Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobranoc (bo chyba już nie wieczór :D )

To ja się będę teraz Brazie podlizywał :wink: :

...wyrywaj, karczuj, tnij i tęp zielsko na 1000 innych sposobów w swoim otoczeniu :wink: . Wszak to twoje miejsce i ty masz się w nim czuć dobrze.

Gdy kupiłem swoją działkę, były tam tylko 20cm świerki wzdłuż płotu. Poza tym gdzie nie spojrzeć - wszędzie łąki. Przed słońcem nie było gdzie się ukryć.

Każdy wsadzany krzaczek był pieczołowicie odchwaszczany, ściółkowany, podlewany itd. Nie mogłem się doczekać, kiedy te wetknięte w ziemię mizeroty zaczną przypominać prawdziwe krzewy i drzewa. Kiedy nadejdzie wreszcie chwila, gdy rośliny wypełnią pustki między sobą i stworzą barwne kompozycje? No i czy osiągnę zamierzony efekt?...

Aż wreszcie nastąpił ten moment. W najwcześniej obsadzonych fragmentach ogrodu powstały naprawdę urocze zakątki. :D

Ale... no właśnie... to był moment, bo zaraz potem te niedawne mizeroty przejęły inicjatywę. Drzewa (świerki, sosny...) zaczęły się rozrastać niemiłosiernie, zasłaniając dolnymi gałęziami otoczenie w promieniu 3-4m. Krzaczory (derenie, rokitniki...) rozpoczęły podziemną inwazję na sąsiadów. Inni (np. berberysy, brzozy...) prowadzą desant lotniczy i pojawiają się w najmniej oczekiwanych miejscach.

Idealny ogród z roślinami dobranymi kolorami kształtami i rozmiarami można mieć ...tylko na zdjęciu.

Prawdziwą sztuką jest stworzenie i utrzymanie ogrodu w równowadze. Ale jedyna możliwa równowaga to równowaga dynamiczna.

Dlatego niektórych trzeba przesadzić, innych przytemperować cięciem, a prawdziwych roślinnych terrorystów - unicestwić :wink:

Dobrze, że Braza to silna kobita i ręka jej nie zadrży przy wykonywaniu egzekucji :wink: :lol: , bo przyznaję, że ja czasem kręcę się wokół własnego ogona, żałując jakiegoś zielska i starając się darować mu życie.

Jeśli pigwowiec (i inni) był za wielki, zbyt ekspansywny lub nie pasował po prostu do ogólnej wizji, to dobrze, że nie zawahałaś się przed radykalnym rozwiązaniem :wink: .

Trzeba trzymać naszych zielonych pieszczochów w ryzach, bo inaczej dżungla wejdzie nam do chałupy :lol: .

Tak na marginesie, to ciekaw jestem, czy ostatecznie wygrałaś już batalię z pigwowcem. Miałem kiedyś jego sadzonki. Jak to zwykle u mnie bywa zrobiło mi się ich "nieco" za dużo :wink: i czekały w doniczkach na jakiś pomysł wykorzystania nadwyżek. Przez ten czas zdążyły już wyleźć korzeniami przez dno pojemników. Przy podniesieniu doniczek korzenie oczywiście się pourywały, a po kilku tygodniach wyrosły w tym miejscu nowe... "nadwyżki" :wink: :lol: .

Yeti, no jak Cię nie lubić???? :D

Nie niszczę tego, czego niszczyć nie chcę!! I żeby zakończyć te trochę już rozpędzoną dyskusję: czy ktokolwiek z Was sadzi w ogrodzie rośliny tylko dlatego że są piękne zdaniem innych, chociaż wcale ich nie lubi?? Podejrzewam, że nie! Ja wraz z kupnem Uroczyska przejęłam cały inwentarz, taki, który mi absolutnie pasuje i taki, na którego nie mogłam patrzeć! Ten drugi inwentarz w miarę możliwości albo wysyłam liniami lotniczymi Air Płot albo próbuję utemperować i się do niego przyzwyczaić. Ot i cała filozofia.

Dzień doberek wszystkim :D

Jamlesik, jeszcze raz: STO LAT CHOPIE :D :D

http://supergify.pl/images/stories/urodziny/48.gif

No dobra, już tak nie krzycz, nie? 8) :lol:

Jak mówiłam, to Ty tam urządzisz. :p

U nas pogoda chyba taka jak wszędzie, wieje i leje... :-?

Uszyłam sobie dzisiaj 6 pięknych i mocnych ściereczek kuchennych ze starego obrusa adamaszkowego. 8)

Chyba je nahaftuję kiedyś moimi inicjałami. :D

...

Idealny ogród z roślinami dobranymi kolorami kształtami i rozmiarami można mieć ...tylko na zdjęciu.

...

... naprzykład na takich zdjęciach jak u naszego forumowego Kolegi ... Mirka Lewandowskiego 8) :wink:

...

Jamlesik, jeszcze raz: STO LAT CHOPIE :D :D

am besten an den nächsten Geburtstagen :lol: :wink:

Qrcze Braza troche ci zazdroszcze. Masz mete w Kolobrzegu i to miejsce zwane Uroczyskiem. Ja mam niby dwie gleby na mazowszu, ale tesknie za pewną glebą na Pomorzy Zachodnim. Moge ją kupić, ale musiałbym wziać kolejny kredyt, który by mnie chyba zabił. Bo na te na mazowszu wziąłem tez kredyty,... konsumpcyjne:) Czyli wysoko oprocentowane. Ta gleba na Pomorzu to ponad 7 ha położone cudownie. Z zejsciem do jeziora. Usycham teraz...