braza 29.01.2010 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Ziemiomorze już dawno obcykane ... Pod świerkiem nie, w ogródku warzywnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 29.01.2010 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Dąb w warzywniaku to chyba nie najlepszy pomysł. One chyba mają to samo, co orzechy włoskie - nic pod nimi nie rośnie. Ale nie jestem pewna. Pytaj ogrodników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 29.01.2010 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 To z boku, przy samym płocie od strony wielkiego świerka. Tam i tak niczego nie przewidywałam, ale przemyślę to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 29.01.2010 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Spoko, masz przecież czas do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 30.01.2010 02:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Yeti a czy Ty wiesz, że wybrałeś tę dłuższą drogę do drzwi domu Odważny jednym słowem jesteś, albo ja taka przekonująca Taaa, no pewnie, że odważny - ja bym to raczej nazwał: głupotą, ślepotą albo naiwną łatwowiernością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 30.01.2010 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 No własnie z tą ziemią.....Mąż tez mówił, że wcale nie jest zmarznieta. Przykryta śniegiem była przed mrozem i całkiem miekko jest pod szpadlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 30.01.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Posadź czerwonego buka - cudne są, ale za duże jak na moją działeczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 30.01.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 ...a jeśli chodzi o dęba i orzecha, to: Dąb kojarzy mi się z długowiecznością, mikoryzą, fitoncydami i garbnikami. Liście dębu ciężko się kompostują, korę polecają niektórzy do ściółkowania (również ze względu na powolny rozkład). Trzeba dla niego przewidzieć sporo miejsca, no i dąb jest sporym śmieciarzem - będzie co grabić Orzecha włoskiego warto u siebie mieć ze względu na... orzeszki i dolegliwości żołądkowo-jelitowe . Jednak mogą być z nim spore kłopoty. Liście również ciężko się rozkładają, a oprócz tego wprowadzają do gleby substancje, których obecność może ujawnić się dopiero po wielu latach i działać na inne rośliny przez bardzo długi czas. Wpływ orzecha czarnego na inne gatunki roślin zaobserwowano już bardzo dawno temu, bowiem większość rosnących w obrębie kilkunastu metrów... nikczemnie uśmiercał. Podobne właściwości ma orzech włoski ( Juglans regia ). Całe zamieszanie wokół orzecha wynika z istnienia jednego związku chemicznego, który dobrze znasz, bowiem wielokrotnie przysporzył Ci kłopotu z brązowymi rękami po akcie usprawiedliwionego łakomstwa. Związek ten, jest utlenioną i przekształconą toksyną.. W książkach można przeczytać, że na dodatek ma on ciekawą właściwość, -uaktywnia się dopiero po pewnym czasie pobytu w glebie i ponoć zalegać tam może do prawie 2 m głębokości. A czego dokonują w organizmie roślinnym związki allelopatyczne: Przede wszystkim hamują kiełkowanie, ograniczają syntezę białek, zmniejszają dopływ asymilatów, co powoduje zatykanie roślinnych rurek sitowych. Jest oczywiście szereg innych działań tych substancji jak np. hamowanie tworzenia brodawek u roślin motylkowych. (długie, ale warto poczytać:allelopatia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 30.01.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Wszystko racja Yeti Ale. Dąb długo rośnie, tak więc jeszcze przez wiele lat to bez przesady z tym grabieniem.. Patrząc z tej perspektywy najlepsze są nieśmiecące iglaki, ale takich Braza ma pod dostatkiem . Ale przede wszystkim - dąb to piękne i silne drzewo. I bardzo dobrze się wkomponuje w Leśny Zakątek Brazowy, co nie jest bez znaczenia. No i jeszcze napiszę, choć to pewnie niepopularne, że nie pod każdym drzewkiem musi być od razu trawka . I nie ma co tak zaraz pędzić z tym grabieniem, niech sobie liście leżą, rozkładają się i dobrze robią glebie . A poza tym pomyślcie - Mozart to doskonałe imię dla takiego psa, jakim był Mocek i - świetna nazwa dla dębu. Bo to przecież od MOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.01.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Jesli w poblizu chcesz mieć jakieś warzywa, to dębu bym nie polecała - bardzo wysusza glebę wokół, u nas rosną, to wiem. Jesli jednak potem przeniesiesz gdzies warzywniak - dąb będzie bardzo dobry. Ja to jednak posadziłabym jakiś krzew. Jesli nie jest tam zbyt sucho, to np. czarny bez, który jest źródłem zdrowia i siły. Dzika róża też doskonała. A potem będzie mozna ptaki zapraszać na ucztę, albo i Was Mocek poczęstuje owocami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 30.01.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Czarny bez może faktycznie byłby z niezły z tych przyczyn, o których pisze DPS-ia.Ale on jest tak straszliwie rozpanoszony i WSZĘDZIE rośnie, że sama nie wiem... A dąbka możesz posadzić z dala od warzywniaka, gdzieś przy wejściu? Żeby tak WITAŁ ładnie wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 30.01.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 A w ogóle to wszystko jedno co posadzisz - byle z myślą o Mocarciku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 30.01.2010 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Posadzę na pewno i bardzo podoba mi się pomysł Agduś z czerwonym bukiem. Zanim urośnie minie wiele lat i warzywom chyba nie będzie przeszkadzał. Cześć Sypie od wczoraj. Chyba jestem odcięta od świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 30.01.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Buki są piękne. I czerwone i te "zwyczajne". Też jestem ZA (jakby się kto pytał...). Ta sama KLASA co dąb. Silne, duże drzewa. Czyli dla Mozarcika jak znalazł ! Pozdrawiamy z zaśnieżonej Doliny Baryczy......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 30.01.2010 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Gagatka, a nie zasypało Was?? Mnie totalnie, chociaż właśnie przed chwilą przejechał potężny traktor i z lekka odkopał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 30.01.2010 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Mi tez sie podobaja czerwone buki U mnie jakoś tego sniegu nie napadało wiele.... Troche tylko Robie obiad jednogarnkowy Nie wiem co wyjdzie Napewno duzo tego będzie bo czubata gęsiarka wyszła Wrzuciłam ziemniaki, marchewke na dno a na wierzchu ułożyłam udka kurczaka. Polałam troche sosem pomidorowym i posypałam serem pzarmezanopodobnym I wszystko do piekarnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 30.01.2010 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Na taką pogodę jak teraz to ja uwielbiam babciną zupę z dziczyzny albo kartoflankę z pulpecikami. Fantastycznie wpływają na nastrój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 30.01.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 DOBRA. Idę robić obiad Zasypało nas Brazunia jak nie wiem co. Na szczęście jeździ równiarka gminna więc jest jak dojechać.. A pięknie jak w bajce... Tylko TA BAJKA MOGŁABY SIĘ JUŻ SKOŃCZYĆ ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 30.01.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Brazunia przepis na jedno i drugie proszę mam jeszcze sarny kawałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.01.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Oooo, jedzonko! Poproszę dokładne przepisa na wszystko. Mayland, a te ziemniaki i marchewkę to w plasterki na surowo kroisz? I polewasz trochę olejem? Braza, dawaj przepisa na zupki, pliiisssss... U nas nie ma właściwie dużo śniegu już, nowego napadało może ze 3 centymetry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts