Agduś 30.03.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Możesz zastosować jej metodę, ale czy to na Twoje nerwy? Na moje na pewno nie - cholera jestem i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 30.03.2014 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 No pewnie, że na moje też nie, szlag mnie trafi już po dwóch dniach!!!! Trzeba coś innego wymyślić .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 30.03.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Będę myślała. A z innej beczki, choć też wychowawczej: http://www.psy24.pl/3-wychowanie-psa.html takie znalazłam do poczytania dla Ciebie. Pewnie to wszystko wiesz, ale może coś nowego znajdziesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 30.03.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Może dostawaj globusa bez duże G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 31.03.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Wszystko fajnie, tylko jak się tego Globusa dostaje? Jedyna instrukcja w "Nad Niemnem", ale też niedokładna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 31.03.2014 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Cholera, o czym Wy mówicie, jaki g(G)lobus???? Dołaczyłam do zakładek, bedę czytała w wolnych chwilach. Dzięki Agduś, wszystkiego to nawet Pan Bóg nie wiem:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 31.03.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 robi się tak: trzeba wentylować się na maksa z minutę- dwie a potem, jak się zaczną zawroty i ciemno (lub jasno) w oczach wystarczy wydawać dźwięki ach i och.. przetestowałam kiedyś na pani od historii, działa. Groziło mi pytanie a ja się założyłam, że przez cały rok nie będę odpowiadać ani nie napiszę żadnej klasówki / kartkówki. Wtedy było podbramkowo, ale jednak zakład wygrałam. Z piątką na koniec roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 31.03.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 A globus to nie to samo co migrena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 31.03.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Globus, gałka (łac. globus hystericus) – zaburzenie czynnościowe przewodu pokarmowego objawiające się wrażeniem obecności ciała obcego albo ściskania w gardle, które ustępuje podczas spożywania pokarmów lub picia płynów. Objawom tym nie towarzyszy utrudnione lub bolesne przełykanie i nie można ich tłumaczyć chorobą organiczną. Globus jest jednym z zaburzeń konwersyjnych[1].Zaburzenie to występuje u około 46% zdrowej populacji, najczęściej stwierdza się je w wieku średnim. Kobiety częściej odczuwają dyskomfort związany z globusem, choć występuje ona u obu płci w podobnym odsetku.Globus może być somatyzacją w zaburzeniach lękowych i somatoformicznych[2].Pacjenci skarżący się na globus, poza odczuwaniem ciała obcego (np. kluski, kęsa pokarmowego, kłębu włosów) w gardle, skarżą się również na: ściskanie w gardleduszenie drapanie Objawy ustępują podczas jedzenia lub picia i nie towarzyszą im zaburzenia przełykania. W jednym z badań stwierdzono, że 95,5% pacjentów zauważa związek między wzmożonym napięciem emocjonalnym a nasileniem objawów choroby[3]. Globus rozpoznaje się na podstawie kryteriów rzymskich III. Początek objawów musi występować co najmniej 6 miesięcy przed postawieniem diagnozy. Konieczne jest spełnienie wszystkich poniższych warunków przez co najmniej 3 miesiące: Okresowo lub stale występujące odczuwanie obecności ciała obcego w gardleObecność tego objawu tylko w okresie międzyposiłkowym Brak dysfagii i odynofagii Wykluczona choroba refluksowa przełyku Wykluczona na podstawie badania histopatologicznego choroba organiczna powodująca zaburzenia motoryki przełyku Nie ma skutecznego leczenia farmakologicznego. Zaleca się poinformowanie chorego o łagodnej naturze choroby i jej istocie, co często powoduje uspokojenie chorego i złagodzenie dolegliwości. W przypadkach gdy globus jest objawem depresji, poprawę może przynieść leczenie antydepresyjne[4][5].Na globus chorowała Emilia Korczyńska, jedna z bohaterek powieści Nad Niemnem Elizy Orzeszkowej[6]. A ja myślałam, że Orzeszkowa to wymyśliła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 31.03.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Sipatko, ale co robisz z tą sodą, na wilgotną szmatkę sypiesz...? Czy moczysz szybę kominkową i obrzucasz sodą? Jak komu wygodnie Depsiu Można sodą w szybę ale można też szybą w sodę Szmatka tyż może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 31.03.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Wszystko fajnie, tylko jak się tego Globusa dostaje? Jedyna instrukcja w "Nad Niemnem", ale też niedokładna. Może i niezbyt dokładna ale świetnie pokazana, myślę, że Braza da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 31.03.2014 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 No teraz mądrzejsza jestem, chociaż żeby zrozumieć w pełni to co Agdus przytoczyła trochę się nagłówkowałam Myslicie, że taki g(G)lobus to podziała??? Musze kiedys spróbowac ... Zdurniałam dzisiaj całkowicie, poszłam do ogrodu i zaczęłam czyścić wokół malin, bo zarośnięte straszliwie a i liści od cholery. I kretynka stwierdziłam, że skopię wszystko, na co mi tam tyle trawy wokół tych malin .... Skopałam trochę, mendy perz i podagrycznik zaczęłam wyciągać (wiem, to jeno jedna, mała bitwa, wojna będzie dłuuuuga i niekoniecznie wygrana) i ... padłam!! Niewielki kawałek jako tako oczyszczony a mój kręgosłup gdyby mógł to wyszedłby i dał mi w mordę!!!! Zrobiłam odbój, jutro dzwonię po sąsiada, niech się męczy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 01.04.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Niewielki kawałek jako tako oczyszczony a mój kręgosłup gdyby mógł to wyszedłby i dał mi w mordę!!!! Zrobiłam odbój, jutro dzwonię po sąsiada, niech się męczy!!! I to jest słuszna koncepcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 01.04.2014 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Jestem zniesmaczona, znowy zimno:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 01.04.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Noooo... cholera:mad:... a już było tak ładnie:rolleyes: Dobrze, że zaczęłaś... nie będziesz musiała tłumaczyć ozo Ci chozi:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 01.04.2014 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Maliny widac więc jest szansa, że tezarośniete się uchowają, przy tym chłopaku mają szansę. Znam takiego, który wyciął by wszystko w pień, bo kazali skopać ten kawałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 01.04.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Ty Brazunia a ile dajesz takiemu człowiekowi za skopanie ogródka? (ogródka bez dwuznaczności ) No za meterek to ile można dać, bo może ja bym tak jakiegoś małolata ze wsi poprosiła, żeby pole truskawkowe mi skopał, bo zarośnięte jak dziki busz.... Po ostatnim sobotnim kopaniu i małż i ja chodziliśmy, jak dwa cyborgi - jakbyśmy stawów nie mieli. Dwa zgrzybiałe dziadygi . Mnie to nawet stopy bolały od naciskania szpadla i jakaś taka .......... przygięta byłam - żałosne Może młodość by to kopanie zrobiła z większym efektem i mniejszymi konsekwencjami dla szkieletu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 01.04.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Sipatka to tak trochę jakbym o nas czytała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 01.04.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 trzeba łapać młodego i proponować, żeby zapłacił za możliwość skopania ogródka tyle, co płaci za wejście na siłownię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 01.04.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 no ciekawe ilu chętnych znajdzie:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts