Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No, u nas też susza jak cholera. Tylko sąsiad ma zielony trawnik i kosi go co drugi dzień. Ma zakopane węże nawadniające pod ziemią, więc będzie go podlewał nawet, kiedy zakaz wprowadzą. I będzie kosił co drugi dzień. Ja pi..ę, skąd się takie zj...y biorą?! Jakieś 30 arów trawnika (minus dom i podjazd), do tego tuje wokół, przy płocie. Też nawadniane. Latem pewnie w dzień nie będzie wody w kranie, a on swój święty trawnik nawodni nocą.

No, u nas też susza jak cholera. Tylko sąsiad ma zielony trawnik i kosi go co drugi dzień. Ma zakopane węże nawadniające pod ziemią, więc będzie go podlewał nawet, kiedy zakaz wprowadzą. I będzie kosił co drugi dzień. Ja pi..ę, skąd się takie zj...y biorą?! Jakieś 30 arów trawnika (minus dom i podjazd), do tego tuje wokół, przy płocie. Też nawadniane. Latem pewnie w dzień nie będzie wody w kranie, a on swój święty trawnik nawodni nocą.

a wez mu zwroc uwage to w najlepszym razie sie obrazi w najgorszym zwyzywa. tez miechem rzucam, jak wracam zjechana po pracy i chce sie wykapac to szybciej jak naleje do wiadra i w nim sie wykapie niz woda poleci ze słuchawki. pomijam fakt, ze przy malym cisnieniu słuchawka przelacza sie caly czas na kran, bo nie wyrabia. no wiec skad biora sie takie zj...by? moj sasiad idiota ma podlewanie ale nie uzywa, bo rzekomo rachunki za wysokie. ale codziennie lata z wezem i i sobie pryska jak fontanna, świeżak, daje po iglakach, po lisciastych za miesiac choroba grzybowa we wszystkim. no ale przez idiote grzyba dostana tez moje rosliny. i co zrobi jełop, zacznie pryskac pier....na chemia i wytruje mnostwo pozytecznych. a czemu twierdze, ze to idiota, bo pryska na grzybowe takim na robale. Agdus zj....by sa wszedzie. Braza jak ja ci zazdroszcze.

jak dla mnie nie zaszkodzi, oproznialam ostatnio oczko po zimie, taka woda opadowa zebrana od jesieni, kilka trupkow myszy tez w niej wczesniej plywalo, zgniłe liscie, sama materia organiczna. podlalam rabaty, nie bede marnowac i w pole lac. rosliny podziekowaly kwitnieniem :)

Wlewam co jakiś czas ProBio SANIT wszędzie, gdzie mam odpływy w domu. W 3-cim zbiorniku jest zero zapachu. Tam jest zwykła pompa zanurzeniowa do brudnej wody z pływakiem. Wypompowuje bezpośrednio do węża ogrodowego albo do beczki. Przełączamy do beczki jak nie podlewamy, żeby nie „marnować” w rozsączalniku. Myślimy jak to zorganizować, żeby można było puścić przez rozsączanie kropelkowe, ale to jest problem, bo potrzeba by jakiegoś specjalnego filtra, a nie taki zwykły dyskowy, czy siateczkowy jak się stosuje, gdy woda jest z wodociągu.

Pewnie nie znasz tego, więc kopiuję informację do czego i jak można stosować:

ProBio SANIT – środek mikrobiologiczny, bioaktywator procesu fermentacji w trakcjach kanalizacyjnych, komorach fermentacyjnych, szambach, oczyszczalniach ścieków, lagunach osadów, kompostowniach.

Wzgacona o bakterie fototropowe kompozycja mikroorganizmów dzięki czemu skutecznie przyspiesza rozkład materii organicznej. Pożyteczne mikroorganizmy w nim występujące wzajemnie się wspierają i jako zespół wypierają chorobotwórczą mikroflorę, zmieniając kierunek procesu mikrobiologicznego na rewitalizujący środowisko w miejscu ich użycia.

DZIAŁANIE ProBio SANIT™:

• ułatwia mineralizację materii organicznej i poprawia proces kompostowania,
  • detoksykuje z pozostałości po środkach ochrony roślin,
  • aktywuje i stabilizuje proces fermentacji ścieków bytowych, komunalnych i odcieków z przetwórstwa rolno-spożywczego,
  • stabilizuje i higienizuje osady ściekowe i inne pochodzenia organicznego ułatwiając ich mineralizację, a w konsekwencji zmniejszenie objętości,
  • udrażnia trakcje ściekowe i sieci rozsączające oczyszczalni przydomowych i przyzakładowych ułatwiając rozkład tłuszczów i mineralizację resztek organicznych,
  • ułatwia oczyszczanie urządzeń i powierzchni zabrudzonych i zatłuszczonych (separatory tłuszczu, osadniki, posadzki, studzienki, przepompownie).
  • neutralizuje odory.

STOSOWANIE i ZALECANE DAWKOWANIE:

Kompostowanie

od 1 do 10 litrów ProBio SANIT/m3 kompostu (rozcieńczyć w takiej ilości wody, aby równo rozprowadzić roztwór w pryzmie)

Bioremediacja gleby

opryski 5% do 10% roztworem ProBio SANIT. 120l – 200l/ha lub 3l – 5l/m3 ziemi.

Detoksykacja gleby

80l – 150l/ha w postaci 10% oprysku

Szamba

0,5l – 2l ProBio SANIT/m3 ścieków

Higienizacja i biologizacja pomieszczeń i narzędzi

5 – 20% roztwór ProBio SANIT.

Edytowane przez pestka56

Włąśnie o tym z Szanownym dyskutowaliśmy. Muszę sprawdzić, czy ta trzecia komora w naszej oczyszczalni też może być wykorzystana do podlewania.

Ten ProBiosanit wydaje się dość wszechstronny, ja stosuję tylko bakterie

W Zachodnio Pomorskim jest 3 konsultantów i 3 Centra Mikroorganizmów (Mierzyn, Solec i Kaniów). Kontakty są na stronie pod Więcej Informacji https://www.probiotics.pl/kontakt/cm.html . Możesz tam zadzwonić i poprosić o więcej informacji.

Też do niedawna stosowałam bakterie aktywator bakteryjny https://tedan.pl/bio-21-aktywator.html , ale jak się skończył, to przeszłam na ProBio Sanit.