Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Brazowego Uroczyska

braza

Recommended Posts

Fotowoltaika jeszcze nie działa, Energa ma 30 dni od zgłoszenia na przeprogramowanie licznika. Jak znam życie, spokojnie te 30 dni wykorzystają.

Zobaczymy za 2 tygodnie, gdy podam odczyt prądu. Tyle mniej więcej będą działały więc będzie to jako tako wiarygodne porównanie z poprzednimi grzejnikami.

A ja mam wszędzie daleko...co mi kurla do łba przyszło...:lol2:

• Odpowiedzi 44k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• braza

10541

• Agduś

4690

• DPS

3621

• wu

2676

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No, nie wymieniłam stada banków i pomniejszych sklepów. O dużym basenie z atrakcjami też nie wspomniałam. Generalnie dobrze żyje się w takim miejscu. A na dodatek sporo taniej niż w moim rodzimym mieście stołecznym.

Z ciekawostek... w takiej dziurze jak mieszkamy znam osobiście swoich burmistrzów (liczba mnoga, bo już drugiego), i kilku radnych, nie mówiąc o sołtysach z pobliskich wsi. Co ważniejsze oni wiedzą kim ja jestem i bywa, że spotkawszy się w sklepie wymieniamy kilka zdań. To ostatnie trochę pewnie z racji mojego udzielania się we wsi.

Braza, mam nadzieję, że będziesz nam serwować te ciekawe informacje o prądzie :)

no wlasnie zna sie tych co rzadza, pare domow dalej mieszka jeden z radnych a i z wojtem sie znamy tez z racji udzielania sie:lol2: generalnie jednak mam wrazenie, ze mnie znaja bardziej niz ja innych ludzi, moze dlatego, ze ja z tych co interesuje mnie moj cyrk i moje malpy:cool:

moze powinnas:lol2: nasze udzielanie sie skonczylo budowa chodnika i drogi dojazdowej. a takze odsniezacz nas nie lekcewazy zima i droga posypana na czas. drobne, bo drobne ale jednak ulatwiaja zycie :D

A ja się nie udzielam.

Za bardzo drażni mnie i wyprowadza z równowagi ludzka głupota.

Mieszkam w tej samej małej wiosce od urodzenia i obserwuję co się z robi z ludźmi, którzy byli kiedyś "normalni". Przerażające.

Poza tym permanentny brak wolnego czasu.

wierz mi tez sie nie chce, tez brak czasu ale o droge zawalczylismy wszyscy. jakos ludzie zebrali sie do przysłowiowej qpy. oczywiscie zawsze sie znajda jacys niezadowoleni.

a moze ci normalni nigdy normalni nie byli tylko teraz ty ich inaczej postrzegasz. tez nie lubie glupoty ludzi bardzo mnie top frustruje. od razu jakies mysli o rekoczynach sie wlaczaja:cool::lol2:

w sumie ja nie utrzymuje kontaktu z nikim poza rodzicami z moich stron rodzinnych a przenosimy sie na tyle czesto, ze moze tez nie mam ogladu na innych:rolleyes:

Wolę się udzielać niż nie. Mam wtedy większą kontrolę nad tym co dzieje się w mojej okolicy.

Ludzka głupota pewnie, że przeszkadza i święty spokój najważniejszy, ale zawsze jest jakieś „on the other hand”. A czasem można pozytywnie zwalczyć to co przeszkadza w życiu. Jak u ciebie TAR, czy u nas podczas ostatnich wyborów :)

Mam zamiar ruszyć tyłek i zawalczyć o drogowskazy i tabliczki informacyjne o posesjach. Gniot administracyjny straszliwy, nikt nie wie jak jechać. Do sąsiadów pogotowie zamiast 10 minut jechało 40 bo pojechali nie w ta strona!

Braza idzie w moje ślady :wave: W zeszłym roku we 3 wywalczyłyśmy mapę, w centrum wsi przy kościele, z zaznaczonymi posesjami i drogowskazy/słupki z numerami domów na każdym zjeździe z asfaltówek. Poszło na to kawałek funduszu sołeckiego. U nas tak numery p...ne, że szok. Koło 26 jest 21, a koło 20 jest 37. Nadawali w kolejności zgłaszania. Karetki, straż miejska, kurierzy, nawet straż pożarna, która ma siedzibę w sąsiedniej wsi, wszyscy się gubili.

Mam zamiar ruszyć tyłek i zawalczyć o drogowskazy i tabliczki informacyjne o posesjach. Gniot administracyjny straszliwy, nikt nie wie jak jechać. Do sąsiadów pogotowie zamiast 10 minut jechało 40 bo pojechali nie w ta strona!

Brazuniu u nas z czyms takim chodzi sie do Sołtysa, tylko podanie i sprawa zalatwiona. Podanie z kilkoma podpisami mieszkancow i soltys juz to zalatwia. Ty molestujesz soltysa, a niech on sie buja z gmina. :cool:

Zmieńcie sołtysa. Nasza sołtyska idzie w odstawkę. Wszystko co dla wsi załatwione wychodziłyśmy my, czyli rada sołecka, bo pani się słabiutko udzielała. Namawiałyśmy, żeby zrezygnowała, ale niestety to też jej nie pasowało.

no to nasz "dziadek" nie jest najgorszy, jak zaczelismy temat drogi to aktywnie sie wlaczyl, nawet na zebraniu soleckim wysunal postulat i namowil pozostalych mieszkancow wsi by kase z budzetu soleckiego przeznaczyc na nasza dojazdowke a ludziska sie zgodzili. to z drugiej strony fajnie, ze stara czesc wsi (przewaga glosow) tak zaglosowala, jak sami stwierdzili to dla dobra calej spolecznosci. troche szok ale taki pozytywny. ciesze sie bardzo bo chodnik wzdluz glownej drogi juz sie robi a od jutra nasza dojazdowka sie zacznie robic. od mojej posesji wiec chyba sasiadow uprosze o parking ;) i bedzie lustro na wyjazdowce, ograniczenie predkosci i tonazu - super:wiggle:1,5 roczna przeprawa znalazla w koncu swoj final:cool:

Ciekawe co piszesz, bo fundusze sołeckie mają ograniczenia jeśli chodzi o wykorzystanie. U nas np. nie ma mowy, żeby je przeznaczyć na chodnik, albo ścieżkę rowerową jeśli droga nie jest drogą gminną. Z drugiej strony jeśli to droga gminna to w zadaniach gminy jest obowiązek dbania o drogę i głupio tak oddawać gminie kasę. Po prostu jakby te pieniądze przepadły.

nie wiem jak to jest. u nas z budzetu poszly pieniadze na dzien dziecka na piknik, na imprezke z okazji dznia babci i dziadka, na cos tam jeszcze i reszta kasy dolozone do drogi. ten projekt jest inny, bo my partycypujemy w kosztach budowy dzieki temu mozna ja zrobic od razu. takie projekty sa robione w pierwszej kolejnosci i nie sa zabudzetowane wczesniej. mamy tez dofinansowanie z innych zrodel. trwalo to 1,5 roku ale sie udalo.

z drugiej strony gmina nam by tego nie zrobila, bo kasy nie ma tyle a sa inne "wazniejsze" ulice wiesz jak to jest. bierze sie ile daja

Edytowane przez TAR

Dobrze, że się udało, TAR :)

U nas też droga do zrobienia, ale niestety nie da się jak u ciebie, bo prywatna. Gmina jej nie chciała dotąd przejąć, bo za wąska podobno i obecne przepisy nie pozwalają. Ale może teraz po zmianie ekipy coś się uda. W końcu drogę zaprojektowano zgodnie z niegdysiejszymi przepisami, więc może z nową ekipą uda się dojść do jakiegoś kompromisu. Mamy innego burmistrza i 5 radnych z najbliższych wsi, więc powiało optymizmem.

Czasem miałabym ochotę podziałać, ale u mnie nie ma sensu. Nie mamy sołtysa tylko radę dzielnicy, która nic nie może i zawiera w sobie samych nieruchliwych dziadów. W dodatku nie mam pojęcia kto i kiedy ich wybrał. W sumie mieszkanie w mieście ma swoje złe strony ;). A bliżej też nigdzie nie jest, bo przejazd od nas na lotnisko czy do marketu po drugiej stronie łodzi to godzinna wyprawa. Chyba, ze w środku nocy, wtedy wszędzie da się dojechać w 15 minut :cool:.

Braza, pisz o tych panelach, ciekawa jestem, jak to się sprawdza. Mój mąż twierdzi, że się absolutnie nie opłaca, ale on zajmował się tym 10 lat temu, mogło się zmienić przez ten czas.