Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proszek na mrówki działa na mrówki. Nie wiem co prawda, jak i czy działa na inne owady, również pożyteczne, ale mrówek dzięki niemu się pozbywam na czas jakiś, przynajmniej. Cholery można dostać gdy się widzi te rujnujące wszystko sfory mszyc, niestety!

Jakoś tak bleee jest na dworze i spac mi się straszliwie chce. Chyba sobie utnę komarka ...

Maxi - jakbyś miała berberysowe bździnki to ja chętna jestem na każdą ilość, absolutnie każdą - potrzebuję zasieki kolczaste wokół grządek na polu posadzić, a grządek na polu jest baaaardzo dużo.

Tak więc absolutnie każda bździnka znajdzie miejsce i troskliwą opiekę! :D

Nie ma sprawy Depsiu( jest kolegium;)).

Jutro wybiorę się na obchód i jak pozbieram towarzycho zaraz Ci umyślnym prześlę.

U mnie też słońce zabrali ale w miarę ciepło, to nie apeluję;)

A żółte mrówki nie dość że szpetne to jeszcze strasznie piecze po ugryzieniu.

Tak jak Braza pisze, proszek na mrówki zabija mrówki, nie tyka roślin.

Edytowane przez Maxtorka

Oj mnóstwo... Mrówki i ślimory nie dawały za wygraną u mnie na początku marca...:( kurcze ale powiem szczerze, że jestem w szoku bo u mnie z kolei tylko Bros na takie że tak powiem męczydła zawsze działał. A czego używałaś? ja na mrówki używałam w tamtym sezonie Mrówkofonu (trochę barwi kostkę ale skuteczny) w tym sezonie kupiłam proszek na mrówki bo mrówkofonu akurat nie było i zobaczymy jak będzie, a na ślimaki od niedawna używam snakolu i zauważyłam, że jest ich mniej.

Ślimaki ekspediuję za płot, z mrówkami żyję w zgodzie - one mi nie wadzą, ja im. No czasem, kiedy przekopuję grządki, rozwalę przy okazji jakieś gniazdo, ale myślę, że jakoś sobie potem radzą. Nie zauważyłam, żeby w okolicach opanowanych przez mrówki było więcej mszyc, więc mogę mieć ogród bez chemii przeciwmrówkowej. Chyba mój jest najbardziej eko!

Ja wiem na pewno, że lanie wrzątkiem to ściema, w nosie to mrówy mają.

Staramy się po prostu rozkopywać im gniazda i wywalać larwy z matką, żeby nie mogły się odnaleźć.

Czasem proszek do pieczenia podziała, ale nie na długo...

Nie cierpię mrówek, NIE ZNOSZĘ ICH!!!

Mszyce miałam jednego roku na łubinach. Potraktowałam je płynem do garów, ale chyba przegięłam, bo padły i mszyce i łubiny. Mszyce chyba przekazały wiedzę o nieprzyjazności tego miejsca innym, bo nie wróciły. Natomiast wracają czasem zielone gąsieniczki - wielbicielki wierzb. Szare mydło rozprawia się z nimi skutecznie, ale to ich niczego nie uczy. Na szczęście wierzby są przed domem, a wszystko, co jadalne, za domem, więc ta "chemia" mydlana nie dociera do jedzenia.

gąsienniczki to mam na agreście. I niestety, to mój ulubiony krzak a albo nie ma agrestu bo nie taki rok, albo motyle. Tylko, że ja z pęsetą siedzę i wybieram! Slimaki też zbierałam pęsetą w ubiegłym roku i w piwie topiłam. Czyli ja jestem najbardziej eko :o

Muszę wreszcie agrest posadzić. Miałam już, ale zmarniał. Za to porzeczki owocują pięknie! I czerwone i białe. Czarnych nie lubię - tylko przetwory, ale tych nie umiem robić.

Nie wiem, czy szare mydło (takie zwykłe w kostce) nie jest eko.

PS Braza, dla sąsiada: http://www.niepolomice.eu/pl/news_show.php?readmore=6309

Edytowane przez Agduś

Ja wiem na pewno, że lanie wrzątkiem to ściema, w nosie to mrówy mają.

Staramy się po prostu rozkopywać im gniazda i wywalać larwy z matką, żeby nie mogły się odnaleźć.

Czasem proszek do pieczenia podziała, ale nie na długo...

Nie cierpię mrówek, NIE ZNOSZĘ ICH!!!

No coś Ty Depsia???

Przecież to sama natura:rolleyes:... jak ten pier...ony kret co mi borówki wykopał!!!:mad::rotfl: