Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas też są najzwyklejsze sosnowe dechy na tarasie domowym, Jejtek nam zrobił ten taras prawie sam.

Mają szczeliny, żeby po deszczu obsychały i przewiew miały, trzeci rok służą po zwykłym pomalowaniu impregnatem jakimśkolwiek - nie ma śladów zużycia.

Warto!

Rowki nie służą aby brud i piasek w nie wchodził, tylko aby się nie wyginały.. z wierzchu mają być rowki drobniejsze i pod spodem mniej ale też muszą/powinny być rowki.. jak ich nie ma to może się z deski kołyska robić... dlatego też po dwóch stronach deski wkrętami się przytwierdza do stelaża...

Kiedyś na all widziałam nie bardzo drogiego modrzewia polskiego.. wystarczy polski.. i olej na to.. cokolwiek...

U nas też mąż robił taras sam.. no z pomocnikiem od robót nieskomplikowanych , co by za niego i z nim nosił cięższe rzeczy...

Praca nie bardzo skomplikowana...

Ja mam najzwyklejsze sosnowe dechy - najtańsze były. Są szpary pomiędzy, ale pod taras zaglądaliśmy tylko raz w poszukiwaniu królika.

U nas też są najzwyklejsze sosnowe dechy na tarasie domowym, Jejtek nam zrobił ten taras prawie sam.

Mają szczeliny, żeby po deszczu obsychały i przewiew miały, trzeci rok służą po zwykłym pomalowaniu impregnatem jakimśkolwiek - nie ma śladów zużycia.

Warto!

Ja mam tak samo sosnowe gładkie ze szczelinami pomiędzy nimi... chyba świeżym olejem je w tym roku przelecę coby się błyszczały, bo tak poszarzały jakoś :rolleyes:

taras zewnętrzny mam z wylewnych płyt betonowych (pomalowany specjalną farbą) oczywiście z "rowkami" pomiędzy nimi wysypanymi drobnym kamieniem by deszcz swobodnie spływał

taras wewnętrzny ceramiczny

ps - fotki gdzieś na fejsfucku :)

Brazula:

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=kosiarka+spalinowa+hecht&search_scope=&bmatch=s0-o-0401

Nam polecono tą firmę - czeska, niezłe ceny, jest serwis.

Dostawa przez firmę z Allegro błysk.

My kupiliśmy elektryczną (choć plan był - spalinowa) bo mamy nierówny teren i do omijania różne rzeczy typu krzewy, drzewa (spalinowa ciężka, nawet z napędem i "nieruchawa, tzn. słabo "manewrowalna"). A ponieważ do koszenia mamy dużo, jak wiadomo, to będzie łączona z kosą elektryczna (którą mamy).

Dzięki Arniko!

Sipatka, cfaniaku :lol2: Szukam i szukam ... pewnie wybiorę najtańszą z opcją mulczowania i już. W tej chwili nie stac mnie na porządną, a jakąś mieć muszę.

Nasza ma mulczowanie, ale nie bardzo wiem czym ono się różni od ścinania bez wrzucania do kosza :rolleyes:

No chyba, że nie umiemy przełączyć na odpowiedni tryb bo instrukcję, jak zwykle, diabli wzięli :mad:

my mamy taras betonowy z plytkami. drewno mi sie podoba ale nawet w nowym domu takiego nie zrobimy, bo niestety ale trzeba konserwowac a nam sie nie chce mebli poolejowac, kratek, domku, donic a co dopiero bujac sie z tarasem. i wcale tak nie jest jak u ciotki Arniki ze co chwila trzeba myc plytyki ;) raz na jakis czas splukujemy szlauchem, nie jest goracy tylko przyjemnie cieply (nawet od tej poludniowej strony) w cieniu wychladza sie na nim mlody bialy, a w sloncu wygrzewa sie duzy bialy. nic nie zielenieje od mchu.

w nowym domu chcemy taras zrobic z plyt tarasowych z libetu, maja piekne produkty.

Jagoda, dziękuję bardzo. Jeśli masz tego za dużo to ja zawsze chętnie ... Czy ten wybarwiony to lubi bardziej nasłonecznione miejsca niż zwykły?

Co do tarasu ... raczej jednak drewno, jak pisałam. Chociaż te płyty libet są ładne ... U mnie jeszcze w grę wchodzi to, że Tyrionowi jest gorąco, zawsze i bardzo! Na płytach nie wyrabia, chowa się do wiatrołapu albo idzie na trawę - z ociąganiem, bo lubi leżeć blisko nas.

Gagatko, dzięki za linka. Oglądałam te kosiarki i wzbudziły moje zainteresowanie. Na razie chyba będę mogła zamiast kosiarki kupić nowy odkurzacz, bo stara sąsiad uruchomił. Jeśli tylko ten sezon jeszcze pociagnie to będę wygrana!!!

A teraz njus : mam cudownie śliczny rozpiździaj w wiatrołapie!!!!!!:lol2:

Braza, dechy na tarasie zawsze kojarzyły mi się z luksusem.

Piękna im odmówić nie sposób.

U siebie mam płytki.

Ale dlatego, że ściany tarasu mam w dechach i gdyby jeszcze podłoga,

to za wiele szczęścia na raz.

Ale gdyby ściany były z tynkiem, to podłoga na bank drewniana.

Też właśnie kupiliśmy odkurzacz, ten Elektrolux :)

Najpierw chciałam zupełnie inny, ale kupiłam ten, bo:

1. Ma baaardzo długi kabel i dłuuugą rurę - przedtem musiałam w połowie przełączać kabel (denerwujące) - supr sprawa!

2. Ma worki! Ostatnio miałam bezworkowy (pamiętam, że Brazka też) i początkowo mi się podobał, ale - wyciągnie i wywalanie śmieci w otwartym pojemniku wydaje się mniej higieniczne, niż wyjęcia po prostu całego worka (zamyka się sam) ze śmieciami zamkniętymi w środku, mniejszy kontakt z samymi smieciami no i wywala się zamknięty worek do kosza a nie stertę śmieci oraz ten bezworkowy wydaje mi się, że bardziej smrodził w pomieszczeniu niz workowy (jednak śmieci trafiaja do wora..). Ale może taki miałam model.. W każdym razie teraz "przeprosiłam się z workami, a elektrolux ma standardowe i wystarczy kupić tej firmy, żeby pasowały.

3. Jest mały i lekki ale wystarczający na mój dom, a łatwo się go przenosi i ma takie cóś co się nazywa "parkowanie rury" ;) najpierw myślałam, że to jakiś bzdet ale okazało się bardzo przydatne (rurę po pracy zaczepię się na specjalny zaczep w pionie za odkurzaczem , całość zajmuje wtedy mało miejsca i razem bardzo łatwo się przenosi jedną ręką.

3. Lubię tę firmę u odkurzaczy (kojarzy mi się :))

4. Mój ma śliczny czerwono-pomarańczowy kolor i le[piej mi się nim sprząta bo mnie rozśmiesza :) oraz jest tani i nie ma dziwnych, niepotrzebnych wg mnie dodatkowych "magicznych" "super-extra-power" końcówek.

1-AGDELCODK0121_1.jpg

No ale żeby nie było - to jest tylko moja opinia :yes:

(żeby nie wyszło, że tym handluję..:sick:)

Poza tym wielu nie będzie odpowiadał, bo z workami, bo za mały itp..

Poza tym to TYLKO ODKURZACZ :lol2:

(jak mówi mój kolega - zakurzacz, bo odkurzacze to TYLKO RAINBOW...czy jak im tam...)

Ale ale - może mi ktoś zapłaci za tą LAURKĘ?? Producent? Handlowiec??

Mogę napisać dowolną ilość :cool: