Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszystkim piszącym test gimnazjalny życzę połamania długopisów!!!! Trzymajcie kciuki i wspierajcie duchowo te biedne żuczki!!!

Chwast to chwast!! Niech sobie będzie pożyteczny do bólu, ale na łące!!!

Depsia, gdy ogród wody potrzebuje to nawet mieszczuchy to zauważają, specjalnych predyspozycji i talentu do tego nie potrzeba ;)

Zastanawiam się, kiedy stracisz cierpliwość...

Moje dziecko poszło na egzamin tak wyluzowane, że nie wiem - bać się, czy cieszyć z tego.

Wczoraj pieliłam kwietnik. Nijakiego pożytku z chwastów nie zauważyłam!!! No chyba, że perspektywę wykończenia mnie uznać za pożytek dla ludzkości...

Zalety perzu? Proszę bardzo:

Perz właściwy (Elymus repens) – gatunek byliny należący do rodziny wiechlinowatych. Występuje w Europie i Azji, na obszarach o klimacie kontynentalnym i subkontynentalnym. W Polsce roślina bardzo pospolita na całym niżu i w niższych położeniach górskich.

• Surowiec zielarski: kłącze (Rhizoma Agropyri) zawiera takie składniki, jak: inulina, saponiny, olejek eteryczny zawierający głównie kapilen, kwasy organiczne, substancje gumowe, śluzy (około 10%), krzemionkę, duże ilości węglowodanów - szczególnie trycytyny (3-18%), sole mineralne (zwłaszcza potas i żelazo), witaminę C).
  • Działanie: słabe przeczyszczające, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe, żółciopędne. Największe zastosowanie znajduje w leczeniu chorób przemiany materii, jako tzw. ziółko czyszczące krew – w leczeniu choroby reumatycznej, dny moczanowej, trądziku. Jest surowcem bogatym w związki pochodne fruktozy – jest odpowiedni jako środek dietetyczny dla diabetyków. Używa się go po zatruciach, gdy trzeba z organizmu jak najszybciej usunąć trucizny, jak również po przebytych zakażeniach. Wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych. Stosowany jest także w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, przy obrzękach wątroby, zmniejszonym wydzielaniu żółci, kamicy żółciowej, hemoroidach. Najczęściej stosowany jest w postaci odwaru.
  • Odwar z kłączy (1 łyżkę stołową rozdrobnionego suszu zalać 1 szklanką wody, doprowadzić do zawrzenia i od tego momentu gotować pod przykryciem przez 5-7 minut, przecedzić w razie potrzeby pić 2-3 razy dziennie po 2/3 szklanki) to bardzo skuteczny środek moczopędny i zalecany pomocniczo w cukrzycy. Jego picie stosuje się również w chorobach nerek, pęcherza moczowego, dolegliwości ze strony wątroby, kamicy nerkowej i żółciowej, złej przemianie materii i jako zioło „czyszczące krew”.

Wystarczy ? ;-)

Wiesz Gagatko, jakoś mnie nie przekonałaś do polubienia tego dziadostwa :)

Agduś, sama nie wiem, jak jeszcze długo mi tej cierpliwości wystarczy, aktualnie cieszę się, że nadal ją mam :) Miałam zamiar posadzić do ziemi orlika, ale najpierw odwiozłam córcię, po powrocie wypiłam kawę, powalczyłam z kominkiem Yetusia (chyba powoli szala zwycięstwa zaczyna przechylać się na moją stronę) aż w końcu pojechałam z Katmą do weta. Wet (inny) osłuchiwał ją dłuuuuuuugooooooo; obojgu zdążyły nam bardzo ścierpieć kolana, bo Katunia zaległa na podłodze i żadna siła nie zmusiła jej do przyjęcia postawy stojącej, zanim lekarz odłożył stetoskop po czym baaaardzoooo dokłądnie i prawie tak samo długo miętosił ją pod brodą (po gardle) - kolana ścierpły nam jeszcze bardziej, bo Katunia konsekwentnie przyjmowała postawę leżącą. W końcu wet stwierdził, że serce, jak na 11-letniego psa jest okey za to ma silne, nieodparte wrażenie, że lewy migdał jest powiększony. Dostała dwa zastrzyki, jutro i pojutrze następne, później tabletki. Jego zdaniem powinno pomóc bo najprawdopodobniej to właśnie jest przyczyną kaszlu, a nie serducho. Martwić się będziemy, jeśli to nie pomoże. Od powrotu Katunia już kilkakrotnie miała okazję do potężnego szczekania, rzucania się pędem do furtki itp. ekscesów, które jeszcze wczoraj natychmiast kończyły się atakiem kaszlu, a teraz nawet się nie zachłysnęła. Oby tak już zostało!!!

Córcia jest z siebie w miarę zadowolona, trochę mniej pewną minę ma na myśl o jutrzejszych egzaminach, bo do przedmiotów ścisłych to Ona talentu niestety nie ma. No cóż, co ma być, to będzie, zapędów na najlepsze LO świata nie ma! Poza tym jest też wyluzowana, stwierdzając, że skoro pół Polski i rodzice się stresują to już limit wyczerpany i Ona nie musi :) Ale o jutrzejsze kciuki oczywiście prosi grzecznie!!

A cooo taaam - ja sie podddałam sile Przyrody - wsuwam podagrycznik i zakąszam perzem. Życzcie mi zdrowia ;-)

Jakbym zaczęła strasznie bredzić (bardziej niż zwykle), to wiadomo będzie na co zrzucić...:rolleyes:

Pamiętaj Brazunia - przetrwają najsilniejsi!

Co do Karlity - napisałam już u siebie. Kciuki obecne!

A dla Katuni zdrówka nieustająco....:hug:

Kciuki i dla Karlity i dla Katuni, a co! :yes:

Byłam twarda i posadziłam kwiaty w skrzynkach jeszcze.

Teraz za to jestem mniej twarda, siedzę i pojękuję, bo mnie wszystko boooliii... :lol2:

Ale to przyjemne zmęczenie!

Gagata, uprzedzam, u mnie na te podagryczniki i perze nie licz, chyba że sama je sobie pazurami wyszarpiesz z ziemi!!! Jeśli chcesz, mogę specjalnie dla Ciebie kilka sztuk "niechcący" ominąć przy eksterminacji ;)

Katunia jest wdzięczna za kciuki, chociaż osobiście podejrzewam, że byłaby bardziej wdzięczna gdyby ktoś jechał do weta zamiast niej ... :)

A przystojny przynajmniej ten wet?

Moje dziecię też nie wykazuje żadnych oznak stresu przedegzaminacyjnego, a powinna, bo jutrzejsze przedmioty to nie jest jej mocna strona. Na próbnym osiągnęła wyniki... mizerne z matmy i przyzwoite z przedmiotów przyrodniczych. A to mało!

Zero stresu! Zero mobilizacji! Zero przejmowania się choćby! Przed chwilą spokojnie przekopywała swoje złoża archeologiczne w poszukiwaniu cyrkla. Na luziku pełnym!

Ja nie byłam prymuską, ale przybory miałabym spakowane od wczesnego popołudnia, żeby w razie czego móc brakujące dokupić. A moje dziecię nie widzi problemu!

Niech ona szybciej dorasta, zdaje maturę i staje się samodzielna, bo ja już jestem u kresu wytrzymałości psychicznej!

Ratunku!!!

Teraz za to jestem mniej twarda, siedzę i pojękuję, bo mnie wszystko boooliii... :lol2:Ale to przyjemne zmęczenie!

ja olalam ogrod i skorzystalam z dobrodziejstw fryzjerstwa, niedlugo bede blondi :D:D:D moja pani fryzjerka w tym tygodniu rodzi a jednak mnie przyjela, bylam pelna podziwu ze jeszcze pracuje, choc ze smiechem stwierdzila, ze w kazdej chwili moze zaczac sie akcja i jakby co to z folia na glowie bede ja wiezc na porodowke:rotfl:

TARcia.. a znasz podstawy udzielania pierwszej pomocy rodzącej???????

Ja bym doczytała.... ;) :)

:no: ale tez nic sie nie wydarzyło :)

Ja się zajmę sobą bliżej września, wtedy muszę po ludzku wyglądac. ;)

ja sie jeszcze zajme w czerwcu, sierpniu, pazdzerniku, grudniu :D:D:D w grudniu to juz bede blondi z katalogu - no chyba ze znow mi odwali i jakiegos fioleta na glowie zrobie :D

(...)Katunia jest wdzięczna za kciuki, chociaż osobiście podejrzewam, że byłaby bardziej wdzięczna gdyby ktoś jechał do weta zamiast niej ... :)

No dziewczyny, która zda test na szczerość współczucia? :lol2::rotfl:

A cooo taaam - ja sie podddałam sile Przyrody - wsuwam podagrycznik i zakąszam perzem. Życzcie mi zdrowia :wink:

Jakbym zaczęła strasznie bredzić (bardziej niż zwykle), to wiadomo będzie na co zrzucić...:rolleyes:(...)

Weź przestań!:eek:

Zobacz, ja tylko codziennie w perzu do pasa brodzę, a jak bredzę!

Doustnie to perz tylko psom i kotom pomaga. No chyba, że i tobie kłaczek w gardle przeszkadza :lol2:

No to testuj, testuj. Niedługo być może i mnie się taka dieta przyda, bo na horyzoncie czarne chmury znów się zbierają, więc być może z twoich perzowych doświadczeń będę musiał skorzystać.

...i gadaj dużo, żebyśmy różnicę w bredzeniu mogli ocenić ;)

Brazunia ogromne kciuki za najlepszy wynik dla Karlity!!! A Tobie dobre duchy niech towarzysza i spokoju ducha pilnuja :-) Jak Dziecko jest wyluzowane a potem usmiechniete wraca, to znaczy ze wszystko bedzie ok. Moja znajoma nauczycielka powiedziala wczoraj, ze egzamin byl banalnie prosty i nawet najgorsze walkonie wychodzily zadowolone. Jest wiec nadzieja na oceny grubo powyzej sredniej i tego bedziemy sie trzymac!!! :wave:

No i zdrowka dla Katmy ... Jak na owczarka to rzeczywiscie sunia wiek ma juz sluszny, wiec tym bardziej trzeba uwazac ... Widac jednak, ze w kondycji doskonalej :-)

BTW psiego kaszlu, to rzeczywiscie podejrzenie chorob serca to raz, zakrzepicy plucnej to dwa, a trzy w szczegolnosci u ras malych (Tarcia to do Ciebie) problem zapadajacej tchawicy. Niestety kurduple takie jak Bialy, czy moje genetycznie sa obciazone przypadloscia zwezen i zapadania tchawicy. Na szczescie u moich to nie wystepuje. W lekkich postaciach nie trzeba tego leczyc, w ciezszych lub postepujacych pozostaje zabieg operacyjny.

No a sprawy kardiologiczne to samym osluchiwaniem nie bardzo mozna potwierdzic. Tylko bardzo wydatne wady i dysfunkcje rozpoznawane sa stetoskopem. Cala reszte diagnozuje sie jak u ... ludzi ;)

wrzesniowe zaklusy Depsi na salony piekna sa dla mnie jak najbardziej oczywiste, ale ...

ja sie jeszcze zajme w czerwcu, sierpniu, pazdzerniku, grudniu :D:D:D w grudniu to juz bede blondi z katalogu - no chyba ze znow mi odwali i jakiegos fioleta na glowie zrobie :D

Tarcia przyznaj sie co waznego planujesz, czy moze tak ... po prostu bo wazne aby zawsze byc lux-cudna :cool: