Zochna 20.01.2010 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Poszlem i swetr tez sa dla mnie nie do przyjecia. Bo się mówi się poszłem po swetr Braza - a czemu Ty nie chcesz kuchni kaflowej ? Fajna jest - grzyby można suszyć i buty po sankach Poza tym jak Ci prąd i gaz odetną to co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 21.01.2010 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Poszlem i swetr tez sa dla mnie nie do przyjecia. Bo się mówi się poszłem po swetr godo sie poszołech po cwiter a co będzie jak zostanie tylko ż czy rz albo tylko h czy ch z tym ostatnim to przynajmniej graficiarze nie będą robić błędów PS. no i tylko u bo po co ó Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 21.01.2010 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Jamles, to już apokaliptyczne wizje Zochna, w zamian będzie piec kominkowy z miejscem na postawienie czajnika z wodą na ten przykład Grzyby i tak się wysuszą w inny sposób, sanki zostawiam w wiatrołapie buty też - w przyszłości będzie dobrze ogrzany i ciepły. Nie znoszę tej kuchni i koniec i kropka! Cześć i czołem wszystkim! U mnie mróz, ta zima zaczyna mnie wnerwiać powoli, bo mi się chce już ciepełka! Idę robić łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 21.01.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 dzień dobry Brazula jak tak już o łazienkach mówisz to ja przyszłam popłakać czy przypadkiem nie masz jeszcze mojej pięknej górnej łazienki co to mi ją taka śliczną zrobiłaś bo w tych przysłanych jej nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 21.01.2010 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Mam Wusiu, zaraz podeślę Ci album Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.01.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Przed chwilą ciocia mi zreferowała odpowiedź językoznawców z UJ. I wiecie co? Intuicja dobrze mi służy! 1. Wyłącznie "minus dziewiętnastostopniowy". O pisowni łącznej nie ma mowy w żadnej wersji polszczyzny. 2. Pani językoznawca, zna dobrze cztery języki obce w tym niemiecki. Jej pierwsze skojarzenie było dokładnie takie jak moje - "to wygląda na zbyt dosłowne tłumaczenie z niemieckiego - kalka językowa". 3. Taka zbitka wyrazów jest kompletnie bez sensu i właściwie wcale nie powinniśmy się zastanawiać, jak to pisać, bo tak się po prostu nie pisze. Przyłączam się do grona niepogodzonych z "swetr", "uczni", "na świetlicy" i "wziąść"! Niech sobie różni tacy nawet mówią, że to poprawne w potocznej czy niepotocznej polszczyźnie, ja tam będę mówiła po staremu. Z tymi imiesłowami to nie tak prosto było. Dawniej poprawna była pisownia łączna i rozdzielna w zależności od znaczenia. Pamiętam, jak tłumaczyłam uczniom, kiedy jak mają pisać. Widocznie ktoś miał już dosyć tłumaczenia, a może sam nie mógł pojąć i zasady zmieniono - zawsze razem. No, prawie zawsze... I tej wersji będę się trzymać. Młodego podpuszczę, żeby pani poszukała źródeł i wytłumaczyła zagadnienie, haha. Ciocia Braza, pamietaj, że ja w kolejce pierwsza stoję po kafle i tę resztę! Zwłaszcza przecudnej urody drzwiczki do paleniska i popielnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 21.01.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Ciocia Braza, pamietaj, że ja w kolejce pierwsza stoję po kafle i tę resztę! Zwłaszcza przecudnej urody drzwiczki do paleniska i popielnika. hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 21.01.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Brazulka Kochanie album doszedł tylko nie chce ze mną gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 21.01.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Przed chwilą ciocia mi zreferowała odpowiedź językoznawców z UJ. I wiecie co? Intuicja dobrze mi służy! 1. Wyłącznie "minus dziewiętnastostopniowy". O pisowni łącznej nie ma mowy w żadnej wersji polszczyzny. 2. Pani językoznawca, zna dobrze cztery języki obce w tym niemiecki. Jej pierwsze skojarzenie było dokładnie takie jak moje - "to wygląda na zbyt dosłowne tłumaczenie z niemieckiego - kalka językowa". 3. Taka zbitka wyrazów jest kompletnie bez sensu i właściwie wcale nie powinniśmy się zastanawiać, jak to pisać, bo tak się po prostu nie pisze. Przyłączam się do grona niepogodzonych z "swetr", "uczni", "na świetlicy" i "wziąść"! Niech sobie różni tacy nawet mówią, że to poprawne w potocznej czy niepotocznej polszczyźnie, ja tam będę mówiła po staremu. Z tymi imiesłowami to nie tak prosto było. Dawniej poprawna była pisownia łączna i rozdzielna w zależności od znaczenia. Pamiętam, jak tłumaczyłam uczniom, kiedy jak mają pisać. Widocznie ktoś miał już dosyć tłumaczenia, a może sam nie mógł pojąć i zasady zmieniono - zawsze razem. No, prawie zawsze... I tej wersji będę się trzymać. Młodego podpuszczę, żeby pani poszukała źródeł i wytłumaczyła zagadnienie, haha. Wiecie co - niezle jaja z tym ninusem. Poniewaz i ja mialam mnostwo watpliwosci - telefonowalam dzisiaj do poradni jezykowej UG i otrzymalam wyasnienie, ze....minusdziewietastostopniowym... pisze sie lacznie - jezeli juz w ogole komus do glowy taki przymiotnik przyjdzie, bo zdaniem lokalnego jezykoznawcy mozna bylo w dyktandzie uzyc sformułowania: ...chlodnym, bo i tak byla "szansa" na zrobienie błedu - jesli o to autorom dyktanda chodzilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 22.01.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 I jeszcze raz- ostatni raz :) w sprawie minusa. Wczoraj napisalam tez do poradni językowej przy UJ i zobaczcie, jaką odpowiedz otrzymalam I Zadane pytanie: Witam, w dyktandzie szkolnym pojawiło się sformułowanie:..."Omiótł plac minus dziewiętnastostopniowym spojrzeniem." Proszę o wyjaśnienie - jak powinno się napisac ten dziwnie brzmiący wyraz: minus dziewiętnastostopniowym czy minusdziewiętnastostopniowym? Pozdrawiam A. S. Gdańsk Odpowiedź: To jest jeden wyraz, przymiotnik złożony. Co w nim ma brzmieć dziwnie - tego nie wiem, choć na pewno ten neologizm przez chwilę może zastanowić. Po co takie rzeczy wymyślać i wkładać do dyktanda, też nie mam pojęcia. Wystarczyło dać np. ponaddwudziestostopniowy. Ale widocznie zaraza katowicka (dyktando doroczne) źle oddziałuje na niektorych ludzi. prof. Mirosław Skarżynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 22.01.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Poszlem i swetr tez sa dla mnie nie do przyjecia. Bo się mówi się poszłem po swetr ... O ja gupia c..... Male po i od razu cieplej :) I dzien dobry wszystkim. Mrozno troche dzisiaj- swetry tudziez swetery - mocno wskazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 22.01.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Wniosek z tego jeden - sami językoznawcy nie wiedzą, jak toto pisać. No i szczerze mówiąc nie wiem, po co sobie głowę łamać, skoro sam wyraz jest dziwaczny i normalni ludzie go nie używają. Tę odpowiedź przekażę cioci, może widząc się znów z tamtą, nieznaną mi z nazwiska panią, zapyta jeszcze raz. A u nas dzisiaj jest mróz jedenastostopniowy. I wszyscy wiedzą, o co chodzi Braza, jakby co, to ja druga w kolejce po ten Twój piec. Może Depsia się rozmyśli... Ja w całości, nie same drzwiczki, poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 22.01.2010 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Ciocia Braza, pamietaj, że ja w kolejce pierwsza stoję po kafle i tę resztę! Zwłaszcza przecudnej urody drzwiczki do paleniska i popielnika. hm... I w całości, od początku mówiłam o kaflach!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 22.01.2010 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 prove it .. minusczternastostopinowoipół u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 22.01.2010 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 u nas mróz jedenastoipółstopniowy - był rano, bo teraz nie wiem! mnie tam jest goraco, bo impregnowałam podlogę olejowaną (polecam zmarzniętym na rozgrzewkę)... ...a zaglądając tu ostatnio regularnie powtarzam sobie w myślach tekst, który zaczyna sie od słów: "szłem łąką, kwiaty pachły, ona mnie odepchła - więc poszłem do domu i trzaslem drzwiami" pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 22.01.2010 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Zerkam tu i mnie strach ogarnia na te mrozy. Jak można tak zagmatwać proste słowo, jakim jest mróz. To chyba na złość obcokrajowcom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 22.01.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 ... minusczternastostopinowoipół u nas. U mnie jakby troche cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 22.01.2010 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Nie wiem, ile mam minusów, ale w tym moim lesie chyba mniej niż u Was! Żelka, Ty się nie bój. Nawet dla swojokrajowców meandry polszczyzny są baaaardzoooo zawiłe Wieczorek! Następną łazienkę robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 22.01.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 a jak masz mniej minusów, to masz cieplej, czy zimniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 22.01.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Pokazes fotki tutaj? Do dziennika nie wejde. Wczoraj chcialam u mayland ogladac znowu, bo ma tak ladnie, ale za nic sie nie otwieralo. U Nefer dzis ogladalam, ale tam mniej fotek na jednej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts