Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poszlem i swetr tez sa dla mnie nie do przyjecia.

Bo się mówi się poszłem po swetr ;)

godo sie poszołech po cwiter :lol:

a co będzie jak zostanie tylko ż czy rz albo tylko h czy ch :roll: :o

z tym ostatnim to przynajmniej graficiarze nie będą robić błędów :lol:

PS. no i tylko u bo po co ó :wink:

Jamles, to już apokaliptyczne wizje :D

Zochna, w zamian będzie piec kominkowy z miejscem na postawienie czajnika z wodą na ten przykład :D Grzyby i tak się wysuszą w inny sposób, sanki zostawiam w wiatrołapie buty też - w przyszłości będzie dobrze ogrzany i ciepły. Nie znoszę tej kuchni i koniec i kropka!

Cześć i czołem wszystkim! U mnie mróz, ta zima zaczyna mnie wnerwiać powoli, bo mi się chce już ciepełka! Idę robić łazienki :D

Przed chwilą ciocia mi zreferowała odpowiedź językoznawców z UJ. I wiecie co? Intuicja dobrze mi służy!

1. Wyłącznie "minus dziewiętnastostopniowy". O pisowni łącznej nie ma mowy w żadnej wersji polszczyzny.

2. Pani językoznawca, zna dobrze cztery języki obce w tym niemiecki. Jej pierwsze skojarzenie było dokładnie takie jak moje - "to wygląda na zbyt dosłowne tłumaczenie z niemieckiego - kalka językowa".

3. Taka zbitka wyrazów jest kompletnie bez sensu i właściwie wcale nie powinniśmy się zastanawiać, jak to pisać, bo tak się po prostu nie pisze.

Przyłączam się do grona niepogodzonych z "swetr", "uczni", "na świetlicy" i "wziąść"! Niech sobie różni tacy nawet mówią, że to poprawne w potocznej czy niepotocznej polszczyźnie, ja tam będę mówiła po staremu.

Z tymi imiesłowami to nie tak prosto było. Dawniej poprawna była pisownia łączna i rozdzielna w zależności od znaczenia. Pamiętam, jak tłumaczyłam uczniom, kiedy jak mają pisać. Widocznie ktoś miał już dosyć tłumaczenia, a może sam nie mógł pojąć i zasady zmieniono - zawsze razem. No, prawie zawsze...

I tej wersji będę się trzymać. :D 8)

Młodego podpuszczę, żeby pani poszukała źródeł i wytłumaczyła zagadnienie, haha. 8)

Ciocia Braza, pamietaj, że ja w kolejce pierwsza stoję po kafle i tę resztę! Zwłaszcza przecudnej urody drzwiczki do paleniska i popielnika. :oops:

Przed chwilą ciocia mi zreferowała odpowiedź językoznawców z UJ. I wiecie co? Intuicja dobrze mi służy!

1. Wyłącznie "minus dziewiętnastostopniowy". O pisowni łącznej nie ma mowy w żadnej wersji polszczyzny.

2. Pani językoznawca, zna dobrze cztery języki obce w tym niemiecki. Jej pierwsze skojarzenie było dokładnie takie jak moje - "to wygląda na zbyt dosłowne tłumaczenie z niemieckiego - kalka językowa".

3. Taka zbitka wyrazów jest kompletnie bez sensu i właściwie wcale nie powinniśmy się zastanawiać, jak to pisać, bo tak się po prostu nie pisze.

Przyłączam się do grona niepogodzonych z "swetr", "uczni", "na świetlicy" i "wziąść"! Niech sobie różni tacy nawet mówią, że to poprawne w potocznej czy niepotocznej polszczyźnie, ja tam będę mówiła po staremu.

Z tymi imiesłowami to nie tak prosto było. Dawniej poprawna była pisownia łączna i rozdzielna w zależności od znaczenia. Pamiętam, jak tłumaczyłam uczniom, kiedy jak mają pisać. Widocznie ktoś miał już dosyć tłumaczenia, a może sam nie mógł pojąć i zasady zmieniono - zawsze razem. No, prawie zawsze...

I tej wersji będę się trzymać. :D 8)

Młodego podpuszczę, żeby pani poszukała źródeł i wytłumaczyła zagadnienie, haha. 8)

Wiecie co - niezle jaja z tym ninusem. Poniewaz i ja mialam mnostwo watpliwosci - telefonowalam dzisiaj do poradni jezykowej UG i otrzymalam wyasnienie, ze....minusdziewietastostopniowym... pisze sie lacznie - jezeli juz w ogole komus do glowy taki przymiotnik przyjdzie, bo zdaniem lokalnego jezykoznawcy mozna bylo w dyktandzie uzyc sformułowania: ...chlodnym, bo i tak byla "szansa" na zrobienie błedu - jesli o to autorom dyktanda chodzilo :o :)

I jeszcze raz- ostatni raz :) :) w sprawie minusa. Wczoraj napisalam tez do poradni językowej przy UJ i zobaczcie, jaką odpowiedz otrzymalam

I Zadane pytanie:

Witam, w dyktandzie szkolnym pojawiło się sformułowanie:..."Omiótł plac minus dziewiętnastostopniowym spojrzeniem." Proszę o wyjaśnienie - jak powinno się napisac ten dziwnie brzmiący wyraz: minus dziewiętnastostopniowym czy minusdziewiętnastostopniowym? Pozdrawiam A. S. Gdańsk

Odpowiedź:

To jest jeden wyraz, przymiotnik złożony. Co w nim ma brzmieć dziwnie - tego nie wiem, choć na pewno ten neologizm przez chwilę może zastanowić. Po co takie rzeczy wymyślać i wkładać do dyktanda, też nie mam pojęcia. Wystarczyło dać np. ponaddwudziestostopniowy. Ale widocznie zaraza katowicka (dyktando doroczne) źle oddziałuje na niektorych ludzi.

prof. Mirosław Skarżynski

Poszlem i swetr tez sa dla mnie nie do przyjecia.

Bo się mówi się poszłem po swetr ;)

...

O ja gupia c..... :oops: :) Male po i od razu cieplej :):)

I dzien dobry wszystkim. Mrozno troche dzisiaj- swetry tudziez swetery - mocno wskazane :)

Wniosek z tego jeden - sami językoznawcy nie wiedzą, jak toto pisać. No i szczerze mówiąc nie wiem, po co sobie głowę łamać, skoro sam wyraz jest dziwaczny i normalni ludzie go nie używają. Tę odpowiedź przekażę cioci, może widząc się znów z tamtą, nieznaną mi z nazwiska panią, zapyta jeszcze raz. A u nas dzisiaj jest mróz jedenastostopniowy. I wszyscy wiedzą, o co chodzi :wink:

Braza, jakby co, to ja druga w kolejce po ten Twój piec. Może Depsia się rozmyśli... Ja w całości, nie same drzwiczki, poproszę.

Ciocia Braza, pamietaj, że ja w kolejce pierwsza stoję po kafle i tę resztę! Zwłaszcza przecudnej urody drzwiczki do paleniska i popielnika. :oops:

hm... 8) ;)

:evil: :evil: :evil:

I w całości, od początku mówiłam o kaflach!!! :evil: :evil: :evil:

u nas mróz jedenastoipółstopniowy - był rano, bo teraz nie wiem! ;)

mnie tam jest goraco, bo impregnowałam podlogę olejowaną (polecam zmarzniętym na rozgrzewkę)...

...a zaglądając tu ostatnio regularnie powtarzam sobie w myślach tekst, który zaczyna sie od słów:

"szłem łąką, kwiaty pachły, ona mnie odepchła - więc poszłem do domu i trzaslem drzwiami"

pozdrawiam cieplutko