Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W październiku, Pesteczko. Co roku wołam kominiarza. Dzisiaj już ok.

Zamówiliśmy brzozę. Miała być mała przyczepka, wyszła wielka przyczepa. Osiłek porąbał no i cza to jakoś ułożyć. Zabawa w bierki, układanie puzzle i jednocześnie wyrabianie refleksu - super zabawa!

Palicie brzozą? To chyba rozumiem dlaczego komin przytkało.

My 3 dni temu rozbieraliśmy rurę dymową odprowadzającą spaliny z paleniska do komina. Mamy na niej założone 5 pierścieni żeliwnych Każdy krążek waży 25 kg. W środku są 3 spiralnie ułożone kanały o średnicy damskiego przedramienia. Dobrze odbierają ciepło, ale... Póki paliliśmy grabiną wszystko było w porządku. Brzoza w ciągu miesiąca ostrego palenia mocno przytkała te kanały.

W ogóle brzoza trochę dymi i ma tę paskudną właściwość, że choć wysezonowana, to łapie wilgoć z powietrza. Dymi najbardziej kora, która zawiera coś tam co to powoduje. Dobrze jest potrzymać ze 2-3 dni każdą porcję brzozy przed paleniem w pomieszczeniu i to najlepiej lekko ogrzewanym.

Pesteczko nie, ja tej brzozy i to małych kawałków używam tylko na początku do rozpalenia. Dostawca żle zrozumiał i przywiózł nam całą dużą przyczepę ale to nic, wystarczy na jakieś 2 lata. Cały czas palę bukiem (w ub.r. wymieszanym z jesionem).

Teraz znowu mam problem, rozpala się ale za chwilę przygasa i trzeba pobudzić płomień do działania. Zgłupiałam totalnie, jutro chyba zadzwonię do moich kominkarzy.

Sprawdźcie czarną rurę na odcinku od komina do czopucha wkładu. Tam się mogło zebrać, szególnie jeśli masz tam szyber.

A wajcha od szybra na doprowadzeniu powietrza do paleniska nie zablokowała się w pozycji zamknięte? My mieliśmy taki przypadek.

Wusia, nie aż tak. Musiałoby zablokować całkowicie.

U mnie rura doprowadzająca powietrze i szyberek na nie w pełni otwarte, a przytkana, nie zatkana, ale tylko przytkana rura dymowa powodowała ten sam efekt, który jest u Brazy.

Po prostu zimny komin nie miał jak ciągu wytworzyć.

Edytowane przez pestka56

Dzięki za rady, dziewczyny. Tę rurę, o której mówi Pestka na pewno trzeba będzie sprawdzić ale w tej chwili najprawdopodobniej przyczyną było zbyt wilgotne drewno a poza tym rura doprowadzenia powietrza z zewnątrz kończy się w piwnicy, nie jest wyprowadzona poza. Szanowny zamknął otwór styropianem, może po prostu w pewnym momencie zaczęło się "dławić". W planach po powrocie Szanownego jest wyprowadzenie tej rury poza piwnicę i zabezpieczenie wlotu, coby nic go nie zapchało.

Aktualnie jest dobrze. Utknęłam totalnie w świecie mecenas Chyłki....

To tak jak ja... łykam oskarżenie :rolleyes:

Jestem już po...szaleństwo! Mam nadzieję, że będzie kontynuacja...

Po zbyt wilgotnym drewnie koniecznie sprawdź rurę dymową.

Zatkany otwór powietrzny :rotfl:

Sprawdzę. Pewnie na wiosnę. Na obecną chwilę mam dość wizyt kominiarzy i kominkarzy :lol2:

Właśnie ruszyliśmy dziś 2 pierwsze odcinki z Altered Carbon Netflixu.

Babylon Berlin bdb, już 2 sezony do obejrzenia.

Do czytania Carlosa Ruiza Zafona, Labirynt Duchów i 2-ga książka Leszka Hermana, Latarnia Umarłych. Poprzednia była świetna, Sedinium

Kochani, Wicio sie dostal do finalu najsympatyczniejszego zwierzaka pomorza, na razie zajmuje ostatnie 4 miejsce.:cool: To sa 2 ostatnie dni glosowania.Prosze pomozcie co????? Głosujemy na Witulca :D

Juz nie trzeba sie logowac tylko jest sonda i tam zaznaczamy glosik na bialaska. ile ip tyle glosikow wiecej. Plis plis plis :)

Im wyzej zajdzie tym wieksza kwota przypadnie schronisku :)

https://radiogdansk.pl/wiadomosci/it...morzu-zaglosuj

Już jest na drugim miejscu, ale do pierwszego ma dużą stratę.

A ja nie mam czasu na czytanie. Wielki stos książek w kolejce wcale się nie zmniejsza, bo szybciej kupuję nowe niż czytam te z kolejki. Ostatnio stać mnie tylko na rzeczy lekkie i przyjemne, więc zaczęłam od najnowszego nabytku, czyli pierwszej książki w cyklu "polska fantastyka" - czy jakoś tak. Nawet się czyta, ale bez uniesień. Liczę, że nadrobię zaległości w ferie. W ogóle plany na ferie mam takie, że na wakacje by wystarczyło.

Agduś to weź do czytania Sedinium. Będzie lekko, łatwo bo dobrze napisane, z dobrą akcją, ale przy okazji dowiesz się masę bardzo ciekawych rzeczy o Szczecinie i okolicach. Herman to architekt z zawodu. Masę przemycił na temat historii pomorza i Szczecina.