejny dzień upłynął na zasadzie "twoja-moja" czyli rozkładanie papy i zwijanie bo albo lało albo świeciło a płyty wysuszyć był mus. Szanowny Pan (dzielny pomocnik cieśli) tak się zapalił, że w czasie deszczu malował w środku, bo przecież w czasie deszczu dzieci się nudzą :wiggle:

05.08.-29.08 (75) (Kopiowanie).jpg

05.08.-29.08 (74) (Kopiowanie).jpg

W końcu aura dała spokój z laniem wody...

05.08.-29.08 (85) (Kopiowanie).jpg

05.08.-29.08 (86) (Kopiowanie).jpg

05.08.-29.08 (95) (Kopiowanie).jpg

Projektant i główny wykonawca we własnej osobie.

Jednym słowem, koniec! Bój wygrany! Przygotowanie do "wodowania":

05.08.-29.08 (108) (Kopiowanie).jpg

Wodowanie się powiodło! Drewutnia ostała się na miejscu cała i zdrowa.

Jeszcze tylko zdjęcie ekipy budowlanej w ferworze walki

05.08.2017-29.08 (92) (Kopiowanie).jpg

I efekt końcowy...

05.08.-29.08 (98) (Kopiowanie).jpg

05.08.-29.08 (99) (Kopiowanie).jpg

Póżniej to już zrobili wszyscy tak:

05.08.2017-29.08 (9) (Kopiowanie).jpg

Bój o drewutnię zdominował co prawda tydzień naszego życia ale w tzw. międzyczasie miało również miejsce inne, jakże ważne wydarzenie.

Drzwi do lasu...?

05.08.2017-29.08 (86) (Kopiowanie).jpg

Otóz nie...

05.08-29.08 (156) (Kopiowanie).jpg

05.08-29.08 (157) (Kopiowanie).jpg

W wiatrołapie zrobiło się trochę ciemniej ale mam to gdzieś, drzwi spełniają moje oczekiwania i w końcu pasują :yes:

Z nowości to tyle...uffff...dawno się tak nie rozpisywałam...

• 3 months później...

Rzecz o sypialni... Pokaźne tomisko by powstało, gdybym chciała opisać (a i talent miała) wszelkie pomysły, próby, nietrafione albo całkowicie albo tylko w 3/4.

Ostatnimi czasy kroiły się nowe pomysły, kroiły i chyba się w końcu wykroiły.

Etap pierwszy zmian w sypialni: podłoga (wykładzina dywanowa przy dwóch psach długowłosych to poroniony pomysł!)

10.12 (6) (Copy) (Copy).jpg

10.12 (10) (Copy).jpg

Potrzebne: listwy przypodłogowe, fototapeta, nowy grzejnik i farby do ścian. Oprócz tego: komoda, szafki (półki) nocne i jakiś nieduży regalik na "podręczne" książki. Kto się odważy licytować, kiedy nastąpi zakończenie...?

• 11 months później...

Podziwiam wyczucie wszystkich moich "Czytaczy" bo nikt nie odważył się podjąć licytowania i bardzo dobrze! Sypialni nadal daleko do choćby 3% ideału!

Za to inne szaleństwa owszem, mają się dobrze! Nie mam pojęcia co nas skłoniło do poniższego szaleństwa: chęć zaoszczędzenia choćby niedużych kwot na ogrzewaniu, bo jak wiadomo mamy tylko prąd, czy konieczność wydania kupy szmalu - i nie, to nie kaprys, a szkoda...

Jaka przyczyna by nie była, szaleństwo nas poniosło...

Fotowoltaika! BUM!

Fotoreportażyk, bo co ja się będę rozpisywać.

Taka paczuszka wraz z przyległościami (ukrytymi w drewutni) zainstalowała się przed domem na tydzień przed dniem "W" (dlaczego dzień "W"...nie mam bladego pojęcia...)

01-20.11 (19).jpg

W dniu "W" zamiast w okolicach 9 rano przed 8 telefon mnie poinformował, że za chwil kilka będą autorzy zamieszania. Kopa dostałam zdrowego, dawno w takim tempie się nie ubierałam.

Przyjechali, kawę wypili i ruszyli na dach.

01-20.11 (24).jpg

01-20.11 (29).jpg

01-20.11 (30).jpg

Cdn. tylko gnidy i koty nakarmię żeby samej karmą nie zostać.

Dzień 2.

Przyjechało tym razem 3 i się rozleźli: 2 po dachu 1 rozgościł się w pralni. Na miły początek dnia poinformowali, że dzisiaj to kończą choćby to miało trwać do 24.00... "No chyba was..." tak se pomyślałam...i musiała mieć ciekawą minę...

Zadowoleni z osiągniętego efektu rozpoczęli ze śpiewem na ustach...okeeeej...poniosło mnie z tym śpiewem...

01-20.11 (33).jpg

01-20.11 (36).jpg

01-20.11 (48).jpg

01-20.11 (53).jpg

01-20.11 (55).jpg

To nie koniec... Teraz muszę wyrzuć gnidy na pole bo mi dom demolują...

Ta 24.00 to była niezła ściema! Tak w okolicach 15 dach miał już nowe poszycie z jednej strony.

01-20.11 (57).jpg

01-20.11 (58).jpg

...a pralnia przyjęła wygląd centrum sterowania...

01-20.11 (41).jpg

01-20.11 (63).jpg

Jeszcze nie działają, czekamy na Energę coby przeprogramowała licznik na dwukierunkowość. Będę się też mogła pobawić aplikacją pokazującą stan działania paneli a firma ma monitorować cały czas ich sprawność. No...zobaczymy.

Jutro też będzie wesoło a kto wie czy nie weselej, bo wchodzą elektrycy z montażem paneli na podczerwień. Będzie się działo...p. Andrzej vel Demolka będzie mi bardzo potrzebny...

Gwoli formalności: instalację montowała FotonTechnik. Jakby co mogę ich polecić bo naprawdę dobrzy fachowcy.

Za rok powiem, czy się opłacało!

PS. Instalacja na 7 kWh

Edytowane przez braza

Weszli... psia krew o 7! Cały tydzień wstawanie o takich barbarzyńskich porach to dla mnie o wiele za wiele!

Za to efekty już są. Aktualnie wizualne, co się będzie działo po uruchomieniu się programatorów (o 17.30) oczywiście doniosę.

21-22.11 (17).jpg

Umawiamy się, że pomijamy plan pierwszy czyli bajzel (wykładzina do wyrzucenia)

21-22.11 (9).jpg

21-22.11 (13).jpg

21-22.11 (16).jpg

21-22.11 (20).jpg

Jutro dół i to będzie prawdziwa wojna! Na górze stryszek ułatwił zadanie dół już taki milusi nie jest, stryszku nie ma....

• 4 months później...

Żeby nie było, że nic nie robię to nadmienię tylko iż sypialni ciąg dalszy.

Farba na ścianie tym razem trafiona!

09.04 (4) (Copy).jpg

09.04 (2) (Copy).jpg

09.04 (3) (Copy).jpg

To śliczne białe miejsce na ścianie po prawej czeka na fototapetę. Pixers zrobił mi urodzinowy prezent i dał 40% zniżki. Wykorzystałam kurcgalopkiem i właśnie jestem w trakcie oczekiwania na przesyłkę.

Łazience też się oberwało: farba została...

28-30 (14) (Copy).jpg

28-30 (13) (Copy).jpg

To na tyle. Gdy fototapeta błyśnie na ścianie w sypialni na pewno uwiecznię ten moment dla potomnych!

• 6 months później...

Ponieważ pewne partyjne ścierwo humor mi zepsuło w poprzednią niedzielę to muszę jakoś odreagować...

Voila, nowinki z Brazoczyska

Po 8 miesiącach - bo i nie spieszyło mi się za bardzo, więc co tam - pojawiła się komoda w sypialni. Powyżej widać moją radosną twórczość ścienną, która to twórczość baaaardzooo pomogła w polepszeniu sypialnianej atmosfery a teraz owa cud-miód komoda. Jej pojawienie się bardzo pozytywnie wpłynęło na moją psychikę (trochę jakby zwichrowaną)

09-31.08 (82) (Copy).jpg

09-31.08 (86) (Copy).jpg

To nie wszystko!

Mniej więcej w tym samym czasie (może wcześniej, może trochę później, nieważne) po długich poszukiwaniach pomysłu "na okna" przyszło olśnienie.

Olśnienie najpierw pojawiło się w kuchni

02-08.08 (21).jpg

02-08.08 (23).jpg

i spowodowało, że w końcu ją trochę ogarnęłąm ;) Później olśnienie podpowiedziało, że to dobry pomysł na salon - ale to w następnym poście, teraz se walnę pamiątkę z kwitnącego lata

09-31.08 (2) (Copy).jpg