Moose 13.06.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Studnię masz zamiar zdemolować do imentu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 13.06.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 A już się cieszyłam, że puchatą kulkę u Was spotkamy! Braza, poproś Młodą, żeby Cię wkurzyła - łatwiej będzie demolować betonowe kręgi! Ciekawa jestem, kiedy obudowę rozwalisz - obstawiam, że goły beton może lepiej wyglądać niż ona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 13.06.2014 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Już dawno bym ją rozwaliła, ale tam prąd jest!!! Bedzie do imentu, nie wiem jak wysoko sięga beton się okaże po rozwałce. Kulka będzie na wiosnę, gnidę musimy jeszcze trochę okiełznać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 13.06.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 No jak co to jest tam na ostatnim zdjęciu - wygląda na kwitnący dobrze wyrośnięty pospolity leśny rozchodnik! Kocham tę roslinkę, nic mu nie jest w stanie zaszkodzić i zrobić krzywdy, rośnie wszędzie i zawsze! Studnia... a rozwalaj ją sobie! Nie pamiętam- to atrapa czy tam woda jest? Bo jak woda jest, to pompa do środka, długi wąż i... darmowe podlewanie ogrodu. My tak często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 13.06.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Prąd jest w kablu, kabel można ominąć... No nie, żebym Cię do takich prac zachęcała, ale skoro tylko taka drobna przeszkoda Cię zniechęca do kontynuowania działań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 13.06.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 hmm a mnie sie studnia podobala, nie rozwalalabym jej a tylko odnowila i jakos ladnie zagospodarowala. do tego jesli "czynna" to tym bardziej warta zostawienia. no ale moze ja nie znam realiow w brazoczysku roslinnosci jeszcze nie wyslalam, za duzo bolu ostanio przemysliwuje kto mi zastrzyk w niedziele zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 13.06.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Moja studnia dużo paskudniejsza ale i tak nie mam pomysła na poprawę jej urody oprocz obsadzenia winoroślą czy czymś tam ... na razie marnie mi idzie mam 2 wąsy tego czegośtam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 14.06.2014 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Wody w studni tyle co kot napłakał, ani razu nie udało się skorzystać. Zasypywać nie mam zamiaru, się zobaczy, do furii mnie jednak doprowadzał jej wredny wygląd! Agdus, właśnie nie bardzo wiem, jak te kable ominąć, bo one dziwnie jakoś tak są zamocowane. Może jutro pomyślę, aktualnie wpadłam w szał projektowania szafy do wiatrołapu, zabudowy dla psiaków i szafy do sypialni Jestem w transie, więc studnia poszła w niełaskę TARcia, spoko, przeżyję. Najważniejsze, żeby Ciebie boleć przestało!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 14.06.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Ta studnia rzeczywiście urodą nie powalała. Na zdjęciach z daleka może owszem, ale z bliska i na żywo zdecydowanie nie. Jeszcze póki ledwie wystawała zza rabarbarów, można było sobie wyobrażać, że po przemalowaniu mogłaby jakoś wyglądać. Jednakowoż przeprowadzka rabarbarów do Niepołomic obnażyła braki w studziennej urodzie.Zasypywać to by mi się nie chciało - taniej pewnie wyjdzie kupić pokrywę betonową (kręgi chyba typowe są), przykryć na wysokości poziomu ziemi i albo usypać na niej zgrabną mogiłkę, albo postawić doniczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.06.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Skoro studnia jeszcze nie do końca usunięta, to może przemyśl sposób na jej zamaskowanie i wykorzystanie Co byś powiedziała na takie coś? Pozostałości po studni potraktuj jako „fundament”. Obłóż je zwykłymi kamieniami z okolicznych pól i własnego terenu. Na pewno masz takie. U mnie znajdowały się nawet całkiem pokaźne. Pewnie widziałaś na fotkach z mojego ogrodu - ani jednego nie kupiłam Na allegro jest firemka, chyba spod Gdańska (pewnie są i inne), która sprzedaje cięte w plastry kamienie polne. Z tego można ułożyć płaszczyznę w trawie i przy niej postawić drewnianą pergolkę, żeby np. glicynia, clematis, albo coś podobnego mogło się wspiąć. W zagłębieniu pomiędzy kamieniami i z tyłu (tu na fotce rośnie coś liściaste) posadziłabym kompozycję z traw ozdobnych. Na zdjęciu są jakiś Miscanthus sinensis (posadziłabym 'Gracillimus' albo 'Silberfeder'), Muhlenbergia capillaris (różowa chmurka kłosów) i Leymus Arenarius „Blue Dune” (wydmuchrzyca jest ekspansywna więc wymaga ogranicznika, ale ma błękitnawe liście). Możesz dać też Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster' – będzie przepięknie przebarwiać kłosy jesienią na ognisty rudy kolor. Jako niskie wypełnienie pomiędzy trawami można posadzić Carex „the Beatles” na obrzeżu, a wewnątrz kompozycji inne turzyce. Są zimozielone i zakryją dziury wiosenne zanim wysokie trawy odbiją. Kawałek żwirowego kamieniska można przeznaczyć na fontannę w obiegu zamkniętym. Trawy lubią wilgoć szczególnie wiosną, choć w suszy nie giną. Fontanna jest łatwa do wykonania samodzielnie. Jeśli nie fontannę to może taki fire pit. Takie stojące o średnicy 80 cm można kupić na allegro. W trawach i przy fontannie jakieś światło i będzie bosko A pod pergolą drewniana ławeczka – najlepiej takie cudeńko jak nabyła TAR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 15.06.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 akurat te firme znam, wystawiali sie na targach ostatnich ogrodniczych, piekne rzeczy w kamieniu robia, wzielam sobie katalog, niestety ceny mnie powalily, jedna z kompozycji ktora mi sie podobala 25 tys. nie stac mnie. ale naprawde cuda wianki z kamieni robia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.06.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 TAR, mówisz producencie Twojej „ławeczki”? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 15.06.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 mowie o tej firmie od kamieni piekne wyroby maja w ofercie a jakie skalniaki i suche strumienie:jawdrop:to robi dwoch mlodych chlopakow, jeden z zacieciem artystycznym drugi pomagier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.06.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Te fotki co wstawiłam to hamerykańskie z Houzz. Trawy są z Sunset Park Residence (projekt i wykonanie Griffin Enright Landscape), a te gdzie kamienie i fire pit wkopany w żwir to z firmy Peterson Property. Daj linka, bo ciekawa jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 15.06.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 wiesz co musze odszukac katalog, a to bedzie czasu wymagac, ciezko ich znalezc w necie chyba nie maja swojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.06.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 jak by Ci się udało, ale bez napinania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 15.06.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 obiecuje ze poszukam tylko niech te plecy mi sie troszke naprawia do robienia porzadkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 16.06.2014 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 O rany, Pestko, ale cuda!!!! Dzięki serdeczne, przemyśle na pewno bo warto!!! Moja stoi na samym środku placyku pomiędzy domem a ogrodem zwanym radośnie warzywnym, tuż obok pyszni się tawuła majowa, moje cudo i duma (duma, bo udało mi się jej nie zmarnować) jakoś to trzeba zgrać! Studnia nie ma kręgów:o Jest wybudowana z cegły na całej głębokości, przynajmniej tak to z góry wygląda. Na górze jest absolutny miszmasz: cegły, pręty zbrojeniowe i masa betonu, która swobodnie na most by wystarczyła!!! Wczoraj rozebrałam ją prawie do końca, omijając kable z prądem jak zarazę, pod deskami zabezpieczającymi wlot do studni wielki koszmarny galimatias. Co nieco udało mi się rozpi... ale reszta szczególnie z betonem, trzyma się twardo!!! Tu mocnego chłopa trzeba albo młota, ja nie dam rady!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.06.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Przypomniało mi się, że powinnam zrobić zdjęcia kurnika - mam wobec niego pewien plan, warto byłoby udokumentować przemiany. Przez Ciebie mi się przypomniało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.06.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Braza, znakomite miejsce. Jeśli coś tu zrobisz, jakąś kompozycję, to będziesz mieć ładnie oddzieloną część użytkową od wypoczynkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts