Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

mam jakieś braki. Nigdy nie oglądałam ani nie czytałam tego. Choć znam wszystkie imiona z bajki z tzw życia, ale nie z bajki! Ciekawe, jak to ominęłam? Może dlatego, że byłam czytające dziecko a nie oglądające? Choć to w formie książki też było??

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla mnie to była książka przede wszystkim i dopiero kiedyś ze zdziwieniem odkryłam, że jest też film. No ale nie, żebym jakoś specjalnie ją kochała, chociaż cytaty, owszem, były w powszechnym użyciu. Dopiero później doceniłam absurdalny humor tych opowiadań.

"Dzięki swej najwyższej klasie

Pciuch wędrować umie w czasie

I niewielkie ma kłopoty,

Idąc z wtorku do soboty."

Pciuch pracuje na poczcie (nie jest po Poczta Polska z pewnością) i dostarcza przesyłki na wczoraj, przedwczoraj i wcześniej.

Szkoda, że Pciuch nie pracuje na poczcie w miejscowości oddalonej ode mnie i 9 km .....

Dziękuję za wyjaśnienia i jedynie gwoli formalności stwierdzam: nie czytałam o Gżdaczu, nie oglądałam o Gżdaczu i już!!! To Forum to potęga, wszystkiego człowiek się dowie!!!!!

Bromba i inni - książka mojego dzieciństwa!

Absurdalny humor doceniłam o dziwo od razu (ale byłam absurdalnym dzieckiem...) :D

A Fumy - ???

fumy.jpg

Fumy chodzą parami albo całymi rodzinami wydając przy tym charakterystyczne fumkanie i cipienie. Fumkanie jest oznaką niezadowolenia, natomiast w przypadku zadowolenia zwierzę cipieje.

Fuma łatwo poznać po tym, że z dziewięciu rąk, jakie posiada, każdą ma czymś zajętą: trzymaniem torby, koca, materaca, ręcznej katarynki, olejku do opalania, plecaka albo liczeniem piniędzy.

Wszystkie Fumy uważają, że głównym ich zajęciem jest wypoczywanie, w związku z czym usiłują wypoczywać z całych sił i bardzo je to męczy, ale ponieważ jedyną formą działąnia po zmęczeniu powinno być wypoczywanie, więc znów wypoczywają, co je bardzo męczy, i tak w kółko.

Jednak żaden Fum nie weźmie się do pracy w czasie odpoczynku, bo uważałby to za coś najbardziej niezdrowego.

Fumy nie posiadają specjalnie skomplikowanych obyczajów, czasem śpiewają jednak taką piosenkę:

Fum, fum, fum, fum, fum,

fum, fum, fum, fum, fum!

Do czego to podobne!

Do czego to podobne!

Jesteśmy zawiedzione,

jesteśmy złe i głodne!

Fum, fum, fum, fum, fum!

Fum, fum, fum, fum, fum!

Do czego to podobne!

Do czego to podobne!

Ach, kiedyż wypoczniemy łagodne

i wygodne!

Wcale nie są jednak takie łagodne, ponieważ ciągłe wypoczywanie bardzo je rozdrażnia i niepokoi.

Fumy żywią się wyłącznie konserwami i jajkami na twardo. Na drodze ewolucji przednie zęby wysunęły im się do przodu i służą jako klucz do otwierania konserw.

Niestety, jednak do dziś nie wyrobił im się odruch zbierania rozrzuconych skorupek.

FUM3 skorupka.JPG

UWIELBIAŁAM tą książkę i nadal uwielbiam :yes::yes:

Edytowane przez Gagata

w naszym wieku taka literatura to ....

....z jednej strony skarb .....

....ucieczka w dzieciństwo, młodość, czasy studenckie .... spanie do południa .... i zazwyczaj brak myśli "Co jutro?" ....

... przeżyłem ....

... już nie czytam .....

... piszę ... ;)

:)