Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

dopiero co :oops: napisałem na PW

Akumulator na cito nie jest Tobie potrzebny

prostownik od sąsiada, naładować i będzie OK.

Akumulatory tak mają, że się rozładowują jak się zostawi na dłużej na światłach,

albo nawet jak się radio zostawi załączone

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślałam, myślałam i wymyśliłam. Ponieważ Ticus Koreanus stać będzie pod chmurką dokonałam zakupu nowego akumulatora wraz z klemami. Sąsiad prostownika też nie ma, ale się zrehabilitował i wymienił akumulator. No i jest ok, działa, w lesie sprawdziłam - uprzedzam wszystkie komentarze: drzewa jak stały, tak stoją, dziczyzny na kolację jeść też nie będę :D

Wieczór dobry :D

Jak zaczęłaś od chmurki, to od razu pomyślałam, że plandekę nabyłaś, bo nie kojarzę, jaki związek ma chmurka z akumulatorem. Jeżeli ten stary akumulator jeszcze sprawny jest, to go nie wyrzucaj (i tak nie wolno wywalać byle gdzie) - może się przydać do awaryjnego oświetlenia na chwilę.

Ale skoro masz nowy akumulator, to po co prostownik? Ón się powinien ładować sam. Chyba... Moja wiedza jest skromna... Tak nasze auta robiły... Z wyjątkiem krótkiego okresu po tym, jak nam się akumulator zagotował, bo cóś tam nie działało i się przeładowywał. Potem już się dla odmiany rozładowywał.

Nie mam starego akumulatora, zostałam wyrolowana ... nie przypuszczałam, że może mi się jeszcze na coś przydać a sąsiad to we mnie utwierdził i ... zabrał. Ejjjj, szkoda gadać.

Czyli wszystko w normie :D

..."Królowa leśnych dróg"... ale to brzmi :D

A nie wydało Ci się podejrzane, że tak ochoczo zabrał ten nieprzydatny do niczego przedmiot, w dodatku odpad niebezpieczny??? Powiedz jeszcze, że to on Cie utwierdził w przekonaniu, że MUSISZ akumulator wymienić!

No bo samo wyłudzenie to już nieładny postępek, ale namawianie do zakupu w celu późniejszego wyłudzenia to już kryminał (pewnie Andrzej rzekłby coś o niekorzystnym rozporządzeniu mieniem).

Witanko.

Wiecie ... nie wydało mi się to dziwne, bo ja się na pewnych rzeczach g... znam. Do głowy mi nie przyszło, że stary, wyładowany akumulator może się do czegoś przydać :oops: A sąsiad miał odwieźć do do sklepu jako odpad ... ciekawe. Zapytam dzisiaj czy ma jeszcze ten akumulator i jeśli tak, to chętnie go odbiorę.

Czy u Was też tak wieje????

Aaaa - ile czasu mam na zgłoszenie w US kupna samochodu i zapłacenie podatku?? A może się orientujecie, ile może kosztować przerejestrowanie tego mojego cuda??? Chcę go zarejestrować na Szanownego, mogę to zrobić za Niego, czy lepiej poczekać aż wróci?? Ło matko, ale się pytań nazbierało...

w skarbowym chyba 30 dni tak samo jak na przerejestrowanie przy czym do przerejestrowania musisz mieć załatwiony skarbowy :wink:

przerejestrowanie to chyba maks kole 180 zł bo to zależy czy ten sam powiat czy inny

co do zarejestrowania na Szanownego to wszystko zalezy kto jest w umowie kupna - sprzedaży jeśli jesteście oboje rejestracja na Was, jak Ty to na Ciebie jak na Szanownego to tylko na Niego

zrobić za Niego równa się podpisać za Niego a to z kolei kosztuje jak coś 5 lat :lol: :lol: :lol:

uffff nagadałam się :lol: :lol: :lol:

Psia krew, to muszę zarejestrować na siebie, a to mi nie pasuje. Cholera, pospieszyłam się i deklarację podatkową wypełniłam na Szanownego. No nic, się zmieni. Powiat inny, ale województwo to samo :D

5 lat gdzie??? Na Wyspach Kanaryjskich??? :wink:

Sąsiad NA PEWNO już tego akumulatora nie ma. W trymiga pojechał, żeby go oddać do utylizacji, bo on taki usłużny jest.

Akumulator może być zepsuty, wtedy np. bardzo szybko się rozładowuje. Może jednak być zepsute coś w aucie (u nas tak było - za pierwszym razem się przeładowywał i gotował, co go uszkodziło bezpowrotnie, za drugim było zwarcie, które powodowało, że prąd z niego wyciekał szybciej, niż się ładował w czasie jazdy), a akumulator dobry. Jeżeli był uszkodzony, to rzeczywiście nic z niego. Może jakieś surowce wtórne da się odzyskać. Jeżeli był sprawny, to można wykorzystywać do różnych rzeczy. - Tyle mojej skromnej wiedzy na ten temat.

U nas nie wieje TAK, ale zapowiadali, że będzie. Na razie świeci słoneczko! :D

Co do czasu, to nie wiem, mogę zapytać Andrzeja po południu. Na kogo jest umowa kupna? Jeżeli na Ciebie, to chyba musisz zarejestrować na siebie. Myśmy mieli umowę na nas dwoje i tak też renia jest zarejestrowana (ponieważ to ja jeździłam do Wieliczki z tym, to widnieję jako właścicielka, a Andrzej jako współwłaściciel). Czemu chcesz rejestrować tylko na Szanownego? Bądźcie współwłaścicielami. Mnie kazali przywieźć upoważnienie od małża i jego dowód. Andrzej stwierdził, że nie mieli prawa, bo żona może reprezentować męża bez upoważnienia w jakichśtam czynnościach prawnych, ale napisał - odbił sobie tworząc epistołę na pół kartki językiem mocnoprawniczym. Jeżeli masz umowę kupna tylko na siebie, to zarejestruj jako współwłasność podając Szanownego. Nie wiem, czy możesz bez upoważnienia (logicznie rozumując - tak, bo to Ty nabyłaś samochód, więc Ty decydujesz, jak rejestrować) - zadzwoń najpierw, żebyś nie jechała na darmo.