Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

No ale to ja, a Młoda ma dopiero 17 lat! Ja w jej wieku w ogóle kawy nie piłam!

o ile pamiętam, jeszcze rok-dwa temu nie pijałaś kawy i natrząsałaś się z nas :D

Moja młoda też zaczęła kawę pić, ale tatuś ją zniechęcił. Stwierdził, że kawę piją dorośli a dorośli sami jeżdżą do szkoły tramwajem. Jak ich nie stać na własny samochód, oczywiście. Córcia szybko zrezygnowała z kawy na rzecz bycia wożoną. Nie podpadać tatusiowi, to i kanapeczkę rano zrobi i zawiezie...

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PS. Czy naprawdę ostatnim opublikowanym odcinkiem Uroczyska był ten specjalny? Bo w takim razie ja mam napisany i nieopublikowany jeszcze kawałek w komputrze.

Ja mam właśnie odcinek specjalny jako ostatni, a mam wrażenie, że ściągnęłam wszystko. Albo nie publikowałaś ... albo ja nie ściągnęłam, teraz zanim to znajdę to się pewnie prędzej zestarzeję ...

No może rzeczywiście nie opublikowałam, bo te wklejane na forum zaznaczałam innym kolorem, a ostatni fragment mam czarny.

.

o czym wy mowicie?????

ps. Malka ma zywice, ja podrecz choc ona ostatnio nie bywa, moze na priva.

Ja tam lubię płytki.

Żywice poliuretanowe znam dobrze, bo skorupy jachtów laminatowych są właśnie z takich żywic robione i wiem, że prędzej czy później paskudnie matowieją.

Zlewozmywak taki też miałam, wanny tzw. akrylowe u koleżanek.

To wszystko matowieje, im bardziej czyszczone, tym szybciej.

Zdecydowanie wolę rozwiązania tradycyjne, czyli płytki, ale... wybieraj, Braza, co lubisz, bo w końcu to Twoja łazienka.

Może i żywica matowieje .... czytając opinie ludzi, którzy użytkują takie podłogi już kilka lat nie doczytałam się o tym matowieniu, ale ... jednak aktualnie to dla mnie jedyna alternatywa dla płytek. Mam płytki w łazienkach (sic!) i dośc - fugi bleeeeee!!! Płytki w wiatrołapie mają fugi szare to i syfu nie widać, a łazienkę chcę jasną, przecież szału dostanę!!!!!

Prababko, Agdusie robili sami żywicę w łazience, mam kogo w razie czego molestować;) A p. Andrzej to jest naprawdę dobry fachura, jeśli stwierdzi, że nie poradzi sobie z tym to się nie podejmie i wtedy ..... wołam Agdusiów na pomoc!!! Jak Go jednak znam to wyczyta wszystko o żywicach i jakiś efekt będzie!

TARcia, Agduś 2 albo 3 lata temu pisała powieść z nami czyli forumowiczami tutaj zaglądającymi, w rolach głównych. Cudne to było i żądamy kontynuacji!!! Mogę podesłać na maila do poczytania, jeśli oczywiście nasza autorka zezwoli ....

Młoda nieszczęśliwa trochę, bo kanapki wyjechały, tfu, Tatuś wyjechał i kanapek rano nie będzie jak sobie sama nie zrobi:D Kawy nie pija, twierdzi że to paskudztwo .... no cóż, o gustach się nie dyskutuje ....

Gosiek, nie mam pojęcia jak długo śmierdzi, muszę zapytac Agduś. O ile jednak pamiętam, to Oni nie musieli się z domu wyprowadzać .... Agduś, ratunku!!!!!

Braza,ja tylko gadam,nie atakuję:D Sama chętnie poczytam co powie Agduś:)W epoksydowych wiem,że chodzi o odparowanie ksylenu-to wściekły rozpuszczalnik.Nie ośmiele się napisac jak długo wietrzeje w czyimś pomieszczeniu,jemu pewnie wystarczy doba???ale jak kto jest uczulony,skąd to mi wiedzieć?

Wieźliśmy kiedyś zapakowany ksylen w kombi-nam nic,mały miał b. ciężką alergię stawowo-pokrzywkową.Z ksylenem trzeba b. ostrożnie:(

TAR-cia obszerniej niż Brazula Ci wyjaśnię o co kaman z powieścią;) jak Brazula kombinowała z nabyciem posesji to Aguś zaczęła pisać powieść w odcinkach pod tytułem Uroczysko, normalnie człowiek na kolejny odcinek czekał jak dziecko na Gwiazdkę:rotfl: no fantastycznie się czytało i też się domagam kontynuacji, a i Brazula ja bym też na emalję poprosiła coby odświeżyć ;)

Czekam na wypowiedź Agdus jak na zbawienie, no bo jak mi ma śmierdzieć 3 lata to ... chyba się zastanowię!!

Prababko, ja tam nie przyjęłam tego jako ataku, co Ci po głowie chodzi ...???:D

TARcia, jeśli prędkość (powalająca) mojego internetu pozwoli, to za chwilę wyślę ... Wusia dobrze napisała, na kolejny odcinek to się po prostu CZEKAŁO!!!

Primo po pierwsze miałam zamiar zaproponować powtórkę wszystkich odcinków, zaczęłam czytać od początku (daleko nie zdążyłam dotrzeć) i już widzę, że drobnych poprawek wymaga. Zastanawiam się czy założyć osobny wewątek np. w Hyde Parku czy wklejać od nowa po kawałku tutaj. Jak wolicie? Te stare szybciutko jeden po drugim, bo poprawki szybko pójdą, a później nowe w miarę powstawania. Znalazłam w kompie, mam wszystko tak, jak było pisane, a nie kopiowane z foruma, więc na pewno niczego nie pominę.

A teraz o smrodach - na razie mogę się wypowiadać tylko o epoksydowej, bo tylko taką zrobiliśmy. Wylewaliśmy w łazience - małe pomieszczenie, jakiś zapaszek pamiętam, ale nie żebym miała ochotę stamtąd uciekać, czy żebym źle się czuła. Nie był ostry, żrący, drażniący ani nawet charakterystyczny, teraz nie pamiętam go i nie potrafię opisać. Drzwi do łazienki były zdjęte z zawiasów (z przyczyn technicznych), z domu się nie wyprowadzaliśmy... Nie pamiętam później żadnego szczególnego zapachu, który by nam przeszkadzał podczas schnięcia podłogi. Następnego dnia można było chodzić, ale pralkę wstawiliśmy dopiero po tygodniu, żeby się nie odcisnęła.

Andrzej twierdzi, że śmierdzą żywice poliestrowe, których używa się do budowy łódek (z matami z włókna szklanego). Może to te matowieją?

Faktem jest, że wylewkę mamy porządnie zrobioną. Przy nierównej podłoga wyjdzie... równa, bo żywica się samowypoziomuje, ale na pewno więcej jej wyjdzie na wypełnienie nierówności. Jeżeli więc podłoga bardzo podziabana, to lepiej i taniej najpierw zwykłą wylewką betonową ją wyrównać, a żywicę dopiero na nią. Na pewno trzeba mieć szpachelki różne i taki wałek z kolcami. Tyle sprzętu.

Ja tam nikogo nie namawiam - żeby później na mnie nie było! Ja tylko uzasadniam nasz wybór.

Edytowane przez Agduś

A ja proponuję jednak tutaj, w końcu to tylko dla wybranych jest .... Oki, żeby nie było, Agnieszka podejmie decyzję!!!

Dzięki Aga za informacje. Tez kojarzyłam, że się nie wyprowadzaliście. O poliuretanowej myślę, bo ona kolorowa jest, a na tym mi zależy.

Wusia, skoro Aga będzie wklejać poprawione to wysyłac????

Poprawiłam się - robiliśmy epoksydową, zamierzamy poliuretanową, śmierdzi poliestrowa. Mylą mi się te nazwy. Andrzej twierdzi, że kleje poliuretanowe nie śmierdzą.

Epoksydowa też może być kolorowa. My wybraliśmy przeźroczystą, żeby zatopić w niej piasek i muszelki.

W kuchni ma być poliuretanowa, bo kolorowa i elastyczna.

Na razie 1:1, czekam na głosy. Z jednej strony lepiej w komentarzach, bo rzeczywiście kto nie zna kontekstu, ten nie zrozumie, zz drugiej strony nie rozmyje się to? Z zresztą poprzednio sobie poradziliście z połapaniem się w kolejności, to i teraz dacie radę... Jutro mogę nie mieć czasu wieczorem, ale pojutrze postaram się już pierwszy poprawiony wrzucić.