Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

tylko jej trochę mało w tym sezonie było, choć całkowitym rozczarowaniem było zdobycie miasta (to miała być parodia książki ;) ? )

moje zukochrzaszcze zakillowane, już się nie ruszają, znaczy sodek zadzialal:D

Dołożyłaś im tym co napisałam? Sprawdź za tydzień czy nie ma drugiego rzutu.

Właśnie czytam sobie całość drugi raz od początku, bo mnie wkurzyły zmiany w scenariuszu i zaczęłam wątpić w swoją pamięć.

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czesc potraktowałam resztka mospilanu, reszte decisem - zakillowane na amen :D

tv raczej po lewej patrząc na wprost kominka

scenariusz nijak się ma do książki, wielu watkow całkowicie brak, no ale jakby chcieli zgodnie z ksiazka to musiałoby być ze 100 odcinkow a nie 10:lol2:

Gril masz taki, jak my :) Też 3 kije, tylko dół mamy inaczej, bo mamy duuuzy okrąg z bednarki (została) i przyspawane szczeble z drutu. No, mam sąsiada spawacza :) I zamiast kamieni mamy takie metalowe pudło na nózkach, w którym palimy, bo nasz gril jest przenośny :D....

A może coś z kopytem???

Ja Was najmocniej przepraszam za ewentualne szkody moralne poniesione po otwarciu tego linka. Osoby bardziej wrażliwe estetycznie proszę, żbey nie klikały.

http://kominkigp.pl/kominki/Ceramiczne/z13/index.php

Nie umiem wkleić tych zdjęć.

Tak mi się jakoś rzuciły w oczy te kominki. Nie żebym komuś źle życzyła, ani nic...

A teraz lecę do Brazowego dziennika.

Boję się, że któryś może mnie we śnie nawiedzić!

Wiem, że nie ten wątek, ale ostatnio o kominkach się tu dyskutuje, a mnie się jakoś te przyplątały, to i pokazałam.

Byłam, widziałam, nie mogę się doczekać podziwiania tych widoków w naturze!

Moje parzydło też kwitnie! Wybaczyłabym mu niekwitnienie w tym roku, po szoku związanym z przeprowadzką, a ono kwitnie pięknie! Chyba czuje, że je lubię. Kącik pod brzozami coraz piękniejszy, a co najmniej w połowie Brazoczyskowe chwasty go upiększają.

Brazylka wygląda na zadowoloną. Zresztą, czemu miałaby nie być zadowolona, skoro ma towarzystwo, pastwisko, wybieg i pańskie oczy, które konia tuczą na wyciągnięcie kopyta?

Ale tam są też i takie normalne.. całkiem fajne niektóre...

Już tą stronkę kiedyś oglądałam w czasie poszukiwań kominka kaflowego...

Yetuś.. masz racje.. szukałam i myślałam długo.. zawsze.. nooo długo myślałam..., ale wiedziałam , że chcę mieć tykający i bijący zegar i kominek z kaflami....

Dla mnie to jest dom, MÓJ DOM...:yes:

Pomimo iż podobają mi się proste i nowoczesne kominki... też i nad takim przez chwilę zastanawialiśmy się... wygrał kaflowy... Bez względu czy to komuś się spodoba czy nie .. Nam się podoba..

Ty też musisz wiedzieć chociaż trochę co chcesz.. W jakiej obudowie, jaki kształt ( czy aby na pewno ten...) no i z jakich materiałów wykończenie.. czy kafelki, kafle piecowe, tynk strukturalny, marmur, granit czy łupek...

To TY/WY musicie wiedzieć.... :yes:

Ciężko jest znaleźć ciekawy, niebanalny, ale prosty wzór obudowy kominka wśród tych proponowanych prze nasze polskie firmy kominkarskie. A jeśli już jest to cena wali po głowie. Tzw. tradycyjne w większości są robione na jedno (nikogo nie obrażam :D) kopyto. Nowoczesne wyglądają jakby jeden projektant je wymyślił. Zrozumienie problemów i wypatrzenie elementów, które chcę zastosować w moim wymarzonym kominie zajęło mi kilka lat. Nie chodziło tylko o wygląd zewnętrzny, ale przede wszystkim o to, że funkcja kominka, kształt i wielkość paleniska stawiają wymagania wobec materiałów, z których powinno się wykonać obudowę i okładzinę tej obudowy.

Po drodze zrezygnowałam z prezentu, który do dziś leży u znajomych w piwnicy w Brukseli – oryginalny marmurowy XVII-wieczny portal kominkowy. Teraz pomalutku wycofuję się z koncepcji wkładu na rzecz kominka otwartego – zduńskiego, ale z drzwiczkami. Żałuję, że nie mieszkam w Anglii, albo USA, bo tam zatrzęsienie firm oferujących nawet gotowe elementy do montażu samodzielnego. Póki co mój wymarzony w sferze marzeń:sick:

Braza, czy ja u Ciebie mogę powklejać trochę fotek kominkowych dla Yeti? Może Arnika też wypatrzy jakąś ciekawą formę.

dla mnie kominki to czarna magia, oprocz duszy to on jeszcze powinien byc do wystroju wnetrza dopasowany. a nie wiem w jakim tylu Jetusie planuja wystroj to i wypowiadac sie trudno.

Taaa... w jakim stylu? Dobre pytanie :D

Widzisz Tarcia, my to ciężki przypadek jesteśmy :lol2:

Ja, jak pewnie większość chłopów, nie mam wysublimowanego gustu, nie dostrzegam detali wystroju pomieszczenia, nie zachwycam się finezyjnie upiętą firanką, czy ręcznie wydzierganą serweteczką pod uroczym wazonikiem, dopóki ktoś nie pokaże mi tych rzeczy paluchem i dodatkowo nie oznajmi: no popatrz, jakie to ładne!

Bardziej istotna jest dla mnie zawsze funkcjonalność i techniczna strona jakichś rozwiązań.

Wnętrze odbieram jako całość i "czuję" jednak, czy ma jakiś własny klimat, czy wystrój jest harmonijny i czy dobrze by mi się tam mieszkało.

Liczyłem na to, że "postawię ściany", a w wykończeniówce wyręczy;) mnie najdroższa, ale ...się przeliczyłem:lol2:, bo ona dla odmiany ma taki charakter, że wszędzie jej dobrze i wszystko się jej podoba - no i właściwie nie wypada mi nawet na to narzekać:D.

No dobra... trochę przesadzam :p - ona też "czuje", czy mogłaby w danym miejscu zamieszkać.

Nie wiem, czy dobrze uda mi się przekazać sedno sprawy...

Chodzi o to, że my nie jesteśmy przywiązani do żadnego stylu. Mam wręcz wrażenie, że musi to być jakaś mieszanka, przy czym ja bardziej skłaniam się ku "sielskiej wiejskości" (sorry Brazka:lol2:), a najdroższa ku nowoczesności ;).

W jednym jesteśmy zgodni: ma być widno, jasno, ciepło, przestronnie - nie lubimy pomieszczeń "przytulnie zagraconych", ale jednocześnie nie pasuje nam surowy pusty minimalizm.

Dlatego w domu dołożyłem i powiększyłem okna, dlatego przeważać będą oklepane beże: podłoga salonu - woodentic beige, ściany - ekri (nie koniecznie wszystkie), dlatego też kominek o tradycyjnym zarysie kształtu., ale fajnie byłoby wprowadzić w niego jakieś świeże, nowocześniejsze elementy. Opatrzyły mi się już czysto tradycyjne bryły, jak np. to:

kominki.jpg

Może jakaś wnęka, półka, podświetlenie?... byle nie za dużo - nie chcę rozbudowanego siedliska kurzu, ani choinki ;).

Chętnie zrezygnowałbym też z tej dziury pod wkładem, w którą wszyscy ładują klocki drewna (wloty powietrza planuję z boku).

No... to teraz na pewno już wiecie jak to powinno wyglądać:p:lol2:

Pestka, to powyżej napisałem nim doszedłem do Twojego posta, ale widzę, że Braza bardzo dobrze mnie zastąpiła:yes:.

TV musi być duży, bo i pokoik jest nie mały: ok. 6 x 6m (+ otwarty na jadalnię)

Edytowane przez Yeti

Ciężko jest znaleźć ciekawy, niebanalny, ale prosty wzór obudowy kominka wśród tych proponowanych prze nasze polskie firmy kominkarskie. A jeśli już jest to cena wali po głowie. Tzw. tradycyjne w większości są robione na jedno (nikogo nie obrażam :D) kopyto. Nowoczesne wyglądają jakby jeden projektant je wymyślił. Zrozumienie problemów i wypatrzenie elementów, które chcę zastosować w moim wymarzonym kominie zajęło mi kilka lat. (...)

Braza, czy ja u Ciebie mogę powklejać trochę fotek kominkowych dla Yeti? Może Arnika też wypatrzy jakąś ciekawą formę.

Mam takie same odczucia dotyczące firm kominkarskich. Nie dość tego, często oprócz zarzutów dotyczących sfery estetycznej (obudowy), dołączyłbym też zarzuty braków technicznych (montaż wkładu, DGP...)

A może tylko mnie było ciężko trafić na kompetentnych wykonawców? :rolleyes:

Fotki wklejaj, Braza na pewno pozwoli, ...a jeśli się zacznie wkurzać, to się schowamy :p:lol2:

Ja Was najmocniej przepraszam za ewentualne szkody moralne poniesione po otwarciu tego linka. Osoby bardziej wrażliwe estetycznie proszę, żbey nie klikały.

http://kominkigp.pl/kominki/Ceramiczne/z13/index.php(...)

Agduś, Wy jeszcze się dobrze z tym artyzmem kominkowym nie rozpędziliście, ale widzę, że chyba już Was hamować trzeba :p :rotfl:

Ten. I żaden inny.

[ATTACH=CONFIG]195114[/ATTACH]

Włącznie z tymi muchami na ścianie(...)

Przy tak jednoznacznej i kategorycznej rekomendacji nie pozostaje mi nic innego, jak zamówić.

Muszę poprosić jeszcze tylko administratora o zmianę nicku na Gargamel.

Dam znać, jak będzie już zbudowany - będę Was zapraszał i kolejno w nim smażył :p:evil: