Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dlatego ja mam sukę a nie psa chociaż nigdy suki mieć nie chciałam:rotfl: jak pomyślałam jaki zasięg ma taki dorodny leoś "on" to by mi zostały wyłącznie drzewa liściaste do sadzenia i to jeszcze odpowiednio wysoko koronę mające:lol2:

A ja po prostu wolę sunie i tyle. Czarcich kręgów nie wypala, może dlatego, że wychodzimy z nią poza ogród, chociaż, przyznam bez bicia, czasem zwłaszcza zimą w wolne dni nie chce mi się rano zrywać i ubierać, więc wypuszczam ją do ogrodu na poranne...

Iiiii, witaj Niezapominajko, faktycznie dawno Ciebie nie było, dziękuję za pochwały!!

Zawsze wolałam sunie, więc teraz podjęłam nowe wyzwanie .... A sunia i tak będzie, więc co tam!!

Nie wyjechałam dzisiaj z Młodą na angielski, dopiero koło południa odważyłam się wyruszyć moją leśną drogą ... Zaparłam się na wyjeździe do głównej szosy i wygrałam;)

Popołudniowe "dzień dobry".

Szczeniaczki przyszły na świat 05.stycznia i ... zmiana planów, będzie psiak, bo sunia jest tylko jedna. Od poprzedniego miotu czekają na nią inni. Co tam, grunt, że będą małe owczarkowe kulki:)

Markotko, no właśnie ONki!

U mnie powoli śnieg topnieje, oby tylko mróz nagły nie złapał, bo będzie balet na jezdniach:bash:

Gagacia, lecę do Ciebie. Chusteczki nie zarzucałam bo .... nie mam - chyba że może być taka higieniczna ....;) A poważnie: kocio od jakiegoś czasu nas olał!

No Braza, widzę że wierna rasie pozostajesz.

Nie ma jak ON-ki:).

Zazdroszczę tych szczeniąt.

Bierzesz dwa psy naraz?

Marjucha, siemanko:bye: Wyszło tak, że wierna rasie jestem, po przemyśleniach stwierdziliśmy z Szanownym, że jednak ONek to ONek. A grzdacze będą cyklicznie: na pierwszego czekamy, 23.02 minie 7 tygodni - pewnie ani dnia dłużej nie wytrzymam! Drugi, już sunia i z innej hodowli, ma się urodzić w okolicach kwietnia - oby! Psa (faceta) nie miałam od stuleci, jakby co ustawię się w kolejkę do Ciebie po rady;)

Leśnej drogi nie odśnieżyli. Jeśli będzie padało to w poniedziałek Córcia zapieje z zachwytu - za diabła nie wyjadę; już dzisiaj miałam problem!

Marjucha, siemanko:bye: Wyszło tak, że wierna rasie jestem, po przemyśleniach stwierdziliśmy z Szanownym, że jednak ONek to ONek. A grzdacze będą cyklicznie: na pierwszego czekamy, 23.02 minie 7 tygodni - pewnie ani dnia dłużej nie wytrzymam! Drugi, już sunia i z innej hodowli, ma się urodzić w okolicach kwietnia - oby! Psa (faceta) nie miałam od stuleci, jakby co ustawię się w kolejkę do Ciebie po rady;)

Leśnej drogi nie odśnieżyli. Jeśli będzie padało to w poniedziałek Córcia zapieje z zachwytu - za diabła nie wyjadę; już dzisiaj miałam problem!

Ja proponowałbym suczkę wziąć mniej więcej po rocznym odstępie. Łatwiej będzie Ci je ogarnąć, gdy jedno będzie już trochę wychowane.

Ale Ty chyba lubisz wyzwania:)

Czekam na zdjęcia szczyla jak się pojawi:)

O k...a!!!!! Ale wtopa!!!! Próbowałam znaleźć w słowniku ortograficznym (wielkim, 3-tomowym), w internecie, Słowniku Poprawnej Polszczyzny - nigdzie nie ma tego słowa!!!! To pewne, że tak to się pisze??????

Marjucha, lubię wyzwania (tiiiaaa, sama nie wiem, co piszę) ... a poza tym sam wiesz, jak to z maluchami, jest przy nich sporo pracy, chcę to mieć od razu za sobą. Może być i tak, że z tym wiosennym miotem nie wypali - zobaczymy!

O k...a!!!!! Ale wtopa!!!! Próbowałam znaleźć w słowniku ortograficznym (wielkim, 3-tomowym), w internecie, Słowniku Poprawnej Polszczyzny - nigdzie nie ma tego słowa!!!! To pewne, że tak to się pisze??????

Marjucha, lubię wyzwania (tiiiaaa, sama nie wiem, co piszę) ... a poza tym sam wiesz, jak to z maluchami, jest przy nich sporo pracy, chcę to mieć od razu za sobą. Może być i tak, że z tym wiosennym miotem nie wypali - zobaczymy!

W sumie, nie wiem jak to z maluchami, bo Parys miał pół roku, jak go wzięliśmy:)

Agduś, grzadcz czy gżdacz?

a poza tym, co to znaczy?????

Lenistwo umysłowe mnie dopadło:

Gżdacz – osoba wykonująca prace porządkowe na konwencie fantastyki w trakcie jego trwania lub bezpośrednio przed i po nim.

Do typowych obowiązków gżdaczy należy: udzielanie informacji, pomoc w organizacji miejsca odbywających się konkursów i prelekcji, nadzór nad szanowaniem udostępnionych gier i sprzętów, pomoc gościom i uczestnikom, akredytowanie uczestników, doraźna pomoc organizatorom, prace biurowe (drukowanie, cięcie plakietek, rozwieszanie ogłoszeń) itp. Gżdacze zawsze są wolontariuszami. Powszechną praktyką jest udzielanie zniżek na wejściówkę za czas przeznaczony na gżdaczowanie[1][2].

Nazwa gżdacz pochodzi z widowiska Macieja Wojtyszki "Gżdacz i inni" z 1972 roku. Wieńczysław Gliński opowiada w nim dzieciom historię małego Gżdacza, który przedostał się ze swojego świata do naszego i tu spotkał chłopca, który zgubił się w lesie. Wesoły Gżdacz pomaga płaczącemu dziecku odszukać mamę i pokornie wraca do swego kosmosu, gdzie mama Gżdaczowa bardzo się o niego niepokoiła[3]. Gżdacze pojawiają się również w zbiorze opowiadań Macieja Wojtyszki "Bromba i inni" z roku 1975.

Z Wikipedii, oczywiście. A ja znam Gżdacza z "Bormby i innych".

"- Kto ty jesteś? - zapytali chórem uczeni.

Kiedy biegam, to jestem biegaczem,

kiedy fruwam, to jestem fruwaczem,

kiedy się boję, to jestem baczem,

a tak w ogóle to jestem Gżdaczem.

Więc podziwiaj mnie i patrz:Jestem fruwający Gżdacz!

- odpowiedział mały Gżdacz i zakręcił młynka w powietrzu, a potem zatrzepotał skrzydłami i poleciał w kierunku Krakowa."