Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

poznałam ścianę, bo koło niej się szło do czereśni :D

Masz fajnie, bo na razie wszystko jest małe i takie wypielone i kwiatki stoją karnie w szeregu. U mnie też tak było. A teraz rośnie i rośnie i chwasty rosną , to co miało być małe zrobiło się wielkie i nie ma miejsca i się rozmnaża i w ogóle lubię swój ogród ale coś za bardzo jest absorbujący :mad:

Mój wręcz przeciwnie - im bardziej zarośnięty, tym mniej uwagi potrzebuje. Byliny się tak rozszalały, że w niektórych miejscach chwasty nie mają szans. Ja tylko muszę czasem z bólem serca wyrywać zbyt ekspansywne kwiatki, które sama sadziłam, bo włażą mi na inne i je zagłuszają. Pod tym względem bezbłędne są oba rodzaje żółtych (nie wiem, jak się nazywają), goździki, rozchodniki, barwinki i jeszcze różne inne, co to nie wiem, jak się zwą.

No czasem się dzielę, jeżeli jest z kim, ostatnio przesadziłam, a czasem wyrzucam.

Wpadnij, to się podzielę.

Dzisiaj zauważyłam, że mi strasznie barwinek, ten fioletowy, zwiądł był. No w ostatniej chwili zauważyłam. Podlałam i mam nadzieję, ze odżyje. Ale czemu miał tak sucho, skoro wczoraj przez 10 minut lało?

Nie martwi mnie wielkość roślin, robię to co Agduś: gdy się za bardzo rozszaleją, wyrywam i albo sadzę w inne miejsce albo ... hmyyy ... do lasu. Daję im szansę! Gdzie się da kładziemy agrowłókninę albo sadzę okrywowe, dąbrówka w niektórych miejscach to totalnego pier...olca dostaje! Zastanawiam się, czy nie dziabnąć lekko od góry (jesienią, oczywiście) tego czerwonego perukowca, straszliwie wydoki się robi!

Jedne czereśnie szlag trafił. Pięknie sie zawiązały, zaczęły dojrzewać ale ciągle było sucho i upalnie i nagle jak nie przywaliło deszczem ... 3 dni lało cały czas praktycznie a efekt był taki, że czereśnie w oczach dosłownie pękały i gniły. Ciekawa jestem, czy ta późniejsza mniej oberwała czy mogę się tylko oblizać ...

U nas w tym roku niewiele owoców było na czereśniach, a tymi, które były, podzieliły się z nami sroki. I wcale nie przeszkadzała im siatka, którą Andrzej założył na jedno z drzew. Fakt, że trzepotały trochę beznadziejnie, kiedy się spod niej usiłowały wydostać, ale co zeżarły, to ich.

Nie martwi mnie wielkość roślin, robię to co Agduś: gdy się za bardzo rozszaleją, wyrywam i albo sadzę w inne miejsce albo ... hmyyy ... do lasu. Daję im szansę! Gdzie się da kładziemy agrowłókninę albo sadzę okrywowe, dąbrówka w niektórych miejscach to totalnego pier...olca dostaje! Zastanawiam się, czy nie dziabnąć lekko od góry (jesienią, oczywiście) tego czerwonego perukowca, straszliwie wydoki się robi!

Jedne czereśnie szlag trafił. Pięknie sie zawiązały, zaczęły dojrzewać ale ciągle było sucho i upalnie i nagle jak nie przywaliło deszczem ... 3 dni lało cały czas praktycznie a efekt był taki, że czereśnie w oczach dosłownie pękały i gniły. Ciekawa jestem, czy ta późniejsza mniej oberwała czy mogę się tylko oblizać ...

perukowca nie dziabaj na jesien tylko po kwitnieniu, na jesien nie zdazy zdrewniec przed mrozami i po perukowcu - tak ostatniej jesieni moja mama sobie narobila.

Oooo widzisz TARcia, dzięki za uprzedzenie!

Pada mam więc odbój. Drewno mi przywieźli i dzień wczorajszy spędziłam na zabawie w bierko-puzzle. Kręgosłup mnie opier...olił a ręce odmówiły współpracy tak więc z czystym sumieniem siedzę w chałupie i mam wszystko gdzieś! Po raz drugi napawałam się GoT-em ...no cudny odcinek!

Nic nie wiem o perukowcach. Natomiast ostatni odcinek Got rzeczywiście świetny. Wprawdzie krwi się polały jakieś straszne ilości, a ten, który niby taki mądry miał być, dał się podejść jak dziecko, ale ogólna wymowa była bardzo feministyczna i to mi się podobało.

ale liscie ma tylko peruczek brak?

to nie tnij w tym roku wcale. jesli perukowiec nie kwitnie to moze byc zle miejsce nasadzenia, za malo wapnia, malo slonecznie. moze kiepska sadzonka. w necie radza by perukowce ciac w polowie kwietnia ale nie jesienia. czesc swoich tak wlasnie cielam wiosna ale czesc cieta byla dopiero po kwitnieniu i dawaly rade za rok znowu kitnac.

u mnie te szatany rozsly bardzo mocno i silnie, w koncu wiekszosc oddalam jednej forumce :D

Edytowane przez TAR

Mój płot to już nawet nie pyskował ... on się rzucał!!!

Swojego perukowca cięłam ostatnio jakieś 3-4 lata temu i to pewnie bliżej wiosny, bo jesienia to już mi się za wiele w ogrodzie robić nie chce ...

Cienkie, zielone i długie na jakieś 1,5 cm robale zżerają mi liście róży!

20-22.06 (46).jpg

20-22.06 (45).jpg

Z dobrych wieści - ruszyły clematisy. Biały niestety liże rany po ... malowaniu

20-22.06 (54).jpg

Jedyna ostróżka jaką posiadam, za to niebieska też ma swoje 5 minut

20-22.06 (1).jpg

i piekna oraz subtelna dziura pod płotowy słupek

20-22.06 (51).jpg

Robale załatwisz bardzo łatwo i ekologicznie, bez trucia pszczół i inszych takich. Kup mydło w płynie - ogrodnicze albo z braku laku Białego Jelenia. Zrób roztwór wodny i popryskaj gąsienice. Znam je doskonale, u nas żreją wierzbę ino chrupie i co roku załatwiam je odmownie za pomocą mydła.