Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A może jakiś kamień łupany, albo tzw. polny (czyli granit) cięty w plastry. Świetnie wygląda.

Ja tam w ogóle klinkieru nie lubię, chociaż sama mam kominy z cegły klinkierowej :bash: i to już chyba tak niestety zostanie

Komin z kamienia nie wszędzie pasuje, a klinkier na kominie jakiś taki bezproblemowy jest - jakoby go nie było.

Płoty z klinkieru? Widziałam i ładne i brzydkie. A czy do lasu pasuje? U Brazy bardzo eklektycznie, więc wszystko pasuje.

Orzeł wystartował. Adres zapisałam w telefonie, więc może wreszcie go nie posieję tym razem. Chyba, że razem z telefonem (tfu, tfu!!! - toż bym jak bez jednej półkuli została).

To, jak zrozumialam, mają być SŁUPKI z klinkieru a cale ogrodzenie pewnie będzie z drewna...

Słupki z cegły (nieważne czy klinkierowej) muruje się jak każdy mur (łatwiej niż mur) i fachowiec będzie wiedział tylko przypominam - niech pilnuje pionu ;)

A jak między takimi slupkami będą elementy drewniane to takie ogrodzenie naprawdę pasuje wszędzie.

Pomijając fakt, że Braza w Brazoczysku może robić co chce I O TO CHODZI I O O CHODZI :wiggle:

A ja tam klinkier lubię, byle z ilością nie przesadzić bo wtedy budowla przyciężkawa się robi.

Brazunia a może zamiast słupków klinkierowych wymurujesz małe ścianki?

My tak mamy i fajnie to wygląda. Można wtedy między takimi ściankami dać więcej przęseł. I płot wygląda lżej niż wtedy kiedy co przęsło stoi słupek.

Przy furtce mamy murki na szerokość 4 leżących cegieł a środkowa ścianka ma szerokość 6 cegieł. Murki są proste i płaskie na górze więc można tam sobie na ten przykład postawić doniczki z roślinnością, jakby Ci było mało miejsca na działce;)

Między ściankami są 4 metalowe przęsła.

PS. Palę w kominku.

Pomiędzy klinkierem będzie na pewno drewno, to raz, dwa: aktualnie natychmiastowej naprawy wymaga brama wjazdowa i furtka bo jeszcze troche i w ogóle ich nie będzie! Kamienia nie chcę - za dużo roboty, trzeba umieć to robić i mieć go mnóstwo wiele o w miarę dopasowanych wymiarach - nie chce mi się tym martwić. Wybudowanie słupków z cegły będzie chyba trochę łatwiejsze chociaż też dość długotrwałe. Cegła będzie szara, więc za bardzo w oczy wchodzić nie będzie. Poza tym wiejskości naokoło to ja mam do porzygania więc sama sobie robię miejskość - dla odmiany;)

Maxtorka, a czy dałoby radę jakoś naocznie sprawdzić te Twoje murki? Jakby co na priva maila podeślę, co Ty na to???

Tyrionek wymiata i owszem, teraz jednak ma wygolony placek z boku - albo się czymś zakuł, albo po kleszczu (co gorsza) w każdym razie jest na tabletkach. Wylizał sobie niezłą dziurę ....

Muszę posadzić tulipany, kupiłam małe tawułki ogrodowe ..... ale tak mi się nie chce!!!!!

Agduś, dzięki, dam znać, gdy wyląduje. W piątek postaram sie, żeby mój orzeł wyleciał do Was!!

Mnie o cenę tych cegieł klinkierowych chodziło... i o to, że u nas sobie dość sporo życzą z murowanie z klinkieru..

A dziwiłam się, bo myślałam, że masz ogrodzenie ok, a tylko udziwniasz albo zmieniasz niepotrzebnie... a skoro to konieczność to już inna bajka...

Ogrodzenia samego nie ruszam, nie ma w tej chwili takiej potrzeby. Brama mi niedługo całkowicie odmówi współpracy takoż furtka. Skoro mam robić od nowa wszystko to już tak, żeby w przyszłości móc tylko ewentualnie bramę wymienić na sterowaną pilotem. W jak dalekiej przyszłości - tego nie wiem, ale bardzo marzy mi sie garaż. Fanaberie to ja miewam i owszem, jednakowoż zdrowy rozsądek jeszcze mnie opuścił do końca:D

...... Skoro mam robić od nowa wszystko to już tak, żeby w przyszłości móc tylko ewentualnie bramę wymienić na sterowaną pilotem .......

a ta brama będzie przesuwna :rolleyes:

bo jak nie to nie zapomnij, że kable do tego są potrzebne, przynajmniej peszle każ włożyć do słupków,

a jeżeli wjazd będzie jakiś utwardzony przed nabyciem bramy z pilotem to i kable lepiej ułożyć

teraz niż potem kopać w jakimś kruszywie a kabelki potem mocować w fugach

Oooo widzisz Jamlesik, o tym nie pomyslałam .... Musze się zastanowić jak to wszystko pogodzić z niedostatkami kasy ....

Maxtorcia, zaraz wysyłam sdres. Telefon się nie zmienił. Tyrionek pomiziany!

Brazunia, Leszek dobrze radzi:yes:

mpn0.jpg ld4j.jpg

U mnie tania wersja....zaoszczędzone piniondze poszły na dwie bramy oraz napędy;)

.... Musze się zastanowić jak to wszystko pogodzić z niedostatkami kasy ....

..... W totka grasz?

to przestań grać i ...... rzuć fajki, nazbierasz na zaprawę do murowania klinkieru

fundamencik pod słupkami pewnie będzie, podmurówka też :rolleyes: ze zbrojeniem czy bez,

bo jak ścianki jak Maxi pisze to raczej ze zbrojeniem ... tak myślę

PS. te ścianki też bym obejrzał :cool: