Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

Lęgnie się we mnie silne podejrzenie, że Ty mokre drewno masz po prostu. Czy ono syczy, jak sie pali? Bo jeśli tak, to jest mokre i po prostu nie chce się palić. :-?

Obym nie miała racji, bo jeśli mokre, to będziesz miała spory problem. :(

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No problem w tym, że ono właściwie nie syczy :-? Dzisiaj rano w kominku rozpaliło się dość szybko, na szczęście, pod kuchnią niby też, ale później co chwila muszę sprawdzać, bo po prostu gaśnie. Nie ważne, jak mocno się pali - w pewnym momencie po prostu gaśnie. Okna nie muszę otwierać - nie dymi!

Od 2 nocy robię eksperyment - zamykam drzwi do korytarza i sypialni. Rano w salonie i kuchni jest nawet przyjemnie, za to korytarz to wąskie gardło i śluza zimna. Odnoszę wrażenie, że to nie kwestia uciekania ciepła przez jakieś nieszczelności tylko tego, że te pomieszczenia nie mają żadnego ogrzewania. Gdy drzwi są otwarte ciepło jest przez nie po prostu całkowicie wchłaniane. Ale to tylko moje obserwacje, być może się mylę.

Dzień dobry :D

Wkłąd ma regulację, przy rozpalaniu jest na full. Jak już się dobrze rozpali można przymknąć problem w tym, że ostatnio nie rozpalało się dobrze :-? W kuchni przymknąć dolnych drzwiczek w ogóle nie można, od razu gaśnie!

Nie zatrudniłam. Odpowiedź ma być jutro.

Wkłąd ma regulację, przy rozpalaniu jest na full. Jak już się dobrze rozpali można przymknąć problem w tym, że ostatnio nie rozpalało się dobrze :-? W kuchni przymknąć dolnych drzwiczek w ogóle nie można, od razu gaśnie!

Nie zatrudniłam. Odpowiedź ma być jutro.

A sprawdź Czy nie masz jakiejś regulacji szybra na przewodzie kominowym( a w zasadzie na łączniku pomiędzy kominkiem(piecem) a kominem).

To ewidentnie wygląda jakieś dławienie w odprowadzeniu spalin.

Może an-bud coś Ci podpowie.

Pozdrawiam :D

brazuniu, wiem co czujesz przy tym gasnacym ogniu :evil: U nas to byla wina wilgotnego drewna, ale co ja sie nadenerwowalam to moje :evil: Dopiero wysuszona brzoza i brykiety pomogly w rozpalaniu i utrzymaniu odpowiedniego ognia ...

Mam nadzieje, ze zagadke kominkowa rozwiklasz do przyszlego tygodnia ... podobno ziab ma byc ... wilgotno i deszczowo :( Nie strasze, tylko uprzedzam.

Polecialam do Twojego dziennika :-) Tereny spacerowe masz bajkowe! I bajowe masz talenta w urzadzaniu domku. Pieknie, klimatycznie i gustownie :-) Bardzo mi sie podoba :D

A latem w piecu kuchennym hajcowało się aż miło! O co biega?

to może zajrzeć do wyczystki, o ile jest :roll:

a na kuchni to pewnie blachy do ściągania są, podnieś tą najbliżej wlotu do komina,

tam pewnie popiołu będzie sporo i przez to cug jest słaby

A latem w piecu kuchennym hajcowało się aż miło! O co biega?

to może zajrzeć do wyczystki, o ile jest :roll:

a na kuchni to pewnie blachy do ściągania są, podnieś tą najbliżej wlotu do komina,

tam pewnie popiołu będzie sporo i przez to cug jest słaby

O kuchni i podniesieniu blach to już wie, gadałam z nią ponad tydzień temu przez telefon. :wink:

Po mojemu, jak ono gaśnie to jest mokre i tyle.

Sprawdzić komin, zamykać drzwi do niepotrzebnie ogrzewanych pomieszczeń.

Nie sądzę, żeby to było jakieś dławienie czy zatkanie bo dzieje się to samo w kominku i kuchni, a mają przecież osobne przewody dymowe.

Ewidentnie mokre drewno jej sprzedali. :evil:

Teraz to pozostaje latać i codziennie nosić od razu zapas na jutro, poobkładać nim kuchnię i powkładać pod kuchnię w tę wnękę, żeby choć troszeczkę podeschło pod wpływem ciepła.

I szukać do dokupienia suchego drewna. :evil:

A babę od kredytów wystrzelić w kosmos. :evil:

No. :evil: :evil: :evil:

Braza pewnie mają racje z tym mokrym drewnem. Nie wiem jak masz daleko do Bornego Sulinowa ale tam jest firma trudniąca się sprzedarzą drewna kominkowego i brykietów chyba tez. Może by warto było kupic choc troche na rozpałkę.

Robilismy tak rok temu. najpierw brykiet i tzw. drewniane odpadki a potem dopiero mokre.

Z tym węglem to wcale takie głupie nie jest - przecież nawet mając piece możesz od czasu do czasu rozpalić pod kuchnią, coby wydatki na prąd zmniejszyć. W nocy grzać prądem, po południu odpalić w piecu węglem a w kominku drewnem dla przyjemności. Oczywiście, kiedy już się dowiesz, jak to robić, żeby się paliło.

A to mokre drewno to prawie pewne jest. Zamawiałaś suszone od sezonu lub dwóch (jeżeli bukowe)?