Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zgodnie z maksymą w stopce, uwielbiam mieć wolne nawet jeśli wstanę wcześnie. Sama świadomość, że mogę się snuć po domu jak dym z zepsutego pieca bez włażącego w oczy zegarka nastraja mnie optymistycznie!

oj taaaak ... ubostwiam ten stan :-) Nawet jesli tylko dotyczy poranka :-) Mozna na spokojnie wstac, zapodac sobie aromatyczne espresso, kawalek sliwkowca albo przynajmniej owies z jabluszkiem, cynamonem i imbirem, a potem wyciagnac siersciuchy do lasu i powloczyc sie w ciszy przez godzine, albo przynajmniej pol :yes:

Zdrowka dla Katmy! :yes: Dobrze, ze dziewczynka daje rade i kocicy nie odpuszcza ;)

A wklad to powinien byc na tyle duzy, aby nie trzeba bylo lupic na drobne drewno i co chwile dokladac :yes: I ladniutki niech bedzie i z duzym przeszkleniem i w ogole, bo tylko taki do Uroczyska przystaje :cool:

Braza, wkład dobierz do tego, co chcesz ogrzewać. Jeżeli masz rozprowadzenie, to większy, jeżeli miejscowo, to mniejszy. Bo inaczej będziesz miała, jak ja. Mam przewymiarowaną kozę, bodaj 15 kW a ogrzewam nią tylko dół. I efekt jest taki: albo zapakuje cały wkład i mam spokój na 10 godzin ale w pokoju tropik (35 st) albo musimy dokładać po szczapce co godzinę i wtedy temp jest akurat.

Nooo, a ja chcę i ładny i do tego z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Ogrzewać będzie tylko dół, zrezygnowałam z rozprowadzenia, bo g...o dawało a tylko mi ściany i sufity syfiło! Poza tym jeszcze kozę będzie miał do towarzystwa.

Lecę, w gości wpadnę później. Miłego popołudnia wszystkim życzę !!

Lesiu, a żeliwny lepszy od stalowego??? No właściwie po co pytam, pewnie lepszy ....

to patrzaj jeszcze coby szamot we środku miał bo fajnie ciepełko trzyma:) ja mam wkład z polskiej firmy Arysto http://www.arysto.com.pl/pl/ jak dla mnie stosunek jakości do ceny bardzo dobry, jakość bardzo dobra i cena tyż;) no i mają dolot z zewnątrz i szamot i ładny wygląd;) i bez rozprowadzenia piknie dół grzeje a i na górze grawitacyjnie się powietrze ogrzeje:)

Czy się grawitacyjnie rozprowadzi to zależy Wusia (jak pewnie wiesz, bo masz ;-)) od układu domu. Brazka ma gabaryty domu dobre (nie bardzo rozłożysty) ale ma zamykany (chyba??? kto to teraz wie???) przedpokój, który prowadzi do schodów na górę i ciepło grawitacyjnie elegancko skumuluje się na dole ;)

Żeliwny ma dobrą bezwładnośc czyli długo trzyma ciepło (co za tym idzie - dłużej sie też nagrzewa).

Jeśli chodzi o tzw. FIRMOWE wkłady to polecam DOVRE. mamy u gości, były nie tak totalnie drogie jak JOTUL a są naprawdę świetne.

Co do tych "castoramowych" to nie mam zdania bo nie mam tu doświadczenia.

Z kubaturą EZS ma rację - nie warto brać "na wszelki wypadek" większego bo to się zemści w uzytkowaniu a po co , skoro droższy.... ;)

Mój kosztował jakieś 2000zł z Castoramy, ma dolot i jest to chyba worldkamin a robi go supra dla casto.. supra jest czarna, a castoramowy jest szary.. ot i tyle różnicy..

Ma jakieś 12kW i jak dla nas to i tak sporo.. choć salon ma 50m2 po podłodze i wysokość do 5,5metra...

Edytowane przez Arnika

My mamy francuski, też nie narzekamy, oczywiście żeliwny.

Stalowy szybko się nagrzeje i równie szybko wystygnie, więc zalezy, do czego Ci on będzie, jak tylko do patrzenia to i stalowy może być, taniej wyjdzie.

Jak ma grzać - żeliwny, najlepiej z szamotkami. :yes:

Mój jest Dovre, znaczy koza moja :) A wybrałam ją z jednego względu - można w niej palić węglem kamiennym. W normalnym piecyku ani wkładzie nie wolno bo temp wyższa i ruszt się przepala. W mojej jest wzmocniony i przystosowany do wegla. Nie mówię, że palę weglem, ale mam taką możliwość i przyznaję, ze raz, jak nam drzewo "wyszło" a w marcu było zimno, to kupilismy trochę wegla...

Przekonanie Brazy do węgla wymagałoby zniszczenia lasu w promieniu pięciu kilometrów od Brazoczyska (bo by sama sobie liściaste ścinała), zakazu sprzedawania Jej drewna kominkowego nawet w formie niepociętych pni (pnie w szale pogryzłaby na kawałki) i sprowadzenia na Polskę kolejnego zlodowacenia. Inaczej na węgiel okiem nie rzuci. No chyba, że w formie diamentu byłby ten węgiel...

Przekonanie Brazy do węgla wymagałoby zniszczenia lasu w promieniu pięciu kilometrów od Brazoczyska (bo by sama sobie liściaste ścinała), zakazu sprzedawania Jej drewna kominkowego nawet w formie niepociętych pni (pnie w szale pogryzłaby na kawałki) i sprowadzenia na Polskę kolejnego zlodowacenia. Inaczej na węgiel okiem nie rzuci. No chyba, że w formie diamentu byłby ten węgiel...

nic dodac nic ujac:rotfl:

Oooooo, dzięki za wszystkie sugestie!! Wusia, zaraz sobie luknę na tego Astro! Do Dovre powoli się przymierzam.

Skoro salon ma jakieś 20 m kw. z niewielkim haczykiem, kuchnia takowoż a do tego będzie koza (tylko po to, żeby lekko dogrzewała pokój Młodej, bo tam komin jak byk stoi zupełnie nieużywany) to co .... po 8 kW wystarczy ?? A może mniejsze??

Co do węgla .... Agduś powiedziała już wszystko!!!

Korytarz mam zamykany, ale zdarza się to raz na 200 lat! Jest więc szansa, że grawitacja jakoś sobie z tym ciepłem poradzi.

Zaczęła się demolka salonu, chociaż bajzel pod dachem trwa w stanie niezmienionym. Ale okna zawitały więc trzeba było nagiąć plany!!!

Matko, kiedy ja zrobię taką prawdziwą relację?????????

No to się tam dzieje!!! Kamień na kamieniu się po staremu nie ostanie!!! :jawdrop:

Jednak mnie przeczucia nie myliły :eek:

Braza, ale mam nadzieję (choć niewielką), że chociaż w okolicznych wsiach i lasach na razie nic zmieniać nie będziesz...(?)

...żeby jeszcze kiedy trafić się dało... :confused: