Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

Czekam na elektryków zapowiadających się wczoraj na "przed 7". Jeśli będą później to ich zagryzę!

Arnika, czy to będzie opłacalne to się okaże za rok, tak mniej więcej.

Pesteczko, też wydałam z siebie taki dźwięk :D

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Brazuniu, gratuluje zakupu. Za rok czekamy na info jak sie sprawdza. my sie nie zdecydowalismy na taka inwestycje, zbyt droga do ilosci pradu i gazu jaka zuzywamy :cool: jakby byla z dofinansowaniem no to moze. ale na chwile obecna z takich projektow u nas bryndza ;) za to (co mnie bardziej cieszy) do naszego lasu robia z dofinansowania droge, chodniki i oswietlenie. nie bedzie juz terenowka potrzebna ;) i robia tez chodnik wzdluz glownej drogi łaczacy 3 wsie. nasza do tez pory nie miala, strach bylo chodzic, najgorzej dzieciaczkom ze szkoly. normalnie cywilizancja pelnom gembom:D

Pesteczko, odsprzedawania nie ma przynajmniej u nas. Jest magazynowanie. W porze największej aktywności paneli cała zaoszczędzona energia jest "magazynowana" u operatora a w czasie mniejszej aktywności w pierwszej kolejności zużywamy tę naszą.

TARcia, no drogo i bez dotacji (za bogaci kufa jesteśmy) ale przemyśleliśmy i już. Zobaczymy.

Melduję (znowu, co ja taka wojskowa się zrobiłam?) - idę do dziennika popełniać o panelach na podczerwień.

O kurczę!!!

I tyle komentarza, bo mi głos odebrało z wrażenia.

A z tym nieodsprzedawaniem to chamstwo jest i rozbój na prostej drodze, bo gdyby tak ktoś porządnie zainwestował i miał spore nadwyżki, to je oddaje zdziercom gratis w prezencie. Gdyby można było odsprzedawać, to by co bogatsi zainwestowali i po jakimś czasie, kiedy inwestycja by się zwróciła, zaczęliby zarabiać. Gdyby tak zrobiło wielu ludzi, to zawszeć trochę mniej węgla by elektrownie spalały, mniej smogu produkowały i same korzyści z tego by były. No ale to nie dzisiaj i nie w tym kraju. Tutaj będziemy patriotycznie palić węgla ile wlezie i zdychać od smogu, bo tak trza, coby być prawdziwym Polakiem.

Szczękę zbieram :jawdrop:. Muszę J pokazać.

A czemu one na sufitach? Napisz coś więcej o tych promiennikach, bo mnie ciekawość gryzie.

Z tym odsprzedawaniem, pamiętam, że tak miało być. Jak zawsze „biednemu piasek w oczy”.

Noooo Aga, to mię teraz połechtałaś mile... Zgadzam się w pełni co do tej "prawdziwości" - szlag mnie trafia normalnie!

Pesteczko, sufit to podobno najlepsze miejsce dla nich, bo:

- pierwsze primo: podczerwień ogrzewa przegrody i człowieka jak słońce - od góry najlepszy efekt;

- po drugie primo: trudno jest czasami znaleźć wewnętrzną ścianę dla nich a na zewnętrzych się nie wiesza, bo ciepło zwiewa;

- po trzecie primo: ponoc nie powinno ich się montować na ścianie naprzeciwko okien, bo te fale przez nie spylają

- już bez primo: same grzejniki drogie nie są (500-900 zł) do nich jednak potrzebujemy dobrych regulatorów. Ja mam takie jak w łazience, bo się sprawdził. Oczywiście dochodzi koszt montażu, jeśli w domu nie ma złotej rączki. Wszyscy handlowcy(również opisy w necie) niezależnie od siebie zgadzają się co do jednego: koszt prądu przy tych grzejnika spada o jakieś 20-30%. Się okaże, fotowoltaika jeszcze nie pracuje to będzie porównanie. W tej chwili działają u Młodej w pokoju, jest przyjemne ciepło bez różnic w odczuwaniu temp. Trochę mocniej się ją odczuwa pod samymi grzejnikami ale to chyba ma coś wspólnego z wysokością naszych pomieszczeń. Różnica jest mało odczuwalna.

Nasze kupowane były w firmie Rotal, polski producent. Dali najlepszą ofertę (o 50% tajniej niż gdzie indziej). Jakby jeszcze coś to pytaj.

Dzięki na razie. Przekażę i pokażę mojejmu mądrali :)

My mamy 2 promienniki podczerwieni. Jeden do ogrodu. Lubię je bo szybko ogrzewają. Ten w łazience zainstalowaliśmy wysoko pod sufitem. Bardzo jest pomocny w okresie przejściowym. No ale one ani takie piękne, ani specjalnie sterowane. Mają tylko możliwość przełączania z pierwszego na 2 lub 3 bieg.

Koty je szczególnie uwielbiają. Nie wiem czy nie bardziej od ciepłej podłogi :)

czekaj, one w końcu ogrzewaj powietrze, czy nie? To znaczy czy jest takie miłe ciepełko ogólnie, czy tylko jest ciepło, jak się wejdzie pod grzejnik? Bo termowar kurczaka też tak piekł, a pokrywa była chłodna???

Ten w naszej łazience nie jest taki duży jak twoje. Ma 1200W na drugim „biegu”, ale nie włączamy go na pełną moc. Wisi pod samym sufitem, czyli ma do podłogi nieco ponad 260 cm. Koty na podłodze mają takie ciepłe futerka jakby wygrzewały się latem na słońcu.

Ewa, powietrze też robi się ciepłe, ale powoli. Natomiast ciało odczuwa temperaturę niemal naychmiast. Jakbyś wylegiwała się na plaży. Tyle, że jest to stała temperatura. Nie robi się coraz goręcej.

Pestka przy okazji. Masz jakies fotki inspirki z akcentami: sciana beton + cegla, belki na stropie i czarny/grafitowy sufit? przerabiam sypialnie i w planach bedzie, tak: belki na suficie, tapeta betonowa zostaje na jednej scianie (problem z usunieciem, musialabym klime demontowac), na pozostałych dwoch bedzie cegla. sciana z oknem po calosci jest w zaslonach wiec kolor jak na suficie bym zrobila. i mysle zeby sufit miedzy belkami zrobic ciemny. wysokosc u mnie w domu jest ponad standardowe 2,6 cos ok. 2,95, samo pomieszczenie 21 m2, wiec nie boje sie ze ciemny sufit bedzie przytłaczajacy. teraz wrecz jest pusto i mało przytulnie mimo drewnianych mebli i dodatkowych foteli i kombinuje nad optycznym pomniejszeniem sypialni. jak masz foty to wklej prosze ale u mnie. tam bede kontynuowac zeby Brazie nie zasmiecac :)