Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pisząc o niezniszczalności bokserów, miałam na myśli ich wytrwałość w zabawie. Kiedyś szłam z Emi wałem nad Odrą. Z daleka zobaczyłam boksera, który biegał za aportem góra - dół. Bez przerwy tak biegał przez co najmniej kilometr, zanim się spotkaliśmy. Po ustaleniu z właścicielem boksera, że nasze psy się raczej nie zagryzą, puściliśmy je luzem. Oczywiście zaczęło się obwąchiwanie, a później szaleńcza zabawa. Kiedy Emi padła, bokser wciąż w pędzie zachęcał ją do kontynuowania. Dała się namówić, ale po chwili znów wymiękła. I tak parę razy, aż wreszcie Emi odmówiła współpracy. Zawiedziony bokser wrócił do pana po aport i ruszyli dalej - bokser wciąż systemem góra - dół wału za aportem. Właściciel miał pewnie bardzo dobrze rozwinięte mięśnie ramienia, którym rzucał.

Jakoś nie zauważyłam nadruchliwości naszej Kai, raczej spokojna była. I była najmądrzejszym psem na świecie... u niej nie było komend, z nią była rozmowa... "Kajusia idź się połóż" powiedziane najciszej i najdelikatniej... jak do dziecka powodowało pojawienie się psa na posłaniu.

Z CC jest inaczej... zaaportują raz, dwa... no moooże trzy... później "sama se leć" wyłazi na pysk:lol:

Mam wrażenie, że niekoniecznie od rasy zależy reakcja na komendy, ale od tego, do jakiego wydawania komend przyzwyczajamy psiaki od samego początku. Katma reagowała na "idź się połóż" - zazwyczaj w chwilę później leżała gdzieś na ulubionym miejscu, Tyrion gdy ma dzień dobroci dla pańci reaguje na podobne zdanie, gdy to nie jest akurat dzień dobroci nie reaguje na żadne:yes:

"Emi na miejsce" - kiedy mam miotłę w ręce, jest natychmiast wykonywane. Nie, żeby miotłą kiedykolwiek dostała! Po prostu chce mi pomóc w pracach domowych, albo nie lubi patrzyć, jak się męczę, więc znika u siebie. Kiedy mówi to któreś z dzieci, Emi traci słuch (no chyba, że ryknie Weronika), z wyjątkiem sytuacji, kiedy dziecko trzyma w ręce coś dobrego, co może być nagrodą za wykonanie polecenia. Kiedy ja powiem "na miejsce", wszystko zależy od humoru Emi: czasem idzie powoli, ociągając się i popatrując z wyrzutem, czasem stoi i patrzy mówiąc "no weź się zastanów, czy to konieczne" i dopiero na drugą komendę, powtórzoną głośniej, reaguje. Andrzej natomiast zdmuchuje psa głosem - tak to wygląda.

No widzisz! Obecne sunie słuchają komend, rozkazujących i głośnych... nieraz trzeba powtórzyć...

z bokserką było tak:

"Ania weź jej powiedz żeby poszła na miejsce":rotfl:

zupełnie nie słyszała męża... nie nie słuchała tylko nie SŁYSZAŁA... zero reakcji, nawet przy dzikim ryku z jego strony nawet uszu nie skuliła:D

Rozmemłania na dłuższą metę też bym nie lubiła, ale takie świąteczne rozmemłanie albo feryjne rozmemłanie to są fajne, a nawet niezbędne dla zdrowia psychicznego rozmemłania. Wtedy lubię chodzić spać późno i późno wstawać. Nie przeszkadza mi, że każdy o innej porze je śniadanie, a obiad wypada późnym popołudniem. Zimą zwłaszcza jest mi to potrzebne. Za to powrót do codziennej rutyny jest bolesny. Zwłaszcza po świętach, kiedy nadal rano jest ciemno i po południu jest ciemno, a w międzyczasie często jeszcze do tego zimno.

W tym roku zimno nie jest na razie, ale powiem szczerze, że jak lubię zimę, śnieg i trochę mrozu, tak w tym roku na samą myśl, że zima dopiero przed nami, chce mi się uciekać. Za długo na nią czekam. Za bardzo mam dosyć ciemnych poranków i dłuuugich wieczorów. Właśnie teraz śniegu trzeba, żeby było jaśniej! A on przyjdzie w lutym i zostanie do kwietnia, kiedy już tak bardzo będzie się chciało wiosny!

Emi rasowa jest, a na szczęście nie choruje!