Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Okruch bral trocoxil zanim mial operacje rzepki, niestety naszemu psu nie pomogl, to lek p.zapalny. co do nieszkodliwosci zdania sa podzielone. wbrew pozorom ma sporo objawow ubocznych. Zapytaj Amber ona w tym temacie juz sie wypowiadala i wie wiecej niz ja. ja za dawke placilam k. 40-50 zl no ale moj piesek sporo mniejszy. i duzo dawek ci proponuja az 4 ?

....Weterynarze (inni, niż ten od operacji) zaproponowali Trocoxil ... Drogi interes, jedna dawka kosztuje 92 zł, a takich trzeba ze 4, ale to lek pezsterydowy, więc nie wali po organach wewnętrznych. Podobno dobry ... podobno ...

Przede Wszystkim cześć...... Wszystkim ... a Gospodyni tegoż wewątku cześć przede .....Wszystkim :)

Pinezka mi podpowiedziała, że masz kłopot z Katmą i Trocoxilem ... więc zanim odezwę się u siebie napiszę o działaniu Trocoxilu.

Nasz Staruszek ("na nasze" ma już 101 lat) bierze ten lek od 3 miesięcy. Sam szukam odpowiedzi na pytanie : "Czy lek pomaga?"

Chyba tak.

Piszę chyba bo rozpoznaję to tylko po mowie ciała Staruszka ...

Bobek niestety od urodzenia miał problemy z mówieniem. Uczyłem go polskiego ... nie chciał, uczyłem niemieckiego ... nie chciał ...

...Zacząłem uczyć angielskiego ... Nabrał chęci ... Mówiłem: - Bobi - powtarzaj "How are you?"

...Skończył na How ... leń jeden ;)

W przypadku Bobka kuracja kosztuje 130 zł miesięcznie. Ważne, abyś nie słuchała się niedokształconych wetów, którzy myślą, że od początku kuracji daje się Trocoxil raz na miesiąc. Nie, nie. Pierwsza dawka powtarzana jest po dwóch tygodniach i dopiero potem daje się tabletkę po 30 dniach. Bobiemu tabletka smakuje ... bardzo. Serio. Żuje ją ze smakiem. Trocoxil to nie operacja, więc nie "naprawi" usterki ... ale niweluje ból, poprawia samopoczucie i tzw. chęć do życia. Nie oczekuj Szefowo, że Katma zacznie szybciej wstawać, wspinać się na mury itp. Mojemu Bobkowi dalej wielokrotnie pomagamy wstać na nogi, ale poza tym, zachowuje się jak zdrowy pies ... a to jest ważne.

Przez dwa lata dawałem mu co kilka dni zastrzyki z Metakanem, lekiem przeciwzapalnym i łagodzącym ból, podawanym podskórnie . Efekt był podobny i chociaż pieniądze dwa razy mniejsze w skali miesiąca to upierdliwość wielka (u mnie w domu tylko ja to robię więc jak wyjechałem był problem, poza tym kłucie psa, który po roku na widok strzykawki potulnie pochylał głowę to straszny widok).

Podsumowując - lek ten nie uczyni cudów ... ale na swój sposób działa ... i jest bezinwazyjny ... a to ważne

Wreszcie pytanie ... Czy to drogo?

Chyba tak ...

Piszę "chyba" bo taka cena ..... "tylko" za dobre samopoczucie psa ....to rzecz indywidualna dla każdego właściciela ...

No to na razie ... :)

braza, poczytałam o tym leku trochę. W przełożeniu na nasze to taka bardzo nowoczesna aspiryna (ta sama grupa leków) o przedłużonym działaniu i pozbawiona a właściwie to raczej ma zmniejszone działanie wrzodotwórcze. Czyli po prostu lek niesterydowy przeciwzapalny nowej generacji. U ludzi też stosowany w chorobach zwyrodnieniowych nie tylko przeciwbólowo ale też przeciwzapalnie. Lek dobry z pewnymi zastrzeżeniami. Ze dwa lata temu na całym swiecie wycofano z produkcji lek Vioxx, to był lek z tej samej grupy i powodował nagłe zgony z przyczyn sercowych. Troszkę to wycofanie było bzdurne, bo zgony wynikały z bezmyślności ludzi. Vioxx był świetny w silnych bólach do stosowania na krótko. Ale dopadli go chorzy z chorobami reumatycznymi i, ponieważ dawał ulgę, zaczęli go stosować przewlekle i w dużych dawkach. I jak ktoś się trafił z niewydolnością serca to padł. Tak więc lek bardzo dobry lecz raczej na kilka miesięcy, potem konieczna zmiana lub przerwa. Teraz u psów, zgodnie z kartą leku

Nie podawać innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych w ciągu 1 miesiąca od ostatniego podania Trocoxil.

Mawakoksyb wykazuje przedłużony okres półtrwania w osoczu (do powyżej 80 dni, wyraża się to czasem działania produktu do 1 – 2 miesięcy po podaniu drugiej dawki (oraz następnych dawek). maksymalny czas leczenia – 6,5 miesiąca ciągłej terapii. Przed rozpoczęciem leczenia zwierzęta powinny zostać poddane bardzo dokładnemu badaniu klinicznemu oraz zaleca się wykonanie badań laboratoryjnych w celu monitorowania parametrów hematologicznych i biochemicznych. Zwierzęta z upośledzoną czynnością

wątroby lub nerek lub ze stwierdzonymi enteropatiami przebiegającymi z utratą białek lub krwi nie powinny być leczone produktem Trocoxil. Zaleca się powtórzenie badania klinicznego po miesiącu po rozpoczęciu leczenia i przed podaniem trzeciej dawki oraz przeprowadzenie w trakcie leczenia dodatkowych badań laboratoryjnych.

Psy z zaburzeniami ze strony wątroby nie powinny być leczone przy użyciu tego produktu. Unikać stosowania u psów odwodnionych, hipowolemicznych lub z obniżonym ciśnieniem krwi.

Nie stosować w przypadku niewydolności krążenia.

Dawkę stanowi 2 mg mawakoksybu/kg masy ciała, podawane bezpośrednio przed lub w trakcie głównego posiłku zwierzęcia. Należy upewnić się, że tabletka została połknięta. Leczenie należy powtórzyć po 14 dniach, następnie odstępy w podawaniu kolejnych dawek wynoszą JEDEN MIESIĄC. Cykl leczenia nie powinien przekroczyć 7 kolejnych dawek (6,5 miesiąca).

Uff, może to ci pomoze w decyzji.

U ludzi lek jest na prawdę skuteczny...

Edytowane przez EZS

Gwoździk, Ewunia - DZIĘKI!!

Z wypowiedzi lekarzy wywnioskowałam dokłądnie to, co napisał Gwoździk - cudów nie zdziała, ale pomoże cieszyć się życiem. I to jest dla nas w tej chwili najważniejsze. Wyraźnie widać, że ją boli, jeśli chociaż trochę jej ulży, to już zwycięstwo. Ale to przytoczyła Ewa i co sama wyczytałam na temat tego leku, trochę mnie niepokpo - Katma przed operacją miała badania wątrobowe, nie wyszły za dobrze, chociaż tragiczne też nie są. Jednym słowem, zanim podejmiemy się podania tego leku trzeba to wszystko dokładnie przeanalizować. Tylko jeśli nie ten lek, to jaki? Sterydy jeszcze gorsze!

A w ogóle to bardzo się cieszę, że w końcu ten nasz Ocynkowany Przyjaciel się odezwał :)

Trzymajcie jutro i we wtorek kciuki za Szanownego, zdaje ważne egzaminy!!!

kazdy lek przeciwzapalny uszkadza wątrobę. Tu ryzyko wynika głównie z bardzo długiego działania leku. Nie łatwo się wycofać... Dlatego daje się 1 tabl i patrzy..

Będę trzymał kciuki za Szanownego ... żeby wreszcie zdał ....

... zdał te cholerne butelki z czasów studiów .... i odebrał za nie chociaż 2,50 ;)

Wiem, że to ciężkie zadanie ... ale jestem pewien, że Szanowny da sobie radę .... i zda ... :)

PS. co do Troco Coco to ....

.....Euro Spoko ...

W przypadku Trocoxilu podaje się tak jak pisał Gwoździk 2 tabletki w odstępie 2 tygodni, po miesiącu następną. Napisałam, że potrzebne będą 4 dawki - tak naprawdę może niekoniecznie, może wystarczą 3 ...

Zobaczymy, innego wyjścia nie mamy raczej, a chcemy żeby psuka jeszcze miała trochę radości z chodzenia z nami po lesie. Od pewnego czasu sprawia jej kłopot dłuższy spacer.

Brazunia zdrowka dla Katmy ... strasznie starosc Panu Bogu sie nie udala :(

Chyba jest taka jak piszesz. Lek jak lek, ma skutki uboczne i przy problemach kardiologicznych generalnie nie powinin byc podawany. Nie mniej kiedys pisalas, ze Katma byla badana w tym kierunku i nic niepokojacego nie stwierdzono, wiec najwazniejsze jest, aby pomoc psu w poruszaniu. A moze ten kaszel to jakas alergia, albo przewlekla infekcja :(

BTW problemy z poruszaniem to dysplazja? Zwyrodnienia stawow czy jakis zaprzeszly uraz?

Najpewniej to wiek - Katma to już niestety nie młódka... :(

Niemniej bardzo będę kciuki trzymała, aby miała jak najwyższy komfort życia i radochę z tegoż życia! :yes: