braza 30.01.2010 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Spokojnie zaraz odszukam, bo mogę o czymś zapomnieć, dawno nie robiłam. Na pewno wrzucę, obiecuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 30.01.2010 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Depesia do naczynia wrzuciłam ziemniaki w plastry grube i jedną paczkę mrożonej marchewki (te małe marcheweczki). Podlałam ciut wodą, tak na niecały centymetr. Marchewka sie rozmrozi to też wody troche pusci. Posoliłam. Na to ułożyłam przyprawione udka w kawałkach i polałam sosem pomidorowym. Mam swój, taki bardzo gęsty, juz z bazylią i czosnkiem doprawiony. I na to sera kawałeczki. Teraz zapiekam. Widzę, ze sos tylko częściowo spłynął na dno a na wierzchu tworzy sie chrupiąca powłoczka z sera, sosu i udek Ziemniaki i marchewka juz praktycznie w płynie są. Ale woda wyparuje bo juz zaczyna jej ubywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 30.01.2010 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 A ta marchewka to musi być, bo my z córcią to nie bardzo ... Dobra, już idę po te przepisy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2010 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 U mnie dzisiaj mąz pichci . Już posprzątałam cały dom i zostało mi tylko wieczorne szykowanie na bal. W końcu karnawał jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 30.01.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 ja bym dala ser z lekkim opoznieniem balabym sie, ze zacznie sie przypalac szybciej niz mieso bedzie miekkie ale poza tym ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 30.01.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Frosia jakby to był żółty ser to tak ale to parmezan i jest go bardzo mało. Ale moze masz rację.... Póki co wyglada super bo wlasnie zaglądałam Brazunia marchewki nie dawaj. Ja sie zastanawiałam czy dac marchewke czy mieszanke warzyw na patelnie bo i to jest w zamrażalce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 30.01.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 z parmezanem może się udać możesz też w przyszłości podsmażyć najpierw mięsko na patelni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 30.01.2010 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Zjedlismy Dobre I chyba jutro też jeść będziemy......i pojutrze...... Za dużo tego zrobiłam No ale jak rozmrażałam mieso to nie wiedziałam co to jest i ile tego Ale ok, jutro podam z sosem czosnkowym dla odmiany Frosia stawiam w piekarniku pod grzałke na koniec i ładnie opieka Ostatnio wogóle przechodze na kuchnię bez gotowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.01.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Dobra, Maylandziowy przepis zapisany, teraz czekam na Brazowe zupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 30.01.2010 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Okey, przepisów nie znalazłam ... w moim nadal królującym bałaganie mogą być wszędzie. Mówię, jak ja to robię: Babcina zupa z dziczyzny: - mięso gulaszowe z dziczyzny, może też byc wołowina, tak samo dobre. - włoszczyzna - ja zazwyczaj daję mrożoną w słupkach - przecier pomidorowy - odrobina musztardy - niekoniecznie - trochę suszonych grzybów - majeranek - sól pieprz - jakiś tłuszcz - może być olej lub odrobina smalcu - bulion - obojętnie jaki: drobiowy, cielęcy, warzywny - co kto lubi - jagody jałowca - mąka do zagęszczenia W dużym garnku mięso podsmażyć ze wszystkich stron, dolać trochę bulionu, dorzucić jałowiec i lekko poddusić pod przykryciem. Dodać warzywa, grzyby (po uprzednim dobrym namoczeniu) i jeszcze trochę poddusić. Dolać wody - ja zazwyczaj nalewam do pełna. Gotować wszystko razem aż mięso będzie miękkie. Przecier połączyć z musztardą (jak pisałam, niekoniecznie, ale musztarda dodaje ostrzejszego smaku) i dolać do zupy. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Mąkę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody i lekko zagęścić zupę. Jeśli zupę jedzą tylko dorośli można dodać lampkę koniaku - ja nie dodaję. Do tej zupy pasują idealnie grzanki, wcale nie muszą być z pszennego pieczywa. Ja robię z tego normalnego, a nawet z żytniego i smakuje świetnie. Wszystkie składniki daję "na oko", nigdy nie odliczałam. Kartoflanka z mięsnymi pulpecikami. - dużo ziemniaków, więcej niż do normalnej zupy - włoszczyzna - tu znowu kłania się mrożonka w słupkach - nieduża porcja rosołowa lub kość, np.: schabowa, chociaż niekoniecznie. Zamiast może być bulion mięsny - w zależności od ilości osób 4-5 metek cebulowych - przyprawy - ja daję majeranek, trochę kminku i nieśmiertelne jagody jałowca. Oczywiście sól i pieprz Wszystkie warzywa ugotować w zupie (razem z porcją, jeśli dorzucamy). Jak będą miękkie połowę warzyw wyjąć z zupy i przetrzeć przez sitko. Przetartą masę wrzucić do zupy, dobrze wymieszać i gotować dalej. Z metki cebulowej formować drobne kuleczki i na jakieś 15-20 min. przed końcem gotowania wrzucić do zupy. Przyprawić i ... smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.01.2010 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Dziękować, zapisałam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 30.01.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Też miałam kartoflankę dzisiaj. Bez kości. Andrzej zażyczył sobie zupy. Dziecka oczywiście odmówiły jedzenia Dziwicie się, że nie chce mi się gotować zup? Ja w ogóle uwielbiam buki. I te w lesie - wysmukłe, i te samotne - rozłożyste. Mają taką piękną korę i liście. I orzeszki dają! Wiewiórki będą miału używanie! Do dębów ostatnio się zraziłam. Wszystkie w okolicy dopadły galasówki i teraz ich liście wyglądają tak: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/87/Cynips_quercusfolii_galle.jpg/300px-Cynips_quercusfolii_galle.jpg A nawet gorzej, bo na każdym jest po kilka galasów. Wiem, na bukach też się pojawiają, ale bukowe galasy są mniej widoczne i jakby mniej ich jest w okolicy. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/52/Buchengallmücke2.jpg/160px-Buchengallmücke2.jpg Ino taki buk rosnący samotnie, to duży wyrasta: http://zielnik-rmw.webpark.pl/index.18.jpg O! Znalazłam mój ulubiony z krakowskich Plant: http://www.bank-zdjec.com/foto3/5567_b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 30.01.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Ale tu pachnie Lecę po kulinarny zeszycik i zapisywać będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 30.01.2010 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 A niech sobie rośnie ten buk ile chce. Przyjdzie wiosna, będę myśleć gdzie go ulokować. Tola, te zupy sa naprawdę świetne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.01.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 http://zielnik-rmw.webpark.pl/index.18.jpg Taki sobie posadziłam dobre kilka lat temu na środku podwórka. Agduś, na pewno pamiętasz, siedzieliście pod nim jak wiewiórki, tylko że z wiśniami! Pięęęekny jest, to prawda. Jeszcze młodziak, ale ile urósł! Jak go posadziliśmy, to był taką mięciutką delikatną gałązeczką, trzeba było biało malowany kołek przy nim wielki wbić, żeby go nikt przypadkowo nie zdeptał, bo trudno było zobaczyć. Teraz już spory kawałek podwórka ocienia w upały (dlatego był posadzony) i można sobie pod nim posiedzieć. I ma na początku wegetacji przepiękny ciemnoszkarłatny kolor liści. Z czasem zielenieje, choć nie do końca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 30.01.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 dobry wieczór matko jakbym miała miejsce to bym sobie takiego buka posadziła cudny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 30.01.2010 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Co tu dzisiaj tak cicho? Taż łącza odtajały! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 31.01.2010 02:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Co tu dzisiaj tak cicho? Taż łącza odtajały! ... u mnie (dziękować) odtajały ... se mam jutro wolne (upps ... u Was już dziś) Okey, przepisów nie znalazłam ... w moim nadal królującym bałaganie mogą być wszędzie. Mówię, jak ja to robię: Babcina zupa z dziczyzny: ... ... norrrrrrrrrrrrrmalnie wiedziałem ... kiedy będzie o żarełku Zupki uwielbiam (choć moja małżka nie koniecznie) ... jednakowoż zamówiła sobie na jutro, "krem serowy z brokułów" ... może w ciąży jest pozdróweczka smakowite ps - Co do "Babcinej zupy z dziczyzny" ... może by warto z Babcią pogadać by zamiast musztardy, dodać drobno posiekaną czuszkę, podsmazoną leciutko na wędzonej słonince. Mniemam, iż Babcia jako wytrwna Kucharka, przystała by na to z ochotą, gdyż zapewne wie, że papryczki wszelakie, wspaniale się komponują w tego rodzaju zupkach ... mota ptoka http://www.chefpaul.net/grill/ChikUmami04s.jpg ... zes mniodem i szałwią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 31.01.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Protestuję, czuszka piecze w dziób. Ty to byś zaraz jakieś jalapeno albo coś takiego... Ptoka biere, nie wiem, czy co zostanie, bom głodna okrutnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 31.01.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 dzień dobry dziś wszędzie cisza.. niedzielna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.