Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

Bardzo fajne i inne niż gdzie indziej :)

Takie „stopnie” fajnie możesz obsadzić. Np. jako tło trawami ozdobnymi jak tu – wydmuchrzyca piaskowa (lubi sucho, ale znosi wilgotno) + Muhlenbergia albo Miłka okazała + Miscant np. Gracillimus. A do tego rozchodniki, ostróżki, szałwie, monardy, trzmielinki fortunea, tawułki japońskie, liliowce, liatry spicata, jakieś turzyce......... i wiosenne cebulki i kłącza. Wybór jest potężny.

Sunset Park Residence-Griffin Enright Landscape-Muhlenbergia+korean+miscantus+leymus arenarius g.jpg Sunset Park Residence-Griffin Enright Landscape-Muhlenbergia+korean+miscantus+leymus arenarius g.jpg

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poprawiłyście mi humor, bo serio, jakoś tak mało entuzjastycznie do niego podchodziłam. Z obsadzeniem jest problem jak diabli, bo mało ale jednak coś tam siedzi. Trawy będą na pewno, jeno ja qrcze nie chcę takich ogromnych.... Marzy mi sie Red Baron i to proso rózgowate, tawułki na pewno, ostróżki to ja moge stadami sadzić. Tylko czy macie jakieś sprawdzone sklepy internetowe? W moim pobliżu u ogrodników jedynie krzewy i drzewa, mały wybór innych roślin.

Pytaj TAR, bo jakieś cudowne ostróżki zamówiła :)

Trawy mogą być średniej wysokości.

Np. Miłka okazała ma 40 cm wysokości. Kwiatostany oczywiście trochę wyżej. Ale jak posadzisz kilka sztuk, to widok jest boski

http://www.rosliny-magda.pl/product-pol-1673-Milka-okazala-Eragrostis-spectabilis-9.html

To dobry adres szkółki. Ogrodniczki chwalą.

Ostóżki też mają :)

Edytowane przez pestka56

moja ulubiona ostrozka jest green twist, popularna i do dostania praktycznie wszedzie plus te cudownosci na ktore poluje. ale mam duzo zwykłych różowych, niebieskich, fioletowych. kupuje u siebie w ogrodowym albo na necie. ostatnie przyszły z funkia, bylinowego raju i e-skaniaka - bardzo ladne okazy i ceny do ogarniecia.

trawa red baron woli wilgotne stanowiska wiec na murek taka se. ale potwierdzam milka daje kosmiczny efekt. a zamiast red barona lepiej proso rozgowate, jest podobne ale moim zdaniem sto razy ladniejsze i bez mega wymagan np. odm. czerwone rehbraun, squaw, rotstrahbusch

i szaro fioletowe praire sky, lubie tez odm. heavy metal - zreszta wzielam ja do swojego ogrodu. dla mnie po rozplenicach to najladniejsze trawy, potem na liscie mam miskanty i kostrzewy - o te tez by na twoim murku swietnie wygladały

Jam to temi rencami...Murarka-akrobatka w akcji

28-30.04 (49) (Kopiowanie).jpg

3 pergole-piramidy pod clematisy. Sprawdzają się i niezbyt drogie, a to podoba mi się najbardziej.

03-12.05 (22) (Kopiowanie).jpg

Tego zielska (kłującego w oczy na samym dole) dzisiaj już nie ma. Ciężko to jutro odpokutuję ale chrzanić to!

Pełne zapału do ćwiczeń gnidy....

28-30.04 (60) (Kopiowanie).jpg

...i mające na wszystko "wywalone" kocie cesarzowe

01-06.04 (50) (Kopiowanie).jpg

Księżniczka przesyła pozdrowienia

03-12.05 (2) (Kopiowanie).jpg

Księżniczka oczywiście łaskawie przyznaje Wam rację a i gnidy takowoż :D

TARciu - oto i one,pergole

Są naprawdę fajne, dzięki ciemnemu kolorowi właściwie ich nie widać.

Popracowałam sobie znowu, odnalazłam zapomniane od marca ogórki na taśmie i dynię (bez taśmy) no to pozbyłam się ich z domu.

Pociałam masiejkę, niech pachnie...

(ciekawe dlaczego to ostatnie podkreśla mi na czerwono...?)

Zamówiłam w końcu to, co miałam zamówić. Niech się dzieje wola nieba!

Właśnie nabyliśmy pergolę - bramkę na clematisy, ale muszę o czymś jeszcze pomyśleć, bo mnie dzisiaj natchnęło i nabyłam dwie aktinidie. Mam dwie, ale nie owocują. Może obie tej samej płci? Mam nadzieję, że nie dwóch facetów, bo dzisiaj nabyłam kobietę i faceta. Powinny być z tego owoce. Jeno okazało się, że w rzeczywistości mam na płocie mniej miejsca niż myślałam (znaczy dokładnie rzecz ujmując akurat tam nie mam miejsca wcale). Nie wiem, jak blisko one powinny rosnąć, coby się mogły zapylać. W razie czego postawię im jakieś podpórki, tylko myślę intensywnie, jakie, żeby to jakoś sensownie wyglądało.

rozstawa co ok. metr, wiesz ze to bardzo ciezkie pnacze? musi miec solidna podpore, takie delikatne krateczki moga po 2 latach sie zgiac. u mnie drewniana solidna duza pergola ledwo dala rade. aktinidie posadze jak domek smieciowy sie zrobi, tam mam wbetonowane słupy metalowe i ladnie zarosna smietnik bez szkody.

Aga szczerze powiem, ze nie wiem, jabloniom, wisniom i innym wystarczy wiec zakladam, ze aktinidiom tez. Choc ja u siebie mialam i meskie i zenskie to tylko raz kwiaty mialam na wszystkich ale przyszedl mroz i owocow zadnych. choc chcialabym.

i jak chyba jestem w miare dobra ogrodniczka, rosliny mnie lubia to warzywniczka kiepska, z posianych roslin w warzywniaku wzeszly tylko rzodkiewki i rukole. Przy czym nie umiem przerywac, na razie wyrwalam co 3 rzodkiewke, styknie czy mocniej? jakas magia czarna to dla mnie jest:rolleyes:

i rosna pietruszki ale te wsadzone z sadzonek gotowcow, to samo szczypiorki. i z 40 cebul wzeszly mi 3 szt. - normalnie urodzaj jak cholera:rolleyes:

Ja nawet nie mam pojęcia, co to są te akti-cośtam....

Warzywa za mną chyba też nie przepadają, chociaż dzisiaj pożarłam 2 pierwsze rzodkiewki. Posiałam na tasmie ale zimno było to i słabo urosły. Muszę posiać następne.

Zrobiłam eksperyment i posadziłam bób. Właśnie zaczął wschodzić, ciekawe co będzie dalej?