Agduś 22.05.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 W pełni podzielam Twoje zdanie na temat strzelania do zwierząt i ludzi. Brazylce gratuluję przeprowadzki. Na pewno lepiej się poczuje, gdy znajdzie się blisko swoich pańć kochanych i kochających. Pięciorników nie lubię. Dostałam dwa w gratisie i posadziłam, ale nie polubiłam. Dzisiaj za to doszłam do wniosku, że chyba trzeciego nabyłam. Znaczy wiem, że nabyłam, a doszłam do wniosku, że to pięciornik. Ma biało-zielone listki i jakiś sensowniejszy jest. A tego jednego, to chyba muszę wykończyć, bo gra mi na nerwach - takie niewiadomoco poszarpane jakieś i brzydkie jak miotła! Drugiemu na razie przepuszczę, a trzeciego lubię.Ciemierniki posadź koniecznie! Fioletowe, bo kolorów szukasz. Zakwitają wcześnie wiosną, bardzo długo mają kwiaty, ale teraz już bardzo wyblakłe, prawie zielone. No i liście mają ładne. Mój fioletowy bardzo się rozrósł i kwiatków to miał kole czterdziestu w tym roku.A dzisiaj wreszcie otworzył się pierwszy pompon piwonii drzewiastej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 23.05.2013 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Bo pięciorniki trzeba (!) ciąć. Wiosną złapać za łeb i na jeża ciachnąć. Ładne wtedy są, kwitną, choć niepozornie to całe lato... ale też ich nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 23.05.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 W pełni podzielam Twoje zdanie na temat strzelania do zwierząt i ludzi. Brazylce gratuluję przeprowadzki. Na pewno lepiej się poczuje, gdy znajdzie się blisko swoich pańć kochanych i kochających. Pięciorników nie lubię. Dostałam dwa w gratisie i posadziłam, ale nie polubiłam. Dzisiaj za to doszłam do wniosku, że chyba trzeciego nabyłam. Znaczy wiem, że nabyłam, a doszłam do wniosku, że to pięciornik. Ma biało-zielone listki i jakiś sensowniejszy jest. A tego jednego, to chyba muszę wykończyć, bo gra mi na nerwach - takie niewiadomoco poszarpane jakieś i brzydkie jak miotła! Drugiemu na razie przepuszczę, a trzeciego lubię. Ciemierniki posadź koniecznie! Fioletowe, bo kolorów szukasz. Zakwitają wcześnie wiosną, bardzo długo mają kwiaty, ale teraz już bardzo wyblakłe, prawie zielone. No i liście mają ładne. Mój fioletowy bardzo się rozrósł i kwiatków to miał kole czterdziestu w tym roku. A dzisiaj wreszcie otworzył się pierwszy pompon piwonii drzewiastej! zainteresowalo mnie haslo "piwonia drzewiasta" czy ja moge zazebrac o fotke, jedna z moich w tym roku tez zdecydowala sie zakwitnac i jestem tym podjarana jak gwizdek na meczu, to jej trzeci sezon i pierwsze kwitnienie. pieciorniki mam ale nie te zolte i wysokie, tylko ladne plozace kuleczki z drobymi bialymi kwiatkami, sa idealne na zadarnianie, musze je kiedys obfocic, bo sa tak niepozorne ale piekne. tych moich nie ma potrzeby ciac, wygladaja bardziej jak bylinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 23.05.2013 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 No moje pięciorniki to te większe, dowiedziałam się, że trzeba je ciachać na wiosnę to będę ciachać, tylko najpierw muszą urosnąć... Depsiu, raczej tej stajni nie mijaliście, ona jest bardzo na uboczu jakieś 20-25km od nas. Rano się dowiedziałam od sąsiadki, że chyba mam bodziszki .... a ja je wyrywam jak szalona, bo do tej pory byłam święcie przekonana, że to chwasty!!! Ot, ogrodniczka:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.05.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Dobrze, że sąsiadka czasem zaghlądsa, to Cię powstrzyma od destrukcji ogrodowej! No bo my do Ciebie jechaliśmy takimi opłotkami, była ta stajnia u Romana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 23.05.2013 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Nie, nie, w tamtej stajni Brazka była pół roku na początku .... i strasznie tego żałuję! To inna stajnia, w drugą stronę, nieduża, ale odniosłam dobre wrażenie w czasie niezapowiedzianej wizyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 23.05.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 A czemu nie zrobisz u siebie na razie choć letniej stajni.... tyle, że wtedy i słoma i siano i gnój, i jedzonko... chyba, że wychów pastwiskowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.05.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Aaaa, rozumiem. Ja się nie znam na tym kompletnie i całkowicie, więc się nie będę mądrzyć, bo nie mam jak. Najważniejsze, żeby Brazylka zdrowa była! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 23.05.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 O! Przeprowadzka się szykuje!. Fajne są przeprowadzki.... CzeBrazula:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 23.05.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 O, ja też mam bodziszki! Nie wiedziałam, jak się nazywają, ale nie wyrywałam ich. Moja piwonia drzewiasta też poczekała dwa czy trzy lata zanim zakwitnąć raczyła. Rok temu nie kwitła, chociaż ją na zimę okryłam - chyba pąki przemarzły. Tej zimy nie okrywałam, bo się zgapiłam, a potem za zimno było, żeby mi się chciało w ogrodzie cokolwiek robić. A ona sobie w najlepsze zakwitła. Rododendron zrobił dokładnie to samo. Teraz już wiem, że nie warto ich okrywać.Zdjęciem zamierzałam się pochwalić, ale teraz u nas zimno i pochmurno. Poczekam na słoneczko z fotografowaniem. Pięć pomponów jest. A widziałam jedną starą na Wawelu - to ona mnie tak zachwyciła, że zapałałam dziką żądzą posiadania takowej. No ale tamta to już wielki krzaczor! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.05.2013 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Jak ktoś ma albo chce kupić taką piwonię to TUTAJ jest bardzo dobry poradnik postępowania z tą rośliną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 24.05.2013 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Z tym okrywaniem to nie do końca tak - poprzednia zima była bardzo niedobra dla roślin bo mrozy i to bardzo silne były w czasie gdy śniegu nie było. Ziemia przemarzała miejscami poniżej 1.5 metra Włóknina na głowy nie na wiele się zdała. Gdyby ktoś robił chochoły słomiane to co innego, ale to też wredne - przy słońcu w środku dobre warunki są do rozwoju pleśni, grzybów. Tegoroczna zima choć zbyt długa była dla roślin korzystna bo dużo śniegu ochroniło krzewy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 24.05.2013 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 (edytowane) Bodziszki chyba dzisiaj przeprowadzę bliżej domu, przynajmniej parę, żeby mi zadarniły pod krzaczorami. Bo to faktycznie są bodziszki!! Brazylkę chciałam mieć w domu bez dwóch zdań. Jednak teraz, po tym co się zdarzyło mam wątpliwości ... Nie znam się na koniach aż tak dobrze, żeby uzurpować sobie umiejętność rozpoznania natychmiastowego, że coś złego z koniem się dzieje. Wiem, są podręczniki, internet ... tak, tylko że ja nie chcę eksperymentować na Brazylce, jest dla mnie zbyt cenna. Być może za rok lub dwa na tyle się podszkolę i nabiorę pewności co do swoich umiejętności, że Brazka wreszcie trafi do naszego domu, teraz się boję i już, trudno... Dla mnie ważne jest to, że w końcu dostałam kopa i znalazłam stajnię, do której mam zaufanie, blisko nas - na tyle blisko, że dojechanie tam nie będzie zajmowało 1,5 godziny. Chłodno u mnie .... P.S. Do dziennika proszę zajrzeć .... Edytowane 24 Maja 2013 przez braza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 24.05.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Byłam, podziwiałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 24.05.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 boskie terminatory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 24.05.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 do prądu zwierzaki podłączyłaś to chyba po tym ketczupie roślinki ładnie rosną, czy zawsze masz takie suche piachy? może taka perowskię sobie zafunduj http://zojalitwin.files.wordpress.com/2011/10/perovskiaa.jpg?w=780 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 24.05.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Brazula cudnie u Ciebie i roślinnie i zwierzęco a i instynkt samozachowawczy dobrze rozwinięty masz:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 24.05.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Braza ty tak tylko udajesz po watkach, ze nie znasz sie na roslinach perovskie sobie wsadz:yes::yes:moje chciejstwo, liatry sa tez nieskomplikowane i do tego ladne, pamietaj o sasankach i juz masz skomponowana niewymagajaca rabatke pokaz jeszcze bodziszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 24.05.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Rośnie łobuziak... cudny jest... żadne krzoki go nie przebiją!!! Proszę od cioci Arctsi za uszkiem pomiziać A perukowce tak mają... mam dwa ale jakoś nie pałam uczuciem w ich stronę. Na tego żółtego uważaj bo go słońce przypala... a żeby było śmieszniej to powinien rosnąć na słońcu:sick:... to już wiesz dlaczego mi do nich nie po drodze:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.05.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Roślinkowo rozwijasz się wspaniale, a terminatory podłączone do prądu przecudne! Pokazuj, jak Ci zarasta na zielono ten wyrównany kawałek, ciekawa jestem, ile czasu zajmie trawie zajęcie z powrotem wyrwanego jej terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts