Moose 29.10.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Osia to opieńki? A u nas grzybów nie ma..... Opieńki... nazbieraliśmy wczoraj 2 kosze i to wszystko w promieniu 3 m Wybieramy się dzisiaj na grzyby.Może jeszcze coś znajdziemy.Ostatnio pokazały się zielonki, siwki lub jak kto woli podzielonki... A na podwórku opieńka miodowa i kanie. Pogoda fajna słońce na zmianę z przelotnym deszczem. Miłego dnia Opieńki i kanie w ilościach hurtowych u nas się pojawiły za to innych grzybków brak Poza tym wieje jak złe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 29.10.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Braza, cudowna rabata. Jak zobaczyłam, to mnie zazdrość skręciła. A jesieni nie lubię. Lubię wiosenne odcienie zielonego. Te wszystkie brązy i czerwienie to tylko w ciuchach a nie na dworze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 29.10.2016 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 No widzisz Ewa, a ja pieję nad kolorami jesieni, jakie te gusta różne Szanowny pęknie mi z dumy, no jak nic .... Jadąc dzisiaj z zakupów zostaliśmy zaatakowani! Przeważające siły wroga nacierały z powietrza ale takie naloty to miód dla oczu: czerwienie, pomarańcze, żółcienie... Liście! Piękne liście! Jeszcze z dzień takiej piździawy a na drzewach nic nie zostanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 29.10.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 W naszej puszczy mnóstwo buków, klonów, dębów, grabów i inszych liściastych, więc kolorowo do cudu. Nie nudzi się, kiedy biegamy. Lubię jesień, zwłaszcza tę kolorową. Kiedy już liście opadną i zrobi się szaro, będę czekała na białą zimę i się pewnie nie doczekam. Grzybów ostatnio nie szukałam. Kanie się pojawiają, ale niezbyt często w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 29.10.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Robi sie coraz bardziej szaro i smutno... może to brak słońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 30.10.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Osia.. to ja poproszę o transport tych opieniek na południe... Kiedyś dostałam od sąsiadki opieńki w pomidorach... jakie były pyszne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 30.10.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Ja robię tradycyjne w occie i sporo mrożę... potem wykorzystuję do pysznych zup-kremów i karkóweczki z grzybami Nie mów, ze na południu nie ma grzybków...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 30.10.2016 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 30.10.2016 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Też zbieramy (tzn. Szanowny zbiera) opieńki a w tym roku wyjątkowo ich dużo. A może ich dużo, bo Szanowny wie, co zbierać...? Mrozić nie mogę, nie mam miejsca. Od 4 lat kupuję małą zamrażarkę szufladową i kupić nie mogę, ciągle jakieś ważniejsze wydatki a w tej "lodówkowej" już mi się nic nie zmieści. Mam zamrożone 3 worki dyni, sąsiadka kochana dała mi przepis na przepyszną zupę, a co najważniejsze - prostą do ugotowania, jak budowa cepa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 30.10.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 daj Brazula przepisa co:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 30.10.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 w tym roku zebralam kilka koszykow grzybow, wysuszone i pachnace borami czekaja na przerobienie. suszonych uzywam do zupy, bigosu czy sosow. zbieram tylko grzyby ktorych jestem pewna. w tym roku obrodzilo mocno prawdziwkami i podgrzybkami. za to malo kozaczkow, ktore bardzo lubie. innych nie zbieram, no chyba zeby maslaki do octu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 30.10.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Opieńki zbierałam jako dziecko. Sama nie umiem. Znaczy już dawno nie zbierałam i nie wiem, czy bym wiedziała, co robię. A jako że grzybów w occie nie lubiłam, kiedy mama robiła, to teraz nie robię, bo nie wiem, czy już lubię.Teraz podziwiam przepiękne czerwone muchomory. Wyjątkowo urodziwe są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 30.10.2016 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Muchomory podziwiam i ja i foty robie namiętnie... to chyba najładniejsze grzyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 30.10.2016 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Wusia, przepisa odnajdę i wrzucę. Mam w telefonie, a telefon na dole.Sama w życiu nie odważyłabym się zbierać tych grzybów blaszkowych. Rozpoznaję te standardowe, jak wszyscy a reszta to czarna magia. Szanowny jednak zbierał i wie, więc spokojnie do tego podchodzę. Nigdy nie przepadałam za grzybami w occie bo nie lubię glutów i zbyt mocnego smaku octu. Ale odkąd po raz pierwszy zrobiłam sama i mi posmakowały (kurki, gąski i "siwki") to robię już chyba 3. raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 31.10.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 na toksykologii lądują tylko ci, co wiedzą, co robią. Inni nie przyjeżdżają, bo nie wiedzą, to nie zbierają A płukanie żołądka to tylko gra wstępna , potem robi się jeszcze ciekawiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 31.10.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 No ale mimo wszystko są na świecie ludzie, którzy zbierają, bo wiedzą, a jednak żyją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 31.10.2016 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 No ja wiem. Dlatego ja nie zbieram. Szanowny zbierał je od dzieciństwa a jeśli ma wątpliwości - wyrzuca. Zupa dyniowa (5 warzyw)Potrzebne sa:- mięso mielone lub metka cebulowa (ja preferuję tę drugą)- marchew- cebula- dynia- ziemniaki- puszka (mała) pomidorów- liść laurowy- śmietanaUgotować wywar - jeśli robimy z kulkami z mięsa mielonego to przygotować te kulki: jajko, bułka i mięso, przyprawy. Zagotować. Jeśli robimy z metką cebulową wywar może być np. na skrzydełkach lub porcji albo tylko warzywny. Marchew, cebula, dynia i ziemniaki w kostkę (jesli dodajemy kulki z metki odrobinę mniej cebuli). Wrzucić wszystko do wywaru, dodać pomidory, liść laurowy no i przyprawy: sól pieprz. Wszystko ugotować do miękkości. Przy kulkach z metki kulki te wrzucamy jakieś 15 minut przed końcem gotowania. Śmietanę albo dodajemy do całej zupy albo tylko na talerzach. Jadłam u sąsiadki: pycha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 07.11.2016 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Ścisk i tłok znowu taki, że się człowiek przecisnąć nie może.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 07.11.2016 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 wszyscy gotuja:lol2: czesc Brazunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 07.11.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Faktycznie ciasnawo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts