Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

No ale są też przecież prywatne lecznice, które podpisują z NFZ kontrakty na opłacalne zabiegi. Opłacalne, czyli takie, za które NFZ płaci więcej niż one kosztują. Czyli coś jest nie tak. A "zwykłe" szpitale muszą wykonywać też te nieopłacalne. A nie chcą, bo tracą. I też w razie komplikacji pacjenta dolecza się w państwowym, który musi przyjąć nieopłacalnego, chociaż nie chce, więc jeżeli może, to go odsyła - taki ping-pong. Żeby jakoś się odkuć za leczenie tych nieopłacalnych, szpital robi innym pacjentom niekoniecznie potrzebne, ale opłacalne rzeczy - np. kładzie ich na tydzień do łóżka, żeby trzeciego dnia zrobić jakieś badanie, a piątego oznajmić mu wynik. Ja się nie znam, ale taka jest powszechna opinia. Prawda to? No jak by nie patrzyć, to mi wychodzi, że coś jest źle pomyślane z tymi wyliczeniami kosztów.

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wylazłam z domu :yes: Trafiłam na super moment, piekne słońce chociaż wiatr spory. Tyrion szczęśliwy, ja dotleniona, a Córcia dojechała cała i zdrowa do celu. A teraz zastanawiam się, czy odgrzac sobie pomidorowej, czy nie ....

TARcia, u jakiego uzbezpieczyciela jesteś: Medicover czy ten drugi, na L jakoś???

to nie ubezpieczyciel a wykupiony pakiet medyczny (dwie rozne rzeczy) ten na L.

Chyba się nie spotkałam z tym.. a jakiego rzędu sa to kwoty? Rozumiem, że zalezy od zakresu (ha - jak go przewidzieć?) ale jakis przykład?

tak jak Ewa napisala wysokosc zalezy od wykupionych uslug, mam to szczescie, ze na razie mamy z mezem full wypas. kwoty gdzies od 50 zł do kilkuset / mc niekoniecznie za osobe, czesto sa promocje ze np. dodatkowa osoba w rodzinie za kilka procent/zlotych pakietu

musialabys wejsc na strone takich lecznic w twoim rejonie i posprawdzac ceny/pakiety

Gagata, nie jest tak słodko z wysokością. Nie wiem, czy TARCia nie ma pakietu z pracy, najczęściej wykupują pracodawcy, im większa firma tym większe negocjacje więc i suma różna. Poza tym czasem pracodawca wykupuje minimum a za takie 50 zł można sobie poszerzyć pakiet samemu albo doubezpieczyć rodzinę. Ale dla indywidualnej osoby to za 50 zł nie wiele dają... . Więc powiedziałabym, że stawki są znacznie wyższe

popatrz sobie tu na luxmed . Dopiero to za 3000 tyś rocznie wygląda sensownie. Reszta to współpłacenie, niby niewiele, ale jak masz zrobić USG, RTG i iść do kilku specjalistów, to może się uzbierać..

https://emarket.luxmed.pl/eMarket/dorosli-18-65-lat

Edytowane przez EZS

A ja niedawno oglądałam Lisa i sprawę o błąd w sztuce podczas porodu. I tam lekarz powiedział, że teraz w szpitalach państwowych zrównano wycenę cesarki ze zwykłym porodem, żeby zniechęcić lekarzy do robienia cesarskiego cięcia.

Nie jestem przekonana czy to jest dobre dla rodzących, jak się trafi taki dbający o szpital lekarz.

No właśnie, nie rozumiem dlaczego w Polsce kobieta nie może zdecydować sama w jaki sposób chce urodzić dziecko!! Kolejna dziedzina życia, w której za wszelką cenę ktoś chce kogoś innego na siłę uszczęśliwiać!!!

No właśnie, nie rozumiem dlaczego w Polsce kobieta nie może zdecydować sama w jaki sposób chce urodzić dziecko!! Kolejna dziedzina życia, w której za wszelką cenę ktoś chce kogoś innego na siłę uszczęśliwiać!!!

Z cesarką mam mieszane uczucia.

Z jednej strony jest to zabieg, niosący wszystkie możliwe powikłania operacji. Więc niby nie powinno się robić na życzenie ale ze wskazań medycznych.

Z drugiej strony plastyka nosa też jest zabiegiem, a ludzie robią dla urody. Tylko... płaca za to. I to powinno być w ten sposób. Na NFZ rodzi naturalnie lub ze wskazań operacja. Ale jak zapłaci to może jak chce, bo to jej zdrowie i zycie. I ma prawo chce się zoperować.

No właśnie o to mi chodzi!! Jakis cennik cholera! Nie każda ma ochotę rodzić naturalnie, sama takiej ochoty nie miałam!! U mnie na szczęście cesarka od początku była wskazana gdyby jednak nie była, to ja bym ja sama wskazała!