Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nic to nie da :D

pies dojrzewa sam do czystości, instynktownie. Moja dojrzewała długo. I żadne grożenie ani wywalanie tego nie zmieni. No, chyba że o tyle, że jak bedzie na dworze i akurat jej się zachce, to zrobi i może nie zrobi w domu

Ano dokładnie tak, jak mówi Ewa! Rozmawialiśmy z trenerką i delikatnie, w granicach rozsądku oczywiście, ograniczamy jej wodę, bo jak dotąd to piła często (mało) i ... efekt był porażający. Dzisiejsza noc pokazała, że to jest jakieś wyjście zobaczymy, czy na długo. I chociaż dobrze wiem, że taki szczylek to niepowtarzalny okres w życiu psiaków, szczególnie dużych ras, to bardzo, bardzo chcę, żeby już podrosła :D

Już kiedyś pisałam o qpowaniu psim...

Greya chwaliłam bardzo głośno i wylewnie za każdym razem, kiedy tylko uprzejmy był się załatwić i kiedyś w lesie Gruby wali qpsztala a ja się "zachwycam": piękna qpa, super!!! a z krzaczorów wyłazi jakiś facet... żebyście widziały jego minę... :rotfl:

Ja dostałam ataku śmiech a gość oddalił się z niesmakiem a nawet pewną dozą odrazy ;)

Nie mniej jednak skutkiem chwalenia mojego, jest to, że Gruś robi jedną i drugą potrzebę niejako " na żądanie", co czasem jest bardzo potrzebne przy ograniczonym czasie spacerku :yes:

Ja z tej szkoły co to wyrazić oburzenie należy po czym delikwenta natentychmiast za drzwi, żeby miał pogląd na sprawę.

Zwykle działało.

Mówię oczywiście o psach, z którymi dorastałam, psach myśliwskich mojego Taty.

Temat jak każdy inny, a ponieważ na czasie to i podłapany :D

Na razie wygrywamy ... ciekawe, jak długo! Dezapobrata a nawet już nawet pewna brutalność dżówno dawały, ograniczenie wody i wyprowadzanie po każdym napiciu się lub dłuższej zabawie dają więcej.

Cholera, kupiłam w pierdonce cukierki .... i pożeram je w ilościach zastraszających takie dobre!!!!!

Oj przestańcie, bo sobie zaraz walnę porządną porcję lodów z moją ulubioną polewą (Adwokat)! I będę gruba!

Chwalenie za lanie na polu działa lepiej niż ganienie za lanie w domu. W dodatku nie da się przy tym niczego zepsuć zbytnią gorliwością. No może poza opinią u sąsiadów...

A nauczenie psa załatwiania się na komendę to dla mnie mistrzostwo świata!

Trudno będzie ją "otworzyć", zważywszy na jej poprzednie życie i dzikość kompletną.

Uzyskaliście i tak niesamowity postęp, nie wspominając o tym, że po prostu uratowaliście jej życie.

Może, gdyby była wciąż hołubiona, tulona, miziana, nie wiem...

Ale jest jasne, że nikt nie ma czasu ani możliwości siedzieć nad psiakiem i poświęcać większość doby na utulanie suki.

A Wy wykonaliście ogromną pracę nad nią i dokonaliście niemożliwego - oswoiliście i udomowiliście kompletną dzicz. :hug:

Ja miałam psa znajdę. Tak "normalnie" to zaczął się zachowywać po -o ile pamiętam- 3 latach najwcześniej. Normalnie, to znaczy jakby zrozumiał wreszcie, że tu jest jego dom. Bo wcześniej żył tymczasowo, jakby ciągle czekał, że go wyrzucimy. Albo sam uciekał.