Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

Co to jest qurna to fazowanie??? No zaczynam się bać ... nie chcę bunkra, ale chcę mieć ciepło w tyłek i żeby mi temperatura nie uciekała. Wczoraj po jakiejś godzinie palenia w kominku temp.doszła do 23 stopni. Po dwóch godzinach było już 25. Nie dokładałam dużo, bo nie kazali, w sumie przez jakieś 5 godzin palenia poszło 4-5 niezbyt dużych kawałków drewna. Rano było 21 stopni. To dobrze, czy niezbyt dobrze?

Agduś, ten styropian ma dość wysoki stopień przepuszczalności - Yetico EPS40 czytałam w necie opinie - ludzie są bardzo zadowoleni z niego ...

Tola, w życiu nie zgadnę! A do pięciogwiazdkowego apartamentu to jeszcze daaaaaleeeekoooooo ... tak daleko, że go w ogóle nie dogonię:no:

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Braza.. EPS40 to taka norma.. są o lepszych, dużo lepszych parametrach.

Weź grubszy jeszcze jak możesz., najwyżej klejem i kołami dokleisz tą ścianę...

A fazowanie.. to jest ścięcie nie do kąta prostego styro tylko pod katem.. od okna w stronę rogu styro pod kątem jakby rozwartym..

Masz wiecej promieni słonecznych wpadających do domu.. choć nie wiem czy tak jest . Ja mam pod kątem prostym.. ale drzwi mam rozwarte czyli sfazowane...

Innego nie było, a czas gonił. Trudno, aktualnie jest i tak lepiej niż było. Tynkować nie będziemy teraz, mamy czas na przemyślenie. Zresztą na szczytach jest 13 cm, od północy 15, bo tam już była piątka. Ale o tym fazowaniu pomyślę, to już teraz, czy może być przy końcowym wykańczaniu?

Tola, w życiu nie zgadnę!

przecież to takie proste

OKNA...wielkie, przez które zieloniaste badyle będą zaglądać do domu,

a Ty będziesz patrzeć przez nie jak trawa rośnie.

Parapety nie są zarezerwowane wyłącznie dla sierściuszków ogoniastych, tak?

Braza, masz zaczepiste okna teraz.O!

Braza.. EPS40 to taka norma(...)

Oznaczenie "EPS" zastąpiło wcześniej stosowane w Polsce "FS". W ten sposób nasze normy zostały dostosowane (ujednolicone) z normami unijnymi.

Braza, tutaj masz rozszerzenie tematu.

W skrócie: w oznaczeniu np. EPS 70-040 kryją się dwie podstawowe i najbardziej interesujące inwestora informacje - "twardość" styropianu i jego izolacyjność termiczna.

Im wyższa pierwsza liczba (tutaj: 70), tym bardziej po styropianie można chodzić, skakać, jeździć ;) (np. w podłogi pod wylewkę powinien być dawany minimum 100).

Druga liczba - im mniejsza, tym styro "cieplejszy".

Jeśli by cię dziwnym trafem ten pasjonujący artykuł jednak nie wciągnął :rolleyes:, to przejrzyj chociaż tabelę na stronie 55 :D.

Po tym remoncie masz jeszcze wolne terminy w Uroczysku w przyszłym roku? :lol2:

Oooooooooooooooo................! nieprawdopodobna wprost zmiana:jawdrop:

I podziwiam konsekwencję, mimo ....chmmmmm...... różnych........sugestii? nacisków...........??? NIEKTÓRYCH OSÓB :D...

Wieszaj Brazunia na ściany co masz i zobaczymy czy coś jeszcze będzie trzeba wymyślać.

Edytowane przez Gagata

Wracam jak zbity pies .... tak dawno nie było mnie nie tylko w Twoich komentarzach ale przede wszystkim w dzienniku, podczas czytania którego gały wyszły mi na wierzch ....

No co ja ci będę mówił ....

.....no jak zwykle prawdę.

Jest piękniej (nie tylko wizualnie) niż mogłem to sobie wyobrazić 3 lata temu .... Zresztą, jak wiesz, nie byłem do końca wtedy przekonany, czy dobrze robisz ..... Myliłem się.

"Znasz" mnie chyba najdłużej na tym forum i wiesz, że staram się być w miarę szczery w komentarzach u innych osób ( bo w moich to gooowno prawda ;) ) .... więc powiem Ci jeszcze raz .... Jest zajefajnie. Gratuluję wytrwałości w dążeniu do celu ....

Zszokowany Ocynkowany :)

Dawno mnie nie było na forum ale coś mnie tknęło -tu zajrzałam i aż szczękę z tabletu zbierałam :)

Poszalałaś moja droga, dom nie do poznania. Jak pewnie większość tu czytających miałam inne wyobrażenie Uroczyska - taki sielski klimacik a jest tak powiedziałabym wielkomiejsko ale podoba mi się. Przyznaj się - obrabowałaś słynny sklep na "I" :)?

O jejku... :(

Brazuniu, dzielę Twój ból.

Trzymaj się, kochana, Katunia miała dobre, szczęśliwe i długie życie, byłaś najlepszą Pańcią, jaką mogła sobie wymarzyć!!! :hug: :hug: :hug: