Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska


braza

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • braza

    10541

  • Agduś

    4690

  • DPS

    3621

  • wu

    2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mniam, jaką pyszną herbatkę sobie zrobiłam!

 

Też zamiaruję zrobić buraczki do słoików. Muszę pomyśleć nad jakąś sałatką z ogórków, bo oczywiście wyrosły wielkie jak cukinie i do kiszenia się nie nadają. Cóż - albo wakacje, albo własne kiszone ogórki. Kurczę, kupić jakieś i ukisić też by wypadało, bo stare wyszły ze słoików... Strasznie dużo planów, zaczynają mnie przytłaczać...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Błyskawiczny przepis na pomidorki na zimę :)

Nadają się potemi na sałatkę i zupkę.

 

Kroimy w ćwiartki lub ósemki.

Upychamy ciasno w słoikach (wielkość słoika zależy od tego ile zjadamy na raz) aż po samo wieczko. Trzeba ciasno układać, bo po pasteryzacji zostaje ich mniej w słoiku. Powstaje trochę soku. Ilości zależą od rodzaju pomidorów. Najmniej tracą objętość te najbardeziej mięsiste, owalne.

Posypujemy solą po wierzchu – pruszymy ile kto lubi.

Zamykamy słoiki.

Wstawiamy do piekarnika i nastawiamy na 120-130 stopni.

Jak temperatura dojdzie do żądanej wysokości pasteryzujemy 25 minut.

Pozwalamy wystygnąć w piekarniku.

 

Sprawdziliśmy i są super. Niemal jak świeże :)

 

Fajne przepisy na przetwory ma DorotaSmakuje (http://smakuje.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?359527)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a czy mogą być zielone pomidory?

Mam na krzaczkach i chyba nie dojrzeją. Przez te deszcze to nie mają szans...

Braza śliczna drewutnia. Aż zazdroszczę..

 

A właśnie, buraki też mam w ziemi. One jeszcze się do czegoś nadają?? Bo myślałam, że już przerosły czy coś.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ewa, coś się z zielonych pomidorków robi. Popatrz, marynowane i to właśnie takie co nie zdążyły dojrzeć

http://beszamel.se.pl/przetwory-z-warzyw/marynowane-zielone-pomidory-po-polsku-przepis,2267/

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/295010/zielone-pomidory-w-zalewie-slodkokwasnej-z-chilli.html

 

Braza, a co ty zrobiłaś w tej drewutni, że tak się napadło. W ogóle to zazdroszczę, że taka duża, pojemna :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pewnie ze buraki moga jeszcze posiedziec w ziemi, moja mama za tydzien zacznie wykopywac. ja w piatek planuje, bo mama bedzie u mnie i zrobimy je od razu w sloiczki. ale sa olbrzymy jak mutanty. mam dwa rodzaje podłuzne i okraglaki. te podluzne lepiej sie tarkuje :)

zaczelismy tez juz konsumpcje fasolki szparagowej, mniam pycha, bez chłądów, miekka i soczysta. ale na dlugo to ona nam nie starczy przy takim przerobie jak obecnie. my w tygodniu jemy 2 opakowania mrozonek: marchewki, fasolki i brokulow. lubimy zblanszowane a potem lekko zmaślone na patelni bez zadnych innych dodatkow, na kolacje kazdy ma swoja miche :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pestka zle zrozumialas po dwa z kazdego :lol2: 2 fasolki, 2 marchewki, 2 brokuly czasem jeszcze miksa. Fasolke mam z zoltej polke i soneste a zielona saxa i bezodmianowa karlowa. nasiona byly przterminowane 3 lata, posadzone po tym jak tegoroczne nasiona wcale nie wzeszly. moze dlatego takie smaczne :lol2:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No, nieźle :rotfl: obżatruchy warzywne. Dla nas 4 torebki mixa to jest 4 obiady. Do tego 1-2 dni musi być ryba. No, i nie liczyłam tego, ale jak nie ma warzywnej potrawy, to zawsze jest jako dodatek sałatka z surowych warzyw, albo właśnie sama fasolka, brokuł, kalafior. Dlatego narobiłam jak głupia tych pomidorków w słoikach. I pewnie jeszcze zrobię.

Pamiętam jak mama mojego J powiedziała dawno temu, że on nie lubi sałatek i warzyw. Nie wiem skąd jej to przyszło do głowy, bo odkąd jesteśmy razem, wcina jak żyrafa tatarak :)

 

Zapisuję te odmiany. Dotąd nie wysiewałam fasolki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pestka, układałam to cholerstwo bo do tej pory leżakowało pod leszczyną. I tak franca odwdzięczyła, że jej na głowę nie kapie!

 

Sałatkę z ogórków zrobiłam, Agduś masz 4 słoiczki tego wytworu wyobraźni! Spróbuj, jak dobra to podam przepis!

 

Drewutnia jest fantastyczna! Co my się z Wero kawy i herbaty narobiłyśmy w trakcie budowy to nasze, ale warto było!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drewno chyba tak już ma, bo też oberwałam polanem. Na szczęście jednym i niewielkim, ale skoczyło na mnie ze 20 z układanych koło kominka. O drzazgach już nawet nie myślę. Ciągle wydłubuję mimo rękawic. Mam taką ostrą agrafkę wpiętą w robocze spodnie. Bardzo przydatny sprzęcik :lol2:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A u nas wczoraj i dziś pięknie było. Wczoraj wycieczka rowerowa z piwkiem po drodze. Znalazłam kilka fajnych kamieni i trzeba będzie po nie pojechać samochodkiem :)

No, i znowu były śniadanka i obiady pod chmurką. A dziś taki ciepły wieczór, że dopiero teraz zamknęliśmy okna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...