DPS 23.06.2013 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Ja z wszystkich takich nieużyteczności robię syropy i kompoty. Jak masz, to możesz zrobić syrop albo ususzyć, wprzódy pokroiwszy, świetne potem na zimę do pogryzania i do kompotów z suszu! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/1619/#findComment-5983690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.06.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Dzięki Depsiu.Ja staram się wszystko jakoś wykorzystywać. Mam jabłoneczkę Ola i drugiego cudaczka ozdobnego o mocno bordowych jabłuszkach. Z ich owocków wychodzi fajna naleweczka. Jak z pigwy. Ale o gruszce pomyślałam dopiero dzięki Tobie. Przeniosłam kiedyś do siebie dziką leśną różę. Pięknie różowo kwitnie i wyrosła olbrzymia. Z owoców też robię naleweczkę. Mam też orzecha włoskiego, który pięknie owocuje od 2 lat. Z kilkunastu zielonych orzechów u mnie w rodzinie robi się „naleweczkę-zajzajer” – świetny na problemy żołądkowe. W tym roku niestety słabo będzie z malinami i wiśniami. Agresty uwielbia i na pniu zjada mój J. A porzeczek szpacza banda zostawiła mi tylko połowę. Za to aronia jak zawsze niezawodna.Na szczęście mam w pobliżu świetny targ i już znam kilku dobrych sprzedawców, którzy „dzielą się” tym co im nadmiarowo zaowocuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/1619/#findComment-5983786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 23.06.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Ja w zeszłym roku zrobiłam "galaretkę: z porzeczek czarnych.. same porzeczki i cukier do smaku.. pyyyszne było , i jest jeszcze troszkę.. Te porzeczki miałam z własnego krzaka bez chemii.. a winko i winiak z czarnej porzeczki pyszniutkie... mniaaammmm... W tym roku nastawimy chyba nie jeden balon z czarnej porzeczki... w moja porzeczka tak w tym roku obrodziła, że .. łoooooł.. oby tylko dojrzała zanim ja wyjadę nad morze... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/1619/#findComment-5983847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.06.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Ja miałam w tym roku nie robić ŻADNYCH słoików nowych, dopóki stare nie "wyjdą". No i robię, robię, robię... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/1619/#findComment-5983928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 23.06.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 ja mam jablonke Tina (podobna do Oli) mnóstwo owocków ale je zostawiam dla ptakow by jesienią i zima miały jakies jadlo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/1619/#findComment-5984190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.06.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Ja jednego roku zostawiłam, ale nie zauważyłam, żeby jadły. U mnie mają rokitniki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/1619/#findComment-5984230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.06.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Z rajskich fajne syropki do herbaty wychodzą... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/1619/#findComment-5984382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 23.06.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Kiedy tak Was czytam, to mi przychodzi ochota, żeby coś zrobić do słoiczków. Na szczęście wystarczy, że siądę spokojnie i przeczekam... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/1619/#findComment-5984454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 23.06.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Ja jednego roku zostawiłam, ale nie zauważyłam, żeby jadły. U mnie mają rokitniki u mnie maja tylko tinkowe jabłuszka, owocki mahoni, owocki dereniowe a ptactwa sporo wiec zeżarte co do jednego Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/1619/#findComment-5984461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 23.06.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Kiedy tak Was czytam, to mi przychodzi ochota, żeby coś zrobić do słoiczków. Na szczęście wystarczy, że siądę spokojnie i przeczekam... a ja zrobie tylko powidła i nalewke z czarnej porzeczki i powidła sliwkowe koniecznie. no i sok i nalewke z wisni. bujne się jutro na targ po czarna porzeczke, nie wiem czy cos jeszcze będzie ale poprobuje upolować. na razie mam zrobionych 5 sloiczkow powideł rabarbarowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/1619/#findComment-5984466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 23.06.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Rabarbar lubię tylko na surowo. Kompotu nie cierpię, bo zawsze pływają w nim farfocle. Czarnych porzeczek u nas jeszcze nie ma. W formie dżemu albo soku je lubię, a surowych nie. I to chyba jedyne owoce, które wolę przetworzone niż surowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/1619/#findComment-5984480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 23.06.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 rabarbar lubie, porzeczki czarne jeszcze bardziej. w każdej formie. przetworzonej lub nie zas wisnie tylko w przetworzonej Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/1619/#findComment-5984507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 23.06.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 TARcia porzeczek czarnych jeszcze nie ma. Na krzaku są jeszcze niedojrzałe... na targu jeszcze wczoraj u nas nie było to i u Was też nie będzie.. Ja będę miała całkiem sporo swoich z dwóch krzaków. ale muszę dokupić jakieś 60kd na wino i na winaczki... to takie minimum... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/1619/#findComment-5984512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 23.06.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 (edytowane) oj...to ja się tu pochwalić nie mam czym,dżemiki wiśniowe tylko robię, malinowe,a truskawkowe raz na dwa, trzy lata.To z czym do ludzi...ech. U nas po tygodniowej suszy wreszcie wlało porządnie i zadowolona jestem z tego okrutnie. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez tola Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/1619/#findComment-5984547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 24.06.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 ja zrobilam w zeszlym roku powidlowe, bez dodatku cukru, jakie to bylo pycha, wszyscy sie zajadali a w ciescie np plesniaku no rewelacja w tym roku tez zrobie a tyle piszecie o tej konfiturze truskawkowej ze chyba tez sie za nia zabiore, ale bez cukru na bank bo ja jak zwykle na diecie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/1619/#findComment-5984862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 24.06.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 TARcia porzeczek czarnych jeszcze nie ma. Na krzaku są jeszcze niedojrzałe... na targu jeszcze wczoraj u nas nie było to i u Was też nie będzie.. Ja będę miała całkiem sporo swoich z dwóch krzaków. ale muszę dokupić jakieś 60kd na wino i na winaczki... to takie minimum... to krzyknijcie jak beda, nie jezdze codziennie na targ a w zasadzie prawie wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/1619/#findComment-5984883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.06.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Ja lubię wszystkie owoce przetworzone w formę.,.. nalewki. A, i galaretkę z czarnej porzeczki do lodów. Arnika mnie natchnęła, chyba zrobię w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/1619/#findComment-5985427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 24.06.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 mnie tak wczoraj natchnela, ze otworzylam sloik zeszlorocznych jagod takiej nabralam ochoty i zjadlam je z lodami smietankowymi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/1619/#findComment-5985454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.06.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Mniam Tyle, że ja głupia byłam jak dom stawialiśmy i spiżarki nie mam. Podobno na urodziny w tym roku dostanę prezent... piwniczkę ziemną to będę miała gdzie stawiać słoiczki. Mój J. jest łasuch. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/1619/#findComment-5985545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 24.06.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 To w garażu postaw ze dwa regały na słoiki.. będziesz miała spiżarkę , co prawda w garażu, ale jednak... Ja jak jest okres przetworów to jadę na skalę przemysłową dosłownie.. kupuję całymi klatkami wiśnie na soki, na nalewki itd... wszystkie oczywiście dryluję.. zabawy całe mnóstwo.. czarną porzeczkę , ale ją na nalewki, wino i winiak, ogórków całą masę na pikle , po żydowsku, z curry, z chilli, z musztardą, kiszone, i oczywiście konserwowe., Sałatki szwedzkiej jeszcze nie robiłam.. muszę dorwać przepis na dobrą... Papryka czerwona słodka, papryka czerwona ostra, bób, fasolka szparagowa żółta bez łyka... tą to mrożę blanszowaną.... i gotuję tuż przed podaniem do obiadu... zimą smakuje jak świeża ze straganu kupiona.. W sumie sama nie wiem co ja jeszcze robię.. ale duuużo.. Noo samych ogórków co najmniej jeden wór z 30kg.. no i mnie osobiście najbardziej smakują chyba te po żydowsku... Ja to mam chyba chopla na zatowarowanie spiżarni i rodziny.. Dwie zamrażarki jedna 3 szuflady w lodówce , druga skrzyniowa 200 czy 220l pełne...W spiżarni palca nie wcisnę...Brakuje mi słoiczków.. i ubolewam nad tym... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/1619/#findComment-5985683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.