Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

robi się tak: trzeba wentylować się na maksa z minutę- dwie a potem, jak się zaczną zawroty i ciemno (lub jasno) w oczach wystarczy wydawać dźwięki ach i och..

przetestowałam kiedyś na pani od historii, działa. Groziło mi pytanie a ja się założyłam, że przez cały rok nie będę odpowiadać ani nie napiszę żadnej klasówki / kartkówki. Wtedy było podbramkowo, ale jednak zakład wygrałam. Z piątką na koniec roku ;)

Globus, gałka (łac. globus hystericus) – zaburzenie czynnościowe przewodu pokarmowego objawiające się wrażeniem obecności ciała obcego albo ściskania w gardle, które ustępuje podczas spożywania pokarmów lub picia płynów. Objawom tym nie towarzyszy utrudnione lub bolesne przełykanie i nie można ich tłumaczyć chorobą organiczną. Globus jest jednym z zaburzeń konwersyjnych[1].

Zaburzenie to występuje u około 46% zdrowej populacji, najczęściej stwierdza się je w wieku średnim. Kobiety częściej odczuwają dyskomfort związany z globusem, choć występuje ona u obu płci w podobnym odsetku.

Globus może być somatyzacją w zaburzeniach lękowych i somatoformicznych[2].

Pacjenci skarżący się na globus, poza odczuwaniem ciała obcego (np. kluski, kęsa pokarmowego, kłębu włosów) w gardle, skarżą się również na:

• ściskanie w gardle
  • duszenie
  • drapanie

Objawy ustępują podczas jedzenia lub picia i nie towarzyszą im zaburzenia przełykania. W jednym z badań stwierdzono, że 95,5% pacjentów zauważa związek między wzmożonym napięciem emocjonalnym a nasileniem objawów choroby[3].

Globus rozpoznaje się na podstawie kryteriów rzymskich III. Początek objawów musi występować co najmniej 6 miesięcy przed postawieniem diagnozy. Konieczne jest spełnienie wszystkich poniższych warunków przez co najmniej 3 miesiące:

1. Okresowo lub stale występujące odczuwanie obecności ciała obcego w gardle
  2. Obecność tego objawu tylko w okresie międzyposiłkowym
  3. Brak dysfagii i odynofagii
  4. Wykluczona choroba refluksowa przełyku
  5. Wykluczona na podstawie badania histopatologicznego choroba organiczna powodująca zaburzenia motoryki przełyku

Nie ma skutecznego leczenia farmakologicznego. Zaleca się poinformowanie chorego o łagodnej naturze choroby i jej istocie, co często powoduje uspokojenie chorego i złagodzenie dolegliwości. W przypadkach gdy globus jest objawem depresji, poprawę może przynieść leczenie antydepresyjne[4][5].

Na globus chorowała Emilia Korczyńska, jedna z bohaterek powieści Nad Niemnem Elizy Orzeszkowej[6].

A ja myślałam, że Orzeszkowa to wymyśliła!

No teraz mądrzejsza jestem, chociaż żeby zrozumieć w pełni to co Agdus przytoczyła trochę się nagłówkowałam :lol2:

Myslicie, że taki g(G)lobus to podziała??? Musze kiedys spróbowac ...

Zdurniałam dzisiaj całkowicie, poszłam do ogrodu i zaczęłam czyścić wokół malin, bo zarośnięte straszliwie a i liści od cholery. I kretynka stwierdziłam, że skopię wszystko, na co mi tam tyle trawy wokół tych malin .... Skopałam trochę, mendy perz i podagrycznik zaczęłam wyciągać (wiem, to jeno jedna, mała bitwa, wojna będzie dłuuuuga i niekoniecznie wygrana) i ... padłam!! Niewielki kawałek jako tako oczyszczony a mój kręgosłup gdyby mógł to wyszedłby i dał mi w mordę!!!! Zrobiłam odbój, jutro dzwonię po sąsiada, niech się męczy!!!

Ty Brazunia a ile dajesz takiemu człowiekowi za skopanie ogródka? (ogródka :mad: bez dwuznaczności :lol:)

No za meterek to ile można dać, bo może ja bym tak jakiegoś małolata ze wsi poprosiła, żeby pole truskawkowe mi skopał, bo zarośnięte jak dziki busz....

Po ostatnim sobotnim kopaniu i małż i ja chodziliśmy, jak dwa cyborgi - jakbyśmy stawów nie mieli. Dwa zgrzybiałe dziadygi :lol2:. Mnie to nawet stopy bolały od naciskania szpadla :o i jakaś taka .......... przygięta byłam - żałosne :sick:

Może młodość by to kopanie zrobiła z większym efektem i mniejszymi konsekwencjami dla szkieletu :rolleyes::lol: