Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciętych szkoda, to fakt, ale one i tak z plantacji. Z żywymi problem, bo duże (a takie lubimy) zazwyczaj są brutalnie wyrąbane szpadlem z ziemi, korzeni niewiele mają, więc się nie przyjmą. Zresztą z małymi też problem. Wprawdzie zimy łagodne, ale gwarancji przyjęcia się nie ma. A sztuczna nieekologiczna w produkcji i utylizacji, chociaż fakt, że wieloletnia. Jak się nie obejrzeć, d z tyłu.

Mimo wszystko choinka musi być.

u nas wysyp jodel cietych i w donicach, swoje kupie u ogrodnika, bo sadzone do donic byly w sierpniu z balotow wiec powinny sie potem przyjac. po swietach wystawie na taras i owine donice welna. my kupujemy 2 choinki, na pewno jedna donicowa na zewnatrz (na razie ani drzewka u nas nie uswiadczysz) i tam zawiesimy lampki a drugie drzewko do domu. tu sie waham pomiedzy donica a cieta. u nas drzewko musi stac na podwyzszeniu,bo psy lubia gmerac bombki, a ostatnio omalo nie zwalily drzewka wiec ciezkie byc musi ;) mam maly pomysl jak ladnie zagospodarowac donice, o ile wyjdzie ladnie to pokaze :D

Braza, to tak, jak ja. Po przeprowadzce do domu nabyłam olbrzymią choinkę - bo myślałam, że wreszcie mogę mieć dużą. Po czym okazało się, że jednak mam mały salon. I tak co roku nasza sztuczna choinka była skracana, aż została taka mała do postawienia na szafce :)

Mam dużą sztuczną ale ładną, że niektórzy przyglądali się czy to żywa....

W zeszłym roku nie bardzo miałam ochotę na święta i chętnie bym je odwołała, Emil przytargał żywą od sąsiadki i ubrał, więc święta musiały być...

Dziś na rynku patrzyliśmy na choinki i pytam panią czy mają takie 3 metrowe, a ona oczy jak pięć złotych .. czy wiem o czym mówię i czy mi się zmieści...

No jak nie jak tak.. moglibyśmy nabyć taką 5 metrową.. ale nie ma jak jej później ubrać... ;)

nie wiem na czym stanie.. sztuczna czy prawdziwa, ale w tym roku święta będą :)

kupilismy piekna choinke ale bedzie tylko jedna i zamiast donicowej cieta. donicowe byly marne, za niskie i za waskie. mamy choinke 2 metrowa, szeroka i tak bedzie stala na podwyzszeniu wiec siegnie do sufitu. tylko zywa, sztucznych nie lubie maja w sobie za duzo kurzu, poza tym sa zbyt doskonale, za rowne, za geste no i co tu kryc sa sztuczne ;)

ale wolnoc tomku..... :D

Wczoraj ubrałam! Od razu fajniej się zrobiło i jakoś tak ... bezpieczniej. Powtarzam co roku z uporem maniaka: gdyby ktoś chciał mi zabrać te święta, przegryzłabym gardło :wiggle:

13-19.12 (58).jpg

13-19.12 (48).JPG

I oczywiście choinkowe obrazki obyczajowe

13-19.12 (70).jpg

I przedchoinkowe też

13-19.12 (42).jpg

13-19.12 (37).JPG

Myśmy dzisiaj kupili. Sprzedawca bił się w piersi aż dudniło i bożył, że choinka nasza, polska. Nie żebym patriotyzmem zbytnim grzeszyła, ale te z Danii były ścięte miesiąc temu co najmniej. Nasz taka ubłocona, że może i polska rzeczywiście? No ale ładna i chyba prosta.

Pierniczę pierniki w tym roku. Miałam robić, na współudział dzieci liczyłam, a dzieci tak się w sprzątaniu własnych pokoi pogrążyły, że już na nic więcej czasu nie miały. A pokoje i tak nie są posprzątane tak całkiem. Zresztą całkiem, to nigdy nie są.

Kupiłam na wypróbowanie gotowe pierniczkowe ciasto. Tak, jak francuskie, spód do pizzy i jeszcze jakieś filo, można kupić i pierniczkowe. Pierwszy raz zauważyłam. Może jutro wypróbuję.

Mnie tam pierniki nie rajcują chociaż nie powiem, zjeść to i zjem ale wolę świeży, nie już "spierniczony"

Będziemy z Młoda we dwie, barszczyk z uszkami, paszteciki z ciasta francuskiego z kapusta i grzybami i sałatka jarzynowa styknie. Nawet nie wiem, czy jakąś rybe kupię, bo za karpiem nie przepadam.

Andrzej dzisiaj karpie kupił. Ponoć wspaniałe, karmione ekologicznie ze stawu klasztornego. Problem w tym, że ja temu karpiu w oczy spojrzałam. Martwy był, bo rytualnego uboju poprzedzonego rytualnym znęcaniem się nad rybami nie uprawiamy, ale i tak mnie to ruszyło. On był taki piękny ten karp i takie strasznie smutne oko miał...