Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • braza

    10541

  • Agduś

    4690

  • DPS

    3621

  • wu

    2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mniam, jaką pyszną herbatkę sobie zrobiłam!

 

Też zamiaruję zrobić buraczki do słoików. Muszę pomyśleć nad jakąś sałatką z ogórków, bo oczywiście wyrosły wielkie jak cukinie i do kiszenia się nie nadają. Cóż - albo wakacje, albo własne kiszone ogórki. Kurczę, kupić jakieś i ukisić też by wypadało, bo stare wyszły ze słoików... Strasznie dużo planów, zaczynają mnie przytłaczać...

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/2129/#findComment-7396201
Udostępnij na innych stronach

Błyskawiczny przepis na pomidorki na zimę :)

Nadają się potemi na sałatkę i zupkę.

 

Kroimy w ćwiartki lub ósemki.

Upychamy ciasno w słoikach (wielkość słoika zależy od tego ile zjadamy na raz) aż po samo wieczko. Trzeba ciasno układać, bo po pasteryzacji zostaje ich mniej w słoiku. Powstaje trochę soku. Ilości zależą od rodzaju pomidorów. Najmniej tracą objętość te najbardeziej mięsiste, owalne.

Posypujemy solą po wierzchu – pruszymy ile kto lubi.

Zamykamy słoiki.

Wstawiamy do piekarnika i nastawiamy na 120-130 stopni.

Jak temperatura dojdzie do żądanej wysokości pasteryzujemy 25 minut.

Pozwalamy wystygnąć w piekarniku.

 

Sprawdziliśmy i są super. Niemal jak świeże :)

 

Fajne przepisy na przetwory ma DorotaSmakuje (http://smakuje.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?359527)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/2129/#findComment-7396294
Udostępnij na innych stronach

a czy mogą być zielone pomidory?

Mam na krzaczkach i chyba nie dojrzeją. Przez te deszcze to nie mają szans...

Braza śliczna drewutnia. Aż zazdroszczę..

 

A właśnie, buraki też mam w ziemi. One jeszcze się do czegoś nadają?? Bo myślałam, że już przerosły czy coś.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/2129/#findComment-7396946
Udostępnij na innych stronach

Ewa, coś się z zielonych pomidorków robi. Popatrz, marynowane i to właśnie takie co nie zdążyły dojrzeć

http://beszamel.se.pl/przetwory-z-warzyw/marynowane-zielone-pomidory-po-polsku-przepis,2267/

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/295010/zielone-pomidory-w-zalewie-slodkokwasnej-z-chilli.html

 

Braza, a co ty zrobiłaś w tej drewutni, że tak się napadło. W ogóle to zazdroszczę, że taka duża, pojemna :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/2129/#findComment-7396985
Udostępnij na innych stronach

pewnie ze buraki moga jeszcze posiedziec w ziemi, moja mama za tydzien zacznie wykopywac. ja w piatek planuje, bo mama bedzie u mnie i zrobimy je od razu w sloiczki. ale sa olbrzymy jak mutanty. mam dwa rodzaje podłuzne i okraglaki. te podluzne lepiej sie tarkuje :)

zaczelismy tez juz konsumpcje fasolki szparagowej, mniam pycha, bez chłądów, miekka i soczysta. ale na dlugo to ona nam nie starczy przy takim przerobie jak obecnie. my w tygodniu jemy 2 opakowania mrozonek: marchewki, fasolki i brokulow. lubimy zblanszowane a potem lekko zmaślone na patelni bez zadnych innych dodatkow, na kolacje kazdy ma swoja miche :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/2129/#findComment-7397013
Udostępnij na innych stronach

To cię przebiję. My potrafimy dojść tygodniowo do 4 torebek warzywek. Robię tak jak ty, ale częściej (odkąd wizytowaliśmy Barcelonę) robię paellę.

 

Jaką masz odmianę fasolki?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/2129/#findComment-7397084
Udostępnij na innych stronach

Pestka zle zrozumialas po dwa z kazdego :lol2: 2 fasolki, 2 marchewki, 2 brokuly czasem jeszcze miksa. Fasolke mam z zoltej polke i soneste a zielona saxa i bezodmianowa karlowa. nasiona byly przterminowane 3 lata, posadzone po tym jak tegoroczne nasiona wcale nie wzeszly. moze dlatego takie smaczne :lol2:
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/2129/#findComment-7397164
Udostępnij na innych stronach

No, nieźle :rotfl: obżatruchy warzywne. Dla nas 4 torebki mixa to jest 4 obiady. Do tego 1-2 dni musi być ryba. No, i nie liczyłam tego, ale jak nie ma warzywnej potrawy, to zawsze jest jako dodatek sałatka z surowych warzyw, albo właśnie sama fasolka, brokuł, kalafior. Dlatego narobiłam jak głupia tych pomidorków w słoikach. I pewnie jeszcze zrobię.

Pamiętam jak mama mojego J powiedziała dawno temu, że on nie lubi sałatek i warzyw. Nie wiem skąd jej to przyszło do głowy, bo odkąd jesteśmy razem, wcina jak żyrafa tatarak :)

 

Zapisuję te odmiany. Dotąd nie wysiewałam fasolki.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/2129/#findComment-7397251
Udostępnij na innych stronach

Pestka, układałam to cholerstwo bo do tej pory leżakowało pod leszczyną. I tak franca odwdzięczyła, że jej na głowę nie kapie!

 

Sałatkę z ogórków zrobiłam, Agduś masz 4 słoiczki tego wytworu wyobraźni! Spróbuj, jak dobra to podam przepis!

 

Drewutnia jest fantastyczna! Co my się z Wero kawy i herbaty narobiłyśmy w trakcie budowy to nasze, ale warto było!

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/2129/#findComment-7397308
Udostępnij na innych stronach

Drewno chyba tak już ma, bo też oberwałam polanem. Na szczęście jednym i niewielkim, ale skoczyło na mnie ze 20 z układanych koło kominka. O drzazgach już nawet nie myślę. Ciągle wydłubuję mimo rękawic. Mam taką ostrą agrafkę wpiętą w robocze spodnie. Bardzo przydatny sprzęcik :lol2:
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/2129/#findComment-7397348
Udostępnij na innych stronach

Niby ciepło, a mżawka, pochmurno i wilgotno... Chodziłam dzisiaj na rzęsach i zasypiałam na stojąco... Chyba jesień przyszła?
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/2129/#findComment-7398798
Udostępnij na innych stronach

A u nas wczoraj i dziś pięknie było. Wczoraj wycieczka rowerowa z piwkiem po drodze. Znalazłam kilka fajnych kamieni i trzeba będzie po nie pojechać samochodkiem :)

No, i znowu były śniadanka i obiady pod chmurką. A dziś taki ciepły wieczór, że dopiero teraz zamknęliśmy okna.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/2129/#findComment-7398830
Udostępnij na innych stronach

Myśmy jeszcze nie zamknęli. Ciepło było, wręcz gorąco. Udało mi się na pół dnia wyrwać do Krakowa, teraz odpokutowałam to nad mamitopkiem.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/2129/#findComment-7398857
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
No niby tak, ale ja właśnie wróciłam ze szkoły (w piątki wcześnie kończę) i zaraz jadę tam z powrotem, bo mam dyżur - odwożę dzieci na basen, siedzę tam kołkiem godzinę i wracam z nimi do szkoły. Takie życie...
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/80929-komentarze-do-brazowego-uroczyska/page/2129/#findComment-7403983
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...